Через корупційні схеми та зрив приватизації ДП "Волиньторф" держава може втратити 250 млн грн

Через корупційні схеми та зрив приватизації ДП "Волиньторф" держава може втратити 250 млн грн

Державний бюджет України під час воєнних дій може недоотримати 250 млн грн через зрив проведеної законної приватизації ДП "Волиньторф". Як працюють місцеві корупційні схеми?

13 листопада 2023 року в інформаційному агентстві Інтерфакс-Україна відбулася пресконференція на тему "Державний бюджет під час воєнних дій може недоотримати 250 млн грн через зрив законної приватизації держпідприємства на Волині: як працюють місцеві корупційні схеми".

В рамках заходу учасники – політики, адвокати, інвестори – поділилися інформацією про те, як дії слідчих та прокурорів можуть призвести до сотень мільйонів збитків як бізнесу так і державі.

Коротка хронологія подій:

  • Так, у вересні 2023 року ТОВ "АГРОБІОСТАНДАРТ" взяло участь в аукціоні на платформі Прозорро щодо купівлі у Фонду державного майна України ДП "Волиньторф". 6 жовтня 2023 року компанія стала переможцем торгів зі ставкою 212 221 200, 00 грн.
  • 1 листопада 2023 року "АГРОБІОСТАНДАРТ" сплатив вартість продажу в сумі 254,7 млн грн. з врахування ПДВ. За п’ять днів між компанією та Регіональним відділенням ФДМУ по Львівській, Закарпатській та Волинській областях укладено Договір купівлі-продажу.
  • ДБР та Прокуратура м. Києва побачили в цьому "злочинну змову" і звинуватили ТОВ "АГРОБІОСТАНДАРТ" та ФДМУ в приватизації ЦМК ДП "Волиньторф" за заниженою на 100 млн грн. ціною. Відповідно за поданням слідчих з метою унеможливлення отримання "АГРОБІОСТАНДАРТ" прав власності на майно "Волиньторф" Печерський районний суд м. Києва наклав арешт на підприємство.
  • Це при тому, що дані про проведення аукціону більше трьох тижнів були у відкритому доступі; "АГРОБІОСТАНДАРТ" стала єдиною компанією, яка зацікавилася лотом; а ціна, за яку придбали ДП "Волиньторф", більше ніж на 10% вище стартової.
  • Правоохоронці відкрили кримінальне провадження через два тижні після оголошення переможця торгів. За чотири дні – 23 жовтня – винесена постанова про визнання речовим доказом ДП "Волиньторф". А вже 25 жовтня було подано клопотання до Печерського районного суду м. Києва і до вечора суддя Світлана Смик його задовольнила. Того ж дня подали клопотання про арешт і на наступний день ухвала про арешт вже була оголошена.
  • Слідчий за один робочий день – 20 жовтня – провів всі необхідні слідчі дії та зібрав всі необхідні докази. Після визнання майна речовим доказом за один робочий день прокурор Денис Ковальов отримує матеріали кримінальної справи, переконується в належному проведенні досудового розслідування слідчим, доходить висновку про необхідність проведення огляду, складає клопотання, збирає докази і подати їх до суду.
  • На сьогоднішній день розмір збитків ТОВ "АГРОБІОСТАНДАРТ" становлять майже 254 700 000 гривень і вони завдані через дії слідчого та прокурора, оскільки компанія, сплативши всю суму, не може отримати у власність придбане майно.

Інвестор та акціонер ТОВ "Агробіостандарт" Костянтин Бровченко поділився деталями ситуації навколо "Волиньторф".

Підприємство видобуває торф для виготовлення палива, яке використовується для обігріву домівок та, як сировина для великих котелень.

Як пояснив пан Бровченко, у 2016 році поблизу ДП було створено підприємство "Волиньприродресурс". Ініціатором його створення був Анатолій Капустюк, який спільно з "покровителями", зміг забрати всі регіональні ліцензії на видобуток торфу, бурштину та міді. У такий спосіб, держпідприємство "Волиньторф" залишилося без ліцензій та було змушене співпрацювати з "Волиньприродресурсом" на невигідних умовах.

Зокрема, державний "Волиньторф" має переробляти сировину "Волиньприродресурсу" та продавати їм торф за 2 тис. грн/тона, тоді як ринкова ціна тони торфу становить 5 тис. грн.

"Це означає, що "Волиньпродресурс" через підставні компанії далі продає це все населенню (а це готівка) та різним підприємствам. Йдеться про щонайменше 100 млн грн щороку, які крадуться на держпідприємстві", – наголосив інвестор.

Як підкреслює Костянтин Бровченко, "Волиньприродресурсу" та іншим членам корупційної схеми було вигідно, щоб "Волиньторф" залишався державним. Утім, Фонд держмайна все одно виставив ДП на приватизацію.

При цьому, на тлі арешту майна ДП "Волиньторф" до інвестора та акціонера компанії-переможця звернувся очільник "Волиньприродресурсу" Анатолій Капустюк. "Він приїхав до мене, з конкретною пропозицією, що вони – автори кримінальних справ – закриють ці справи, а ми маємо віддати 50% своєї компанії. Така пропозиція. Отакі ОПГ зараз відбуваються на місцях", – повідомив акціонер "Агробіостандарт" Костянтин Бровченко.

Відтак, ТОВ "АГРОБІОСТАНДАРТ" підготувала звернення до президента, секретаря РНБО, СБУ з вимогами розібратися з ситуацією.

Крім того, команда "Агробіостандарту" розробила проєкт закону України про внесення змін до Кримінально-процесуального Кодексу щодо порядку відшкодування шкоди, завданої діями органів, що здійснюють оперативну розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури та судів.

Читайте також