Банки переповненні ліквідністю: кредитування реального сектору виходить на передній план

Банки переповненні ліквідністю: кредитування реального сектору виходить на передній план

Незалежна Асоціація Банків України (НАБУ) провела конференцію щодо поточної ситуації послуг Private Banking в Україні

Незважаючи на банкопад попередніх двох років (2014-2015 рр.), українські банки, що залишились на ринку, говорять про наявність надмірної ліквідності гривневих коштів у своєму управлінні. Гравці банківського сектору вважають, що якби були створенні відповідні умови, коштів українських банків вистачило б для економіки без необхідності їх залучення від Світового Банку чи ЄБРР. Теперішня ситуація з кредитування чи інвестування збоку банків більше відповідає поняттю «замороження» і для того аби фінансові установи почали «розігрівати» реальний сектор економіки необхідні відповідні рішення НБУ: зняття обмежень валютного регулювання, зниження ставок рефінансування, спрощення системи ліцензування, та зменшення ризиків фундаментального впливу держави, щодо активів приватної власності.

Лариса Колеснікова, керівник VIP & Premium banking Райфайзен Банк Аваль зазначила: «неможливо брати рефінансування НБУ під 21% в той час, як середня дохідність реального сектору становить 11%. Як тільки знизиться облікова ставка, банки активніше кредитуватимуть економіку».  

Обсяг коштів у банківській системи сягає рівня 2010-го року і складає більше 100 мільярдів гривень, говорить голова Private Banking Club Олександр Олександров. Проте банки як і сам регулятор в пошуках нестандартних рішень, яким чином ці кошти можна направити в реальний сектор. Додатковим каналом їх залучення в реальний сектор міг би бути фондовий ринок України, проте наразі він майже не функціонує. Венчурні фонди, як такі навіть не розглядаються банками на даний час, через високі шанси наразитися на ризики неповернень, а це ще й репутаційні ризики для банкірів.

При цьому сегмент банківських послуг Private Banking показує позитивну тенденцію, про це на презентації результатів дослідження ринку Private Banking від EY говорили ключові учасники дослідження,- 12 українських банків.

Портфель активів Private Banking складає 20-30% так званого рітейлу. Відповідно, це - ключові клієнти фінансових установ в Україні. Останні дослідження в сегменті обслуговування клієнтів зі статками, проводилося в 2012 році, тому консолідація даних від EY дає можливість вловити тенденції, що в умовах кризи банківської системи неабияк сприяє загальному оздоровленню системи. В Україні портрет користувача послуг Private Banking – це власник бізнесу або топ-менеджер 25-45 років із доходом від 1-го мільйона гривень на рік (тобто з доходом USD 3 000 – USD 5 000 на місяць). Більше 60% - це чоловіки, 95% - українці за національністю.

Дослідження показали, що кількість споживачив банківського сервісу Private Banking зросла за останні 4 роки. EY стверджує, що кількість осіб, котрі відповідають критеріям сервісу проте неохоплені послугами Private Banking трохи більше 30% в порівнянні з 50% у 2012 році. Відтак, Олена Колосвєтова, керівник відділу Private Banking OTP Банку каже, що банківський ринок пережив стресовий період і клієнти вже розуміють, що банківська система не рухне, і їм зрозуміло, котрі саме банки є надійними.

Якщо в 2014 році та на початку 2015 послуги з надання сейф-скриньок були чи не найбільш популярними разом з запитами, щодо виведення коштів закордон, то починаючи з другої половини 2015-го (H2/2015), після умовної стабілізації банківської системи, сегмент Private Banking-гу почав виводити готівку в обіг. На думку, представника ВТБ Банку кількість людей, що витягли кошти з банківських комірок може становити до 30%, за оцінками Лариси Лисиці голови відділу Private Banking ОТП Банка. Проте, в дійсності проходить рух коштів у самій банківській системі, тобто клієнти Private Banking за свої ж гроші фінансують самих себе, проте навіть такий стан речей є успіхом для банкірів, зауважували учасники Private Banking Club.

Отож, за минулий 2015 рік сукупний дохід (в гривнях) від послуг Private Banking зріс в середньому на 38%, в той час як кількість клієнтів зросла на 18% в цьому сегменті серед 12 банків, що брали участь в опитуванні від EY. «Потенціал ринку, явно стримується об’єктивними економічними обставинами та законодавчими обмеженнями», вважає Галина Хоменко, старший менеджер податково-юридичного відділу та керівник напрямку надання послуг приватним клієнтам EY в Україні.

"На нашу думку, в фінансовій системі назріло питання креативного підходу до інвестування, - тобто створення нових форм та інструментів, аби ліквідність банків могла бути спрямована насамперед в реальний сектор через фондовий ринок, венчурні фонди, чи кредитування підприємств. Теперішній стан справ не дозволяє загальносвітовим практикам розвиватися та стимулювати економіку. Бачимо, що регулятор НБУ зайняв активну позицію протидії виведення активів з України та обмежив можливості конвертації гривні у валюту. Відтак створилась надмірна гривнева ліквідність, що робить комерційні банки - консервними банками, тому кошти не можуть просочитися в реальний сектор економіки»    

Читайте также