Інвестори змінили пріоритети. У нинішньому році основні інвестиційні вливання припали на підприємства реального сектору

Інвестори змінили пріоритети. У нинішньому році основні інвестиційні вливання припали на підприємства реального сектору

Цей рік б'є рекорди за обсягами руху капіталів. За попередніми оцінками НБУ, в січні-жовтні в порівнянні з аналогічним періодом 2009 р. приплив прямих іноземних інвестицій збільшився на чверть, а ...

Незважаючи на номінальне зростання вливань нерезидентів, обсяги прямих інвестицій зберігаються на дуже низькому рівні. У порівнянні з показником дев'яти місяців передкризового 2008 р. вони скоротилися майже на 60%. Хоча тенденція відновлення динаміки припливу прямих іноземних інвестицій вже очевидна. Якщо за січень-червень, за інформацією НБУ, у країну надійшло $2,1 млрд, то тільки за три наступні місяці (липень-вересень) - $1,5 млрд. У першому півріччі поточного року ризики країни України залишалися високими під впливом як політичних чинників, так і економічної невизначеності. Через невизначеність у питанні розморожування кредитного співробітництва з МВФ активність стратегічних іноземних інвесторів у країну була невисокою, пояснив інвестиційне затишшя на початку року начальник департаменту аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин. Втім, хоча з весни ситуація стала налагоджуватися, нерезиденти все ще не наважувалися вкладати в Україну значні кошти.

На думку експертів, зростання капіталовкладень в останні місяці було досягнуто в основному за рахунок повернення в країну раніше виведених коштів. В Україну продовжують повертатися капітали наших фінансово-промислових груп. Гроші заводять в основному ті ФПГ, які розцінюють політичну ситуацію в країні, що склалася після президентських виборів, як мінімально ризиковану для себе. Непрямим підтвердженням цього може стати різке зростання обсягів експортних операцій з офшорними територіями за останні дев'ять місяців. Так, експортні операції з Бермудськими островами за цей період зросли на 47556%, Каймановими островами на 24091%, Сейшелами на 1743%. Швидше за все, частина коштів надходить в країну у вигляді експортної виручки, частина прямими інвестиціями. Але вважати такі схеми збільшенням притоку інвестицій було б перебільшенням, вважає директор аналітичної групи Da Vinci AG Анатолій Баронін.

Однак аналітики відзначають і якісні зміни у галузевій структурі інвестицій. Остаточні висновки щодо секторів, найбільш привабливих для резидентів в 2010 р., можна буде зробити тільки після публікації офіційної статистики Держкомстату. Але попередні дані Нацбанку дають можливість констатувати поступове зростання вливань в реальний сектор. Протягом усього 2009 року та першого кварталу 2010 року левова частка прямих інвестицій припадала на фінансовий сектор.

Материнські структури банків були змушені капіталізувати своїх дочок, щоб покрити збитки, що виникли внаслідок формування ними резервів через погіршення якості кредитних портфелів. Зараз вливання у фінансовий сектор скоротилися, зате збільшилися обсяги вкладень в енергетику, машинобудування і інші галузі, що стане фундаментом для позитивних змін в економіці, наголошує аналітик компанії Ренесанс Капітал Україна Анастасія Головач.

Одночасно збільшилися і обсяги виведення капіталу, що стали в нинішньому році рекордними. За відомостями Центробанку, капітальні вкладення резидентів за кордон у січні-вересні зросли до $681 млн (за аналогічний період минулого року ця сума становила $101 млн). Така статистика вже дала поживу для заяв опозиційно налаштованих політиків про втечу капіталів з України. Хоча в Нацбанку запевняють, що такі цифри скоріше демонструють спробу вітчизняного бізнесу розширити межі своєї діяльності, диверсифікувати географічні ризики і підвищити ефективність процесу управління активами. Незалежні аналітики розходяться в думках стосовно цього процесу. Враховуючи, що більшість цих коштів припадає на інвестиції в акціонерний капітал, найімовірніше, українські підприємства дійсно шукають нові можливості оптимізації бізнес-процесів, вважає аналітик ІГ Сократ Олександр Саливон. На думку пані Головач, зростання обсягів інвестицій з Україною - це результат повернення банками з іноземним капіталом інвестицій, отриманих від закордонних акціонерів у важкі кризові часи. Хоча деякі експерти не виключають, що під виглядом нарощування інвестицій українські підприємства знову-таки виводять гроші в офшори, оптимізуючи фінансові потоки. Згідно зі статистикою за перше півріччя 93% інвестицій за рубіж - це вкладення на Кіпрі, констатує пан Баронін. Швидше за все, на кіпрські рахунки тікають гроші опозиційного бізнесу, що вийшов з фавор.

За прогнозами експертів, у четвертому кварталі обсяги вливань нерезидентів в Україні продовжать рости. Ми передбачаємо подальше зростання ПІІ в четвертому кварталі до $2,42,5 млрд, що дасть $66200 млн прямих інвестицій за підсумками року, вважає провідний фахівець торговельного департаменту компанії Eavex Capital Андрій Патіота. На думку Анастасії Головач, ця цифра може виявитися скромнішою, всього $55,5 млрд. На прихильність інвесторів зможуть розраховувати роздрібна торгівля і сфера послуг, а також харчова і хімічна промисловість.

Зате 2011 р. може принести дійсно рекордні результати. Зростання прямих іноземних інвестицій у наступному році може перевищити $8 млрд. Основними факторами, що сприяють пожвавленню, стануть приватизація Укртелекому (вона буде врахована у першому кварталі 2011 р.), енергокомпаній і ряду дрібніших активів, що дасть до $4 млрд, які можуть бути отримані в тому числі і від іноземних інвесторів. Крім того, на зростання інвестиційних вкладень позитивний вплив надасть підготовка до футбольного чемпіонату, впевнений Андрій Патіота. Додатковими факторами, які можуть надихнути інвесторів, повинні стати політична стабільність в країні, а також подальше зростання економіки, яке в 2011 р. прогнозується на рівні 4,5%.

По материалам http://www.dsnews.ua

Читайте также