Російська VS Energy відбирає у Ferrexpo Костянтина Жеваго 40,19% акцій Полтавського ГЗК

Російська VS Energy відбирає у Ferrexpo Костянтина Жеваго 40,19% акцій Полтавського ГЗК

Український суд анулював угоду 20-річної давності щодо купівлі однієї з найбільших металургійних компаній країни, Полтавського ГЗК

Гірничорудна компанія Ferrexpo plc у своєму релізі повідомила програш в апеляції в судовій суперечці з колишніми акціонерами про визнання недійсним договору купівлі-продажу 40,19% акцій її найбільшого українського активу — Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ПГЗК).

"В даний час Ferrexpo plc отримала рішення суду апеляційної інстанції за позовом, в якому йдеться, що договір купівлі-продажу акцій, укладений у 2002 році, є недійсним, і 40,19% акцій ПГЗК мають бути передані заявникам", - йдеться у біржовому. повідомленні Ferrexpo.

Компанія також нагадала, що у першій інстанції у травні 2021 року вона виграла, і заявила, що продовжить захищати свої інтереси та інтереси своїх акціонерів та вивчає всі варіанти, включаючи право на оскарження цього рішення в українському Верховному суді.

"На підставі подробиць судового рішення, наданих апеляційним судом, керівництво вважає, що Ferrexpo має вагомі аргументи для захисту своєї позиції", - уточнюється в релізі.

Як повідомлялося, у 2002 році чотири компанії-нерезиденти з групи VS Energy (Gilson Investments, Calefort Developments, Emsworth Assets і Trimcroft Service) продали 40,19% акцій ПГЗК особам, пов'язаним із нинішнім мажоритарним власником Ferrexp, що належали їм у сукупності. Потім було проведено кілька додаткових емісій, внаслідок яких і серії інших перепродажів, а також примусового викупу акцій у міноритаріїв у рамках процедури squeeze-out єдиним акціонером ПГЗК стала Ferrexpo, котирована на Лондонській фондовій біржі.

У 2005 році ці чотири компанії звернулися до суду з позовом про визнання недійсним договір купівлі-продажу та проведення допемісій. При цьому Gilson домагалася відновлення своєї частки у ПГЗК у 6,59%, Emsworth та Calefort – по 12,14%, Trimcroft Services – 9,32%. Вищий господарський суд України у лютому 2015 року підтримав прийняте раніше рішення Верховного суду країни та позицію ПГЗК у корпоративній суперечці, яка тривала близько 10 років, відмовивши позивачам.

Однак наприкінці 2020 року вказані колишні акціонери ПГЗК знову оскаржили цю угоду в українському суді.

VS Energy через “ВС Енерджі Інтернейшнл Україна” володіє п'ятьма українськими обленерго: “Херсонобленерго”, “Кіровоградобленерго”, “Житловиробенерго”, “Рівнеобленерго”, “Чернівціобленерго”. Фірма записана на громадян країн ЄС – наприклад, Марину Ярославську, яку називають дружиною Гінера, та громадянин Латвії Валтс Вігантс, довіреною особою Бабакова.

Ця група, яку російські ЗМІ називають "Лужніковськими" або ОЗУ "Лужники", має готельний бізнес (Premier Hotels & Resorts), володіє часткою заводу "Дніпроспецсталь" у Запоріжжі, ТЦ "Метроград" та "Метрополіс" у Києві.

Готелі та контрольний пакет акцій заводу, згідно з даними Youcontrol, записані на Наталію Селіванову - громадянську дружину Воєводіна. Гінер також контролює банк PINbank, хоча ще на початку лютого його хотів викупити бізнесмен Олександр Ярославський.

Зазначимо, що у лютому 2021 року голова енергетичного комітету Верховної Ради Андрій Герус повідомляв, що Воєводін викупив частини Гінера та Бабакова та став одноосібним акціонером групи.

Нагадаємо, що Бабаков - заступник голови Державної думи РФ. Знаходиться під санкціями України, ЄС та США. Євген Гінер є президентом російського футбольного клубу ЦСКА, який перебуває під санкціями США. Він є партнером російської промислової держкорпорації "Ростех", якою керує колишній офіцер ФСБ Сергій Чемезов, давній друг та соратник Путіна.

Воєводін, згідно з інформацією з Інтерполу, має статус так званого “злодія у законі”, згідно з документом, який є у розпорядженні журналістів. У картці Інтерполу вказано його нікнейм - Misha Luzhnetskiy.

Читайте також