Відбулася перша зустріч нових політиків з бізнесом: податкове майбутнє країни

Відбулася перша зустріч нових політиків з бізнесом: податкове майбутнє країни

У Києві відбувся перший Ukraine Tax Forum, організований Національним університетом державної фіскальної служби

Захід зібрав представників бізнесу, експертної спільноти і представників влади для обговорення реформування податкової системи України. 

Учасниками форуму стали: народні депутати від фракції “Слуга народу” та  члени парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Дар’я Володіна і Олексій Леонов, член парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності Артем Дмитрук, радник Міністра внутрішніх справ України Дмитро Кавун, ректор Університету державної фіскальної служби України Павло Пашко, перший проректор Університету ДФСУ Олег Шевчук, експерт з податкового реформування, доцент кафедри кримінального права та кримінології Університету ДФСУ Андрій Гмирін, засновники Target Group Володимир Колот та Вадим Трунов, партнер інвестиційної консалтингової компанії InVenture Investment Group Роман Кантаровський, президент Української асоціації виробників Олександр Громико, та інші представники експертної спільноти і бізнесу.

Програма заходу тривала близько 10 годин і була поділена на 5 сесій, під час кожної з яких, відбувались презентації пропозицій для вдосконалення системи оподаткування та їх обговорення. Головні питання, що обговорювалися на Форумі: тіньовий бізнес, проблеми адміністрування податків та кадрової політики в державних органах, контрабанда, необхідність створення нової незалежної Державної Службі доходів і зборів тощо. 

Під час Ukraine Tax Forum депутати ініціювали створення нової робочої групи при Комітеті Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики, яка буде займатися розробкою проекту закону щодо реформування податкової системи. 

Нагадаємо,  що раніше новий прем‘єр-міністр Олексій Гончарук повідомив про наміри Кабінету Міністрів провести навесні "глибоку" податкову реформу, яка почне діяти лише в 2021 році.

 Відбулася перша зустріч нових політиків з бізнесом: податкове майбутнє країниНа фото: засновник Target Group Володимир Колот, експерт з податкового реформування, доцент кафедри кримінального права та кримінології Університету ДФСУ Андрій Гмирін, народна депутатка від фракції “Слуга народу” Дар’я Володіна, засновник Target Group Вадим Трунов та партнер інвестиційної консалтингової компанії InVenture Investment Group Роман Кантаровський

Експерт з податкового реформування, доцент кафедри кримінального права та кримінології Університету ДФСУ Андрій Гмирін представив власну комплексну й системну програму реформування податкової системи України «Від нестабільності до гармонії», яка заснована на аналізі та результатах реформування податкових систем розвинутих країн, а також й аналізі й результатах реформ оподаткування в Україні.

За словами експерта з податкового реформування, безрезультативність податкових реформ минулих урядів підтверджує ряд негативних наслідків, зокрема зменшення кількості населення і зубожіння, відтік робочої сили за кордон, складна соціально-економічна ситуація тощо.

«Однією із причин таких наслідків є хаотичність у проведенні реформ в країні, зокрема і в податковій сфері. Сьогодні здійснення якісних і докорінних реформ вимагає саме суспільство, яке надало великий кредит довіри новообраному президенту та новому складу парламенту», – зазначив він.

Присутні народні депутати акцентували увагу на необхідності реформування податкової системи України.

Народний депутат України від фракції “Слуга народу” Олексій Леонов наголосив на високій потребі реформування податкової системи України.

“За статистикою, майже 50% підприємницької діяльності не оподатковується взагалі, або лише частково. Це відбувається завдяки “тіньовим поборам”, які влаштовують представники Виконавчої влади. Саме вони дестабілізують систему оподаткування й заважають бізнесу та країні створювати умови співпраці, що будуть прийнятними та зручними для обох сторін”, – додав Леонов. 

Народна депутатка від фракції “Слуга народу” Дар’я Володіна наголосила на необхідності реформування податкової системи України, адже система повинна працювати для розвитку економіки, а не на користь олігархів. Також, під час Форуму Володіна ініціювала створення у Комітеті Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики нової робочої групи, яка буде займатись реформуванням податкової системи України. 

“Система оподаткування України є однією із найбільш корумпованих в країні: податкові органи вступають в так звані неофіційні відносини з підприємцями й самі допомагають уникати чи мінімізувати їх оподаткування, нечесні підприємці всіляко намагаються фальсифікувати документи, аби не платити податки взагалі.  Щорічно бюджет країни недоотримує десятки мільярдів гривень через тіньовиків та корупцію. Понад 50% економіки країни знаходиться в тіні. Настав час викорінити цю згубну практику”, – пояснила Володіна. 

Читайте также