Фонд добробуту Норвегії через війну в Україні отримав збиток у $164 млрд

Фонд добробуту Норвегії через війну в Україні отримав збиток у $164 млрд

Це один із найбільших збитків норвезького держфонду з часів фінансової кризи 2008 року

Державний фонд національного добробуту Норвегії у розмірі $1,3 трлн повідомив про свої найбільші збитки з часів фінансової кризи 2008 року після того, як ринки постраждали від інфляції, вищої вартості кредиту та наслідків війни в Україні.

Згідно із заявою фонду, що управляє викопними багатствами Норвегії, він втратив у 2022 році 14,1%, що еквівалентно приблизно $164 млрд. Це найбільший у світі власник акцій, і його доходи дуже залежать від рухів ринку.

Головний виконавчий директор Микола Танген провів минулий рік, попереджаючи, що зростання фонду за останні 25 років навряд чи продовжиться в умовах зростання вартості запозичень та стрімкого зростання інфляції, які призвели до падіння акцій з історичних максимумів.

«Зараз ми перебуваємо в зовсім іншій ситуації, — сказав Танген в інтерв'ю Bloomberg TV. «Ви бачите звернення назад до глобалізації, ви бачите, що ставки зросли, і, звичайно, дуже неясно, куди вони йдуть далі. Тож прибутковість у майбутньому буде іншою».

Заснований у 1990-х роках для інвестування нафтових багатств Норвегії, фонд має довгостроковий інвестиційний горизонт і досяг середньої прибутковості 6% за чверть століття свого існування.

Читайте також