На Київщині збудують два сміттєпереробні заводи за $117 млн

На Київщині збудують два сміттєпереробні заводи за $117 млн

Один із заводів планується збудувати під Борисполем, а другий – під Фастовом

У Міністерстві захисту навколишнього середовища та природних ресурсів повідомили, що будівництво нових сміттєпереробних заводів у Київській області здійснюватиметься із залученням кредитних коштів від європейських банків (70%) та приватних інвестицій (30%).

У Міністерстві зазначили, що це перший великий інвестиційний проект, який реалізується у рамках реформи управління відходами в Україні. Він покликаний вирішити проблему з відходами одразу трьох громад — Бориспільської, Броварської та Фастівської. Обидва комплекси матимуть змогу сукупно переробляти 470 тис. тонн відходів на рік.

Заводи планується розмістити на території Бориспільської та Фастівської громад, поза населеними пунктами – на земельних ділянках, власниками яких є відповідні міські ради.

Передбачається, що більшість обладнання на заводах буде українського виробництва, решта європейського. Заводи використовуватимуть одразу кілька технологій обробки. Так, проводитиметься переробка органічних (харчових відходів) з подальшим виробництвом біометану, а також глибоке сортування відходів з виділенням ресурсоцінних матеріалів — металобрухту, скла та пластику.

Для одного з підприємств уже визначили земельну ділянку 25 га на території Бориспільської громади.

Наразі ведуться переговори з кількома європейськими інвесторами, які триватимуть до кінця листопада.

Об'єкти планується збудувати протягом 1,5 років.

Читайте також