На Чернігівщині створять індустріальний парк площею 68,6 га на 3 тис. робочих місць

На Чернігівщині створять індустріальний парк площею 68,6 га на 3 тис. робочих місць

Є вже дві китайські компанії, які готові інвестувати приблизно $1-1,5 млн в один гектар індустріального парку "Меньский"

Кабмін України на засіданні 24 січня 2023 року включив до реєстру індустріальних (промислових) парків ще один майданчик — «Менський». Парк буде розташований біля міста Мена Чернігівської області. Ініціатором його створення є місцева міська рада.

Новий індустріальний парк знаходиться за межами міста Мена Чернігівської області на території Менської міської ради.

Згідно з концепцією індустріального парку «Менський», на земельній ділянці площею 68,6 га будуть збудовані промислові та логістичні обєкти, що дозволять створити до 3 тисяч робочих місць.

На Чернігівщині створять індустріальний парк площею 68,6 га на 3 тис. робочих місць

Перша задумка створити на Менщині промислової зони з’явилась ще у 2014 році, коли розпочались підготовчі роботи по Генеральному плану міста.

Секретар Менської міськради Юрій Стальниченко зазначив, що акцент зроблено на переробній промисловості, адже повномасштабне вторгнення показало, що для аграрного регіону переробка сільгосппродукції має велике значення. Серед інших напрямів: обробка деревини та виробів із деревини, науково-технічна діяльність тощо.

"Концепція індустріального парку розроблялася ще до російського військового вторгнення в лютому 2022 року, а затверджувалася й подавалася вже під війни. Тому деякі плюси, які на мирний час були плюсами, зараз такими не є. Наприклад, якщо раніше однією з переваг була близькість до кордону, то наразі ми оформили трошки по-іншому переваги-ризики. А також у зв’язку зі змінами в законодавстві треба було урахувати певний відсоток збитків", — зазначив Юрій Стальниченко.

Пошук інвесторів розпочнеться вже на початку 2023 року, проте вже дві китайські компанії, які зацікавились цим проєктом

"Зараз, коли вже готова концепція, є можливість запускати процедуру вибору компанії-управителя, яка потім вже буде шукати кінцевого інвестора, або безпосередньо самі шукатимемо інвестора. Хоч ще йде активна фаза війни, однак цей процес можна вже розпочинати", додав він.

Крім коштів інвесторів, планується залучати і державні кошти, у тому числі за держпрограмою, що допомагає будувати обєкти інфраструктури для індустріальних парків.

За підрахунками, за час роботи промпарку в період з 2023 по 2030 роки вдасться зібрати орієнтовно 4,81 млрд грн. податків до бюджетів усіх рівнів. Загалом термін, на який передбачено створення промислового парку, становить 30 років.

«Розвиток індустріальних парків дуже важливий, адже саме вони мають стати точками зростання економіки і повоєнної відбудови країни. Це сприятиме відновленню промисловості, зокрема і експортно орієнтованої, з високою долею доданої вартості. А також це стане поштовхом до розвитку місцевих громад, які отримають нові надходження до бюджету, будуть створені нові малі і середні підприємства, а разом з цим у регіонах з’являться нові робочі місця», - заявила Перший віцепремєр-міністр — Міністр економіки України Юлія Свириденко.

«Індустріальний парк «Менський» – це проект, який може істотно вплине на економіку не тільки нашої громади, а й області та нашої держави. Реалізація ідеї індустріального парку передбачає не один, а кілька проектів, поєднаних однією метою – здійснити модернізацію промислового та переробного потенціалу причому в максимально безпечний для навколишнього середовища спосіб та зручний для мешканців. Тобто даний проект сприятиме реалізаціївсіх принципів сталого розвитку, і зможе вирішити важливі питання сьогоддення. Наприклад, інвестування у переробку сільськогосподарської продукції зможе вирішити важливе питання продовольчої безпеки» - заначив міьский голова Геннадій Примаков.

На Чернігівщині створять індустріальний парк площею 68,6 га на 3 тис. робочих місцьЗгідно концепції індустріального парку до нього мають входити наступні об’єкти:

1. Зона промисловості

  • 4 підприємства харчової промисловості V-го класу шкідливості;
  • 4 підприємства з переробки сільськогосподарської продукції;
  • тепличне господарство;
  • деревообробне підприємство ІV-го класу шкідливості;

2. Зона адміністративних будівель, науково-дослідної та виставкової діяльності

  • виставково-торгівельний центр;
  • адміністративно-науковий комплекс;

3. Зона транспорту та логістики, складського господарства

  • автозаправний комплекс;
  • склад харчової продукції;
  • логістичний центр промислових товарів;

4. Зона дозвілля та рекреації

  • торговельний комплекс;
  • зона рекреації та громадського харчування;
  • Зона паркування автомобілів;
  • 2 автостоянки на 170 машино-місць

5. Зона інженерної інфраструктури та об’єктів обслуговування індустріального парку

  • водозабірна свердловина;
  • пожежне депо;
  • локальні очисні споруди поверхневих вод.

Для підключення споживачів індустріального парку планують виконати будівництво підстанції (35/10 кВ потужністю 8,3 МВт /рік). Орієнтовна вартість проєктування та будівництва електричних мереж становить $400-$500 тис..

Окрім підключення інженерних мереж, плануються витрати на облаштування території та дорожньо-транспортної інфраструктури, яка включатиме: вирівнювання та розчищення земельної ділянки, будівництво під’їзних автомобільних шляхів до меж індустріального парку – 0,6 км шириною 8 м; будівництво під’їзної залізничної гілки до залізничної станції довжиною 0,4 км;  будівництво внутрішніх автомобільних доріг, пішохідних доріжок та місць для паркування.

Читайте також

На Полтавщині створено індустріальний парк "Смарт Тех Індастрі" з планом інвестицій у $27 млн

На Полтавщині створено індустріальний парк "Смарт Тех Індастрі" з планом інвестицій у $27 млн

01.03.24
14718
На Тернопільщині з'явиться індустріальний парк із переробки сільгосппродукції

На Тернопільщині з'явиться індустріальний парк із переробки сільгосппродукції

24.04.24
14718
MIGA надасть Dragon Capital гарантію інвестицій на $10 млн у проект М10 "Львівський індустріальний парк"

MIGA надасть Dragon Capital гарантію інвестицій на $10 млн у проект М10 "Львівський індустріальний парк"

12.06.23
14718