Китай давав величезні кредити країнам «Одного поясу, одного шляху» і продовжує вливати в них мільярди

Китай давав величезні кредити країнам «Одного поясу, одного шляху» і продовжує вливати в них мільярди

Завдяки інфраструктурному мегапроєкту "Один пояс, один шлях" Китай став одним із найбільших кредиторів у світі

За останнє десятиліття Китай позичив величезні суми урядам країн Азії, Африки та Європи, збільшивши свій глобальний вплив завдяки своєму інфраструктурному мегапроєкту «Один пояс, один шлях» і став одним із найбільших кредиторів у світі.

Тепер нове дослідження показує, що Пекін також став великим кредитором у надзвичайних ситуаціях для тих самих країн, багато з яких щосили намагаються погасити свої борги.

Згідно з дослідженням, опублікованим експертами зі Світового банку та Гарвардської школи Кеннеді, у період з 2008 по 2021 рік Китай витратив $240 млрд на допомогу 22 країнам, які є «майже виключно» боржниками проєкту «Один пояс, один шлях», включаючи Аргентину, Пакистан, Кенію та Туреччину.

Хоча допомога Китаю все ще менша, ніж допомога, що надається США або Міжнародним валютним фондом (МВФ), який регулярно надає екстрені кредити країнам, які перебувають у кризі, він став ключовим гравцем для багатьох країн, що розвиваються.

Підйом Пекіна як міжнародний антикризовий менеджер виглядає знайомим: у звіті йдеться, що США дотримувалися аналогічної стратегії майже століття, пропонуючи допомогу країнам з високим рівнем боргу, таким як країни Латинської Америки під час боргової кризи 1980-х років.

«Ми бачимо історичні паралелі з епохою, коли США почали своє сходження як світова фінансова держава, особливо у 1930-х роках і після Другої світової війни», — йдеться у повідомленні.

Але є й відмінності.

По-перше, кредити Китаю набагато секретніші, і більшість його операцій та транзакцій приховані від громадськості. Це відображає те, що світова фінансова система стає «менш інституціоналізованою, менш прозорою та більш фрагментарною», йдеться у дослідженні.

Центральний банк Китаю також не розкриває даних про кредити або угоди про валютні свопи з іншими іноземними центральними банками; Державні банки та підприємства Китаю не публікують детальної інформації про кредитування інших країн.

Натомість дослідницька група покладалася на річні звіти та фінансові звіти інших країн, які мають угоди з китайськими банками, новини, прес-релізи та інші документи для складання свого набору даних.

Протягом десятиліття пекінська ініціатива «Один пояс, один шлях» щороку вкладає мільярди доларів в інфраструктурні проєкти: будівництво автомагістралей з Папуа-Нової Гвінеї до Кенії, будівництво портів із Шрі-Ланки до Західної Африки та забезпечення енергетичної та телекомунікаційної інфраструктури для людей від Латинської Америки. до Південного Сходу.

За даними американського аналітичного центру Ради з міжнародних відносин, станом на березень 2021 року до цієї ініціативи приєдналося 139 країн, на частку яких припадає 40% світового ВВП.

Читайте також