Horizon Capital планує освоїти $350 млн інвестицій в Україні протягом 2 років, йде пошук проектів

Horizon Capital планує освоїти $350 млн інвестицій в Україні протягом 2 років, йде пошук проектів

На початку 2024 року фонд Horizon Capital Growth Fund IV (HCGF IV) від інвесткомпанії Horizon Capital залучив $350 млн для фінансування приватних компаній в Україні, куди буде інвестувати фонд?

Як відомо на початку 2024 року фонд Horizon Capital Growth Fund IV (HCGF IV) від інвесткомпанії Horizon Capital залучив $350 млн для фінансування приватних компаній в Україні, збільшивши загальну суму активів під управлінням до $1,6 млрд.

Серед них інвесторів – міжнародні фінансові інституції: Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), IFC та Європейський інвестиційний банк, урядові інвестагенції низки країн, від Данії до Японії, приватні фонди та інвестори.

  • Міжнародні інституції та фонди: IFC (Світовий банк), EBRD, DEG (Німеччина), Європейський інвестбанк (Євросоюз), DFC (США), FMO (Нідерланди), JICA (Японія), Proparco (Франція), SIFEM (Швейцарія), Swedfund (Швеція), Finnfund (Фінляндія), IFU (Данія), WNISEF.
  • Приватні інвестори: фонди під управлінням abrdn, Blue Earth Capital та Zero Gap Fund, фонд, створений спільно фондами Рокфеллера та Джона Д. і Кетрін Т. Макартурів, співзасновник Snowflake Марцін Зуковскі, засновник JustAnswer Енді Курціг, інвестори та філантропи Джордж і Райла Михалі.

Інвестиції від нового фонду Horizon Capital Growth Fund IV (HCGF IV) вже отримали три українські компанії. У липні 2023 року Horizon Capital очолив раунд на $70 млн в український освітній стартап Preply. У листопаді 2023 проінвестували школу програмування GoIT. У середині січня 2024 року – IT‐компанію Viseven, що допомагає фармкомпаніям із софтом для маркетингу.

До кінця 2024 року фонд очікує довести кількість інвестицій принаймні до 10. У лонглисті фонду зараз – 120 проектів.

Окрім цього Horizon Capital вдалося зацікавити французького мільярдера Ксав’є Ньєля ідеєю побудови в Україні нового телеком‐гіганта через об’єднання «Датагруп» та мобільного оператора lifecell. Вже в травні 2024 року угоду може бути фіналізовано. Інвестор з Франції купує lifecell за $525 млн і може заплатити $120–140 млн за «Датагруп‐Volia».

В цілому, Horizon Capital Growth Fund IV продовжить winning strategy попередніх фондів, зокрема інвестиції будуть направляти як в технологічні компанії, так і виробничі з акцентом на експорт. Зокрема, харчову, легку промисловість. Так само – domestic champions, це можуть бути ритейл, FMCG, e‐commerce, fintech.

Щодо чеків інвестування, фонд може починати інвестиції з $5 млн або одразу з $25 млн, бувало, що стартували з $2–3 млн, а потім розширювали інвестицію до $30 млн.

За час існування фонди під управлінням Horizon Capital інвестували в понад 170 компаній. Активи під її управлінням – понад $1,6 млрд. У портфелі зараз 18 активних інвестицій.

Позначку в $1 млрд під управлінням компанія перетнула у 2021 році. Наступна ціль – $3 млрд. Це має вивести Horizon Capital на рівень відомих європейський інвестиційних компаній наприклад, британська Mid Europa - €6,2 млрд в управлінні, польська Enterprise Investors - €2,3 млрд.

Читайте також