Великобританія планує інвестувати £1 млрд у сектор вітчизняних чіпів

Великобританія планує інвестувати £1 млрд у сектор вітчизняних чіпів

Стратегія фокусується на сильних сторонах Великобританії, таких як дизайн та композитні чіпи

Після того, як США та ЄС пообіцяли виділити десятки мільярдів доларів на підтримку своєї напівпровідникової промисловості, уряд Великобританії оголосив про власне зобов'язання: £1 млрд.

Дефіцит в епоху пандемії порушив глобальні ланцюжки поставок і підкреслив залежність світу від Азії щодо чіпів, які використовуються в електроніці, від мобільних телефонів до автомобілів. Це спонукало великі західні економіки запустити програми з нарощування внутрішнього потенціалу, при цьому США та ЄС інвестували $50 млрд і €43 млрд відповідно у виробництва в своїх регіонах.

Замість витрачати великі кошти на заводи з виробництва передових кремнієвих чіпів, які можуть коштувати понад $10 млрд кожен, Великобританія планує зосередитися на областях, у яких країна вже має перевагу. Згідно з парламентським звітом про цей сектор, на Великобританію припадає лише 0,5% продажів напівпровідників у світі.

"Наша нова стратегія фокусує наші зусилля на тому, в чому наші сильні сторони, в таких галузях, як дослідження та дизайн", - заявив у п'ятницю прем'єр-міністр Ріші Сунак.

Але оголошення також викликало критику. Депутат від опозиційної Лейбористської партії та голова бізнес-комітету Даррен Джонс, який керував розслідуванням законодавців у секторі чіпів Великобританії, назвав пакет фінансування «крихітним». Його колега з Лейбористської партії Люсі Пауелл сказала, що вона «розчарована масштабами амбіцій». Після рішення Arm про лістинг у США вона сказала: «Ця стратегія дає мало гарантій, що ми зможемо підтримувати та розвивати галузь».

Читайте також