Консалтингова фірма Kyiv Consulting зробила доповідь щодо інвестиційного потенціалу України

Консалтингова фірма Kyiv Consulting зробила доповідь щодо інвестиційного потенціалу України

Розгорнута доповідь дає незалежний та реалістичний погляд на Україну

Kyiv Strategy Consulting підготувала доповідь під назвою Kyiv Rysing з метою висвітлення можливостей для бізнесу в Україні, які будуть доступні після завершення війни, і з метою підштовхнути іноземні компанії відкривати бізнес та інвестувати в Україну. Аналітики компанії проаналізували нинішній вплив війни на військову, соціальну, економічну сфери та довкілля як в Україні, так і у світі загалом. А також описали можливості, які матиме Україна в майбутньому, та плани дій щодо розвитку України після перемоги у війні з росією.

Держави-донори, мультинаціональні організації, міжнародні інвестори та представники бізнесу з-за кордону зможуть знайти у доповіді дані щодо нинішньої ситуації в Україні, відповіді на питання про повернення України на шлях її довоєнного розвитку та перспективи, що очікують Україну в майбутньому.

Доповідь містить перелік інвестиційних можливостей із прорахуванням необхідного фінансування та об’єктів у сферах енергетики, будівництва, агросектору, металургії, транспорту, IT сектору та високих технологій, різних сферах виробництва, а також довкілля та культури. Так, аналітики Kyiv Strategy Consulting вважають найперспективнішими для інвестування у напрямку енергетики проєкти у сфері низьковуглецевої енергетики (обсяг фінансування 50 мільярдів доларів), водню (обсяг фінансування 47 мільярдів доларів) та нафтогазові проєкти (31 мільярд доларів).

Kyiv Consulting запросили до участі у проєкті українських та міжнародних експертів у військовій, урядовій, бізнесовій, академічній, промисловій та інших галузях. Анна Дерев'янко, виконавча директорка Європейської бізнес-асоціації розповідає, що не тільки війна впливає на ефективність бізнесу та інвестиційний клімат в країні, а також корупція та слабка судова система. До них додається також купівельна спроможність населення та питання логістики.

Крім цього, доповідь враховує думку звичайних українців, значна частина (69%) яких впевнена, що в наступні 3 роки після закінчення війни Україна стане інвестиційно привабливою країною. У цьому сенсі найперспективнішими галузями українці називають будівництво (48,8%) та агросектор (31%).

Дійсно, про потребу та можливості інвестування свідчить той факт, що вже станом на липень 2022 року Україна потребувала приблизно 18,4 мільйона квадратних метрів нового житла та 23,6 мільйона квадратних метрів житла на відновлення. Щодо агросектору, то до 2032 року очікується, що він буде давати більш ніж 18% ВВП та забезпечить більш ніж 188 000 людей роботою.

“Публікація доповіді Kyiv Rysing доводить те, що було ясно ще задовго до вторгнення. Україна має ключову позицію в глобальному ланцюгу постачання та дистрибуції харчових продуктів, інфраструктури та логістики. Звісно, війна кинула виклик агросектору України, але немає сумнівів, що саме знайомство світу з товарами “Зроблено в Україні” буде одним із пріоритетів для українців після закінчення війни”, — розповідає генеральний директор Ніколай Кіскальт.

Мова про післявоєнне відновлення України почалася вже на другий місяць війни. Прийнятий на конференції в Лугано План відновлення України на 2022-2032 роки із запланованованим бюджетом у 750 мільярдів доларів має на меті забезпечити Україні 7-відсотковий економічний ріст, знизити рівень емісії СО2 на 65% та допомогти країні увійти до 2032 року в ТОП-25 рейтингів “Індекс перспектив економічної складності” (Economic Complexity Index) та “Індекс людського капіталу” (Human Capital Index). Проте країна має створити привабливий інвестиційний клімат за допомогою зниження внутрішніх ризиків для інвесторів та провести важливі інституційні реформи, розвинути інвестиційні стимули та просувати Україну у світі як магніт для інвестицій.

Аналітики Kyiv Consulting дійшли висновку, що Україна має потужний потенціал для побудови сильної демократичної країни з економікою, що швидко розвивається, та високим рівнем життя. Україна стане привабливим інвестиційним напрямком та надійним економічним партнером як для бізнесу країн ЄС, так і  всього світу.

Повну доповідь англійською мовою можна переглянути за посиланням.

Читайте також