Дослідження KPMG Global Economic Outlook - H2 2023

Дослідження KPMG Global Economic Outlook - H2 2023

KPMG Ukraine: Глобальна інфляція знижується, але високі відсоткові ставки та політична невизначеність негативно впливають на економічне зростання

KPMG: Глобальна інфляція знижується, але високі відсоткові ставки та політична невизначеність негативно впливають на економічне зростання

KPMG опублікувала звіт «Економічний прогноз світових держав» (KPMG Global Economic Outlook) щодо економічних трендів у 2024-2025 роках. Цей звіт базується на досконалому вивченні минулих трендів у 37 країнах світу з метою зрозуміти, як те, що відбувалося вчора та відбувається сьогодні, впливатиме на майбутнє.

За результатами KPMG Global Economic Outlook у другому півріччі 2023 року, значне підвищення темпів зростання світової економіки у 2024 році малоймовірне через геополітичну невизначеність та жорстку монетарну політику, які найближчим часом не припиняться.

З огляду на те, що обсяги світової торгівлі останніми роками залишаються майже незмінними, що частково все ще пов’язано з геополітичною напруженістю та зростанням заходів щодо захисту національного виробництва від міжнародної конкуренції, у звіті KPMG попереджається про потенційно великі втрати виробництва через геоекономічну фрагментацію в довгостроковій перспективі. У звіті прогнозується зростання світового ВВП на 2,2% у 2024 році порівняно з 2,6% у 2023 році, а у 2025 році очікується повернення до зростання на рівні 2,6%.

Послаблення інфляції та тиску на ланцюги поставок

Ослаблення економічного імпульсу допомогло зменшити тиск на ланцюги поставок і витрати, при цьому ціни на енергоносії значно знизилися порівняно з піком 2022 року після повномасштабного вторгнення рф в Україну. Середня споживча інфляція у країнах G20 знизилася до 3,9% у жовтні 2023 року після досягнення піку в 7,7% у липні 2022 року, при цьому очікується подальше уповільнення найближчими місяцями.

Згідно зі звітом, світова інфляція становитиме в середньому 5,0% у 2024 році та 3,9% у 2025 році порівняно з показниками 6,5% у 2023 році та 8,0% у 2022 році. Однак ризики зростають, оскільки будь-які подальші коливання цін на енергоносії або вищий рівень внутрішньої інфляції в деяких країнах можуть зірвати відносно плавне повернення до цільових показників інфляції центральних банків наступного року.

На поточний момент монетарна політика досягла піку посилення. Проте багато центральних банків, швидше за все, зачекають, перш ніж знову почнуть пом'якшувати політику. Наразі головне питання полягає в тому, коли почнуть знижуватися відсоткові ставки і наскільки сильно вони знизяться. Хоча такі центральні банки, як Національний банк Польщі та Центральний банк Бразилії, вже почали знижувати ставки, економісти KPMG вважають, що більшість центральних банків, зокрема Федеральна резервна система США та Банк Англії, розпочнуть діяти не раніше 2024 року, при цьому в середньостроковій перспективі ставки перебуватимуть на значно вищому рівні, ніж протягом десятиліття, що передувало пандемії COVID-19.

Слабкі інвестиційні перспективи посилюються політичною невизначеністю

Політична невизначеність, спричинена зростанням геополітичної напруженості, посилюється в таких країнах, як США, Великобританія, Індія, а також Австрія, де 2024 рік є важливим роком виборів. У короткостроковій перспективі це може призвести до відносно слабких бізнес-інвестицій, тоді як в урядів є мало можливостей виправити ситуацію, оскільки стан державних фінансів значно погіршився за останні роки. Тим не менш, рівень безробіття, ймовірно, залишиться відносно низьким – на рівні трохи нижче 6% в середньому по світу – що забезпечить певну підтримку споживчим витратам попри різні несприятливі фактори.

«Приріст ВВП в Україні за 2023 рік склав 4,9%, що значно краще значення, яке початково прогнозував Національний банк України (2,9%). Таке відновлення економіки зумовлене кількома факторами, серед яких адаптація та більша гнучкість бізнесу і населення у воєнних умовах, збільшення альтернативних шляхів експорту, кращі с/г врожаї, ніж очікувалося. На 2024 рік НБУ прогнозує зростання економіки на 3,6% попри високі ризики безпеки, а на 2025 рік НБУ прогнозує ще більше зростання реального ВВП - до 6%. Ключовою умовою невизначеності є сценарій закінчення війни», - коментує Юрій Федорів, партнер, інвестиції та ринки капіталу, керівник практики реструктуризації, керівник галузевої практики фінансового сектора, KPMG в Україні

Більше статистики за країнами та регіонами можна знайти, завантаживши звіт за посиланням - KPMG Global Economic Outlook - H2 2023 - KPMG Ukraine.

Читайте также