Десять прикладів успішних проектів, запущених молодими людьми у віці від 8 до 20 років

Десять прикладів успішних проектів, запущених молодими людьми у віці від 8 до 20 років

Якщо ви були дуже сильно зайняті роботою і не встигли відстежити момент, коли ваша дитина перетворилася на комп'ютерного хробака, що цілодобово сидить за монітором, - не хвилюйтеся і не ...

Творець Facebook Марк Цукерберг і ще кілька молодих інтернет-підприємців, що "порвали" світ в перше десятиліття XXI-го століття, мимоволі популяризували ідею того, що домогтися успіху можна дуже швидко, і досвід з сивиною для цього зовсім не потрібні - був би талант, ідея, прагнення всіх перемогти і здатність працювати цілодобово без сну і відпочинку. Історії успіху Цукерберга та інших навіть стали причиною деяких помилок: наприклад, багато хто впевнений, що стартапери - це такі недосвідчені студенти-першокурсники з Айпад, купленими на гроші батьків. У той час як практика показує, що середній вік стартаперів дещо солідніший.

Тим не менше, і підлітки теж роблять бізнес. І саме в інтернеті, тому що в ньому вони живуть і відчувають себе як риби у воді. Slon зібрав 10 прикладів успішних проектів, запущених молодими людьми у віці від 8 до 20 років.

whateverlife.com і Ешлі Куоллс

Ешлі Куоллс з Лінкольн-Парку (штат Мічіган) в 2004 році, у віці 14 років, заради розваги створила сайт WhateverLife.com, витративши кілька десятків доларів на хостинг і купівлю домену. Дівчина викладала у відкритий доступ створені нею теми для популярного тоді MySpace, інструкції по роботі з HTML та інші штуки, корисні тим, хто хоче якось прикрасити свою сторінку в інтернеті, але не вміє.

Метелики, іскристі сердечка, цитати про любов і самотність з пісень молодіжних кумирів і рожевий фон притягли на сайт таких же дівчаток-підлітків, а Ешлі почала заробляти на рекламі. У першому чеку, який вона отримала, значилася сума $2700, потім вона заробила $5000, потім - $10000. Через 3 роки після запуску сайту, в 2007 році, Ешлі заробила перший мільйон. Для того щоб активно розвивати свій бізнес, дівчинці довелося кинути школу і домогтися, щоб її визнали повнолітньою в 18 років.

60% заробітку на рекламі сайту припадає на Google AdSense. Відвідувачі, як і раніше, можуть користуватися всіма пропозиціями ресурсу безкоштовно.

myyearbook.com Девід і Катерина Кук

У 2005 році школярі старших класів, брат і сестра Девід і Катерина (15 і 16 років) створили (не без допомоги талановитого старшого брата) соціальний сервіс MyYearBook.com. У 2008 році творці домовилися про партнерство з виробниками ігор Arkadium - і на радість користувачів соціальної мережі в ній з'явилися flash-іграшки. Пізніше ресурс обріс real-time чатами, зручними для тих, хто грає в командах.

MyYearBook, звичайно, не переміг (та й не прагнув) Facebook та інших гігантів свого сегменту. Тим не менш, це третя за величиною соціальна мережа в Сполучених Штатах, яка заробляє на рекламі, віртуальній валюті усередині ігор і платних підписках. У 2009 році компанія заробила $20 мільйонів. У листопаді 2011-го проект був куплений соціальною мережею Quepasa за $100 мільйонів.

tumblr.com і Девід Карп

Сьогодні творцеві і керівникові найпопулярнішої блогової платформи - Tumblr - 26 років. Він виріс на Манхеттені, змінив кілька шкіл і закінчив навчання на дому. У 14 років Девід стажувався у телепродюсера та аніматора Френка Сейберта, потім працював консультантом з програмного забезпечення в інтернет-проекті для молодих батьків UrbanBaby.

У 2006 році, у віці 19 років, Карп кинув роботу і створив власну платформу для мікроблогінгу. У серпні 2009 року журнал BusinessWeek назвав його найкращим молодим підприємцем у сфері IT. Зрозуміло чому - сервіс дуже популярний. За даними ComScore, у липні 2011 року Tumblr зібрав 13 мільйонів унікальних відвідувачів (в самих лише Штатах). У жовтні 2011 року тут завів свій блог президент США Барак Обама.

hypem.com і Антон Володькін

Росіянин за походженням, 14 років тому Антон Володькін разом з батьками переїхав з Москви до Нью Йорк. Шість років тому, в 17 років, Антон зробив Hype Machine - агрегатор музичних блогів. За словами Володькіна, ідея створення агрегатора осяяла його під час роботи в компанії Brainlink, де єдиним способом розслабитися була музика. Знайти нову музику було досить складно, і хлопець вирішив розібратися з цим раз і назавжди - написати технологію, яка сама шукає музику в цікавих музичних блогах.

