Норвегія виділить Україні $7 млрд протягом п

Норвегія виділить Україні $7 млрд протягом п'яти років

У відповідь на закиди, що бюджет Норвегії різко зріс через підвищення цін на газ на європейських ринках, уряд вирішив надати допомогу Україні

Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере запропонував надати Україні $7,3 млрд упродовж п'яти років.

Наслідком повномасштабної російсько-української війни стало різке підвищення цін на газ на європейських ринках, що суттєво наповнило бюджет Норвегії, яка є одним із експортерів енергоносія.

Йонас Гар Стере, який зіткнувся з докорами у бік Норвегії, оголосив про довгострокову фінансову допомогу Україні. У 2023 році половина допомоги буде спрямована на військові потреби, а решта покриватиме гуманітарні.

Прем'єр-міністр Норвегії зазначив, що це найбільша програма допомоги, з якою будь-коли мала справу Норвегія. Гроші розподілятимуться відповідно до пріоритетів українського уряду і не обов'язково передаватимуться безпосередньо владі.

Раніше уряд Норвегії підписав угоду зі Світовим банком про надання 1 млрд норвезьких крон на відновлення пошкодженої внаслідок російських ракетних ударів інфраструктури в Україні. Країна також надавала пакет військової допомоги Україні.

Читайте також