Німеччина інвестує €1 млрд у боротьбу з Китаєм на сировинних ринках

Німеччина інвестує €1 млрд у боротьбу з Китаєм на сировинних ринках

Керуватиме інвестиціями державний банк розвитку KfW

За словами людей, знайомих із планом, уряд Німеччини виділив близько €1 млрд на інвестиції в сировину, оскільки він прагне зменшити залежність від таких виробників, як Китай, у виробництві найважливіших корисних копалин.

Буде встановлено процес відбору, щоб визначити, які проєкти, у тому числі з видобутку та переробки матеріалів, мають право на участь. Фінансування через німецький державний банк розвитку KfW складатиметься з акціонерного капіталу на придбання міноритарних пакетів акцій.

Проєкти в Німеччині та за кордоном «сприятимуть безпеці постачання критично важливої сировини», заявила представник Міністерства економіки. У міністерстві не уточнили, як буде структурований держфонд.

Викликані пандемією збої у ланцюжках постачань по всьому світу та вторгнення росії в Україну виявили вразливість залежності Європи від енергії та сировини для високотехнологічних та екологічно чистих проєктів. Уряд канцлера Олафа Шольца пообіцяв активізувати зусилля щодо забезпечення доступу до критично важливих матеріалів у довгостроковій перспективі.

Сировина, включаючи кобальт, мідь, літій, кремній та рідкісноземельні метали, необхідна для виробництва мікрочіпів, вітряних турбін та акумуляторів для електромобілів. Фонд у €1 млрд буде створено на чотири роки. Інвестиції будуть скоординовані з італійськими та французькими ініціативами у сировинному секторі, кажуть джерела. Політики зосередять увагу на проєктах з видобутку корисних копалин, які визначені як критично важливі у Законі Європейського Союзу про критично важливу сировину.

Вероніка Грімм, член групи незалежних економічних консультантів Шольца, заявила, що мета диверсифікації постачання сировини має бути «головним пріоритетом» для ЄС загалом.

Читайте також