До цікавих, до речі, не відносяться блоги лейблів і самих артистів - це було б занадто просто. Відвідуваність проекту - понад мільйон унікальних відвідувачів на місяць. У січні 2010 року проект став партнером SoundCloud - це надало блогерам можливість отримувати доступ до свіжих треків лейблів.

mozilla.org/firefox і Блейк Росс

Аарону Россу 24 роки, і його біографія - класична історія героя покоління гіків. Свій перший сайт Росс зробив у 10 років. А вже в 15 працював в компанії Netscape (поєднуючи роботу з навчанням у школі), і там познайомився з Дейвом Хевіттом - спільно колеги створили браузер Mozilla Firefox в 2004 році. На той момент йому було всього 19 років. Сьогодні Росс продовжує працювати в Mozilla Foundation, але займається і іншими проектами.

Сьогодні Mozilla Firefox - розповсюджується безкоштовно і є другим за популярністю браузером у світі. Наприклад, у липні 2011 року його ринкова частка склала 27,95%.

missoandfriends.com і Джульєтт Бриндак

20-річна студентка Вашингтонського університету Джульєтт - генеральний директор розважального інтернет-проекту для дівчаток 8-13 років Missoanfriends.com. Сайт з віртуальними іграми, тестами, чатами і віртуальним персонажем Міс О знаходиться на третьому місці за популярністю в категорії ресурсів для дівчаток.

Вперше Джульєтта намалювала свою героїню Міс О в 10 років. Пізніше з'ясувалося, що персонаж подобається не тільки їй, але і подругам, - і виникла ідея зробити спільноту для своїх друзів в інтернеті. Сьогодні ресурс щодня відвідує близько мільйона осіб. Сьогодні в компанії 10 людей, всі вони працюють віддалено. Джульєтт доводиться управляти всім без відриву від навчального процесу.

Бізнес Miss O оцінюється в 15 мільйонів доларів.

chatroulette.com та Андрій Терновський

Сервіс Chatroullete - інструмент для спілкування з випадковими незнайомими людьми з усього світу за допомогою відеочатів - став справжнім хітом кінця 2009-2010 р. Спочатку на ньому помішались на Заході, потім хвиля накрила Росію. Тут-то і з'ясувалося, що створив хіт 17-річний московський школяр на ім'я Андрій. Просто так, з домашнього комп'ютера, за три дні.

У 2010-му розгорнулося справжнє полювання за хлопцем: американські гіганти мріяли з ним зустрітися і закликали до Європи, інвестори змагалися за честь вкластися в проект (оцінюючи в $50 млн). В інтерв'ю Forbes Терновський розповідав, що заробляє на рекламі близько $1500 на день.

Від інвестицій підліток у підсумку відхрестився - навіть інвестору всього інтернету Мільнеру відмовив. Про що згодом пошкодував.

leannashair.com і Леан Арчер

Коли американці Леан Арчер було 11 років, хтось зі знайомих зробив їй комплімент з приводу її прекрасного волосся. Арчер не збентежилася, а вирішила заснувати власну косметичну лінію з догляду за волоссям - тому що всі компліменти записувала на рахунок приготовлених нею в домашніх умовах масок і шампунів. Вся косметика Арчер, ясна річ, органічна - іншу сьогодні продати складно, особливо на Заході, особливо молоді. Торгівля здійснюється через інтернет.

Сьогодні компанія 13-річної Арчер заробляє близько 180 000 доларів на рік. Не так вже й багато, у порівнянні з іншими учасниками нашого списку, але які її роки?

dubit.co.uk і Адам Хілдред

Dubit Limited - один з найпопулярніших сайтів для підлітків у Великобританії. Його засновнику Адаму з Лідса всього 26 років, і сайт, що приніс йому славу, він зробив у 14 років. Сьогодні Адам є керівником Youth Marketing Agency - агентства, що консультує великі бренди з питань просування товарів, орієнтованих на молодь.

У 2004 році статки Хілдреда оцінювалися в 2 мільйони фунтів стерлінгів - він увійшов до двадцятки найбагатших підлітків Великої Британії. У 2008 році Хілдред посів 23-є місце Топ-100 найбагатших британців за версією Sunday Times (статки - £ 25 млн). Імовірно, до 2020 року Хілдред зможе заробити £ 40 мільйонів.

До речі, ніщо людське і грішне не чуже юному мільйонерові: наприклад, в 2003 році він був заарештований за водіння автомобіля в п'яному вигляді.

anscamobile.com/corona і Роберт Ней

14-річний школяр зі штату Юта (США) під час різдвяних канікул 2010 року створив гру Bubble Ball для iPhone - і вже в січні вона вийшла на перше місце в своїй категорії в магазині iTunes, будучи завантаженою 2 мільйони разів. За наступні місяці гру скачали більше 10 мільйонів разів.

Роберт вибивається з ряду своїх колег - свою гру він поки нікому не продав і поширює безкоштовно (втім, якщо не це творіння, то наступне хтось напевно захоче купити). Зате його дітище принесло масу користі платформі для створення мобільних ігор, якою Ней користувався. Платформа Corona SDK за минулий рік стала першою серед собі подібних інструментів.

Finance.ua

 

Читайте также