Українська BGV Group Management представила в Лондоні інвестиційні можливості у галузі видобутку

Українська BGV Group Management представила в Лондоні інвестиційні можливості у галузі видобутку

Українська інвестиційна компанія BGV Group Management презентувала у Лондоні видобувний потенціал України

Наприкінці бережня інвестиційна компанія BGV Group Management представила на найвищому рівні в Лондоні можливості для співпраці з Україною у галузі видобутку. На офіційне запрошення засновник компанії Геннадій Буткевич, а також керівництво BGV приєдналися до британських парламентарів, членів Палати Лордів та державних міністрів для участі в заході, присвяченому інвестиціям в Україну, який відбувся в будівлі Парламенту. Мета такої зустрічі — обговорення британсько-українського партнерства у сфері видобутку критичних корисних копалин, які допоможуть Сполученому Королівству розвивати передові технології та сприятимуть переходу до чистої енергії.

Захід відвідав лорд Мартін Калланан — заступник Державного секретаря з питань енергоефективності та зелених інвестицій Департаменту енергетичної безпеки та досягнення нульових викидів, та Боб Сіллі — член британського парламенту. Також були присутні представники українського бізнесу.

У своєму виступі команда BGV відмітила три основні напрями розвитку для двостороннього партнерства:

1. ЗНАЙОМСТВО З ВИДОБУВНИМ ПОТЕНЦІАЛОМ УКРАЇНИ

Україна має всі передумови для того, щоб стати одним із основних постачальників критично важливих для Великої Британії мінералів, необхідних для розвитку передових технологій та переходу до “зеленої” енергетики. У надрах України виявлено 117+ видів корисних копалин. Зокрема країна має запаси 22 із 30 сировинних ресурсів, які в Європі визначили як критичні. Українські землі мають значні поклади берилію, цирконію, титану, рідкоземів та іншого, а запаси графіту в Україні є одними з найбільших у світі. Вартим увагу є також логістичне питання. Багато із українських родовищ знаходяться поблизу географічного центру Європи, що забезпечує вигідну логістику з низькими транспортними витратами.

2. СТРАХУВАННЯ РИЗИКІВ

Страхування воєнних ризиків на сьогодні є вкрай необхідним інструментом для захисту іноземних інвестицій в Україні. У 2023 році Британія показала приклад всьому світу, забезпечивши страхове покриття для експортерів зерна через український чорноморський коридор. Приватні британські інвестиції в українську економіку, зокрема у видобувні проєкти, також потребують ефективного механізму страхування. Багатостороння агенція з гарантування інвестицій (МIGA) вже почала надавати гарантії страхування воєнних ризиків в Україні з Трастового фонду підтримки реконструкції та економіки України. Можливості страхування торгівлі в Україні та інвестицій в місцеві проєкти також надали Америка (USDFC та USAID), Японія (NEXI), Польща (Kuke), Німеччина (за адміністрування PricewaterhouseCoopers) та інші.

3. ІНВЕСТИЦІЇ У ВИДОБУТОК

Команда BGV закликала британський бізнес посилювати інвестиційну діяльність у межах видобувної галузі в Україні. Під час виступу у Парламенті Сергій Войцеховський наголосив, що компанія BGV готова стати надійним партнером у цьому питанні для британських інвесторів та компаній. Так, Група BGV та Геннадій Буткевич як її засновник за 8 років інвестували вже понад 100 млн доларів в українські гірничодобувні проєкти, які потенційно виведуть Україну в світові лідери за окремими сировинними напрямами. Зокрема на заході було представлено два головні видобувні проєкти BGV Group Management.

За БАЛАХІВСЬКИМ ПРОЄКТОМ команда BGV наразі виконала усі лабораторні та пілотні випробування графіту, який широко використовують у батарейному виробництві, відпрацювала технологію збагачення та розробляє проєкт виробничого комплексу. У 2025 році компанія планує розпочати будівництво одного з найбільших виробничих комплексів у Європі, потенційна потужність якого становитиме 50 тис. тонн якісного графітового концентрату в рік, із яких 19 тис. тонн придатні для виробництва сферичного графіту. Це, зазначають експерти компанії, покриє значну частину потреб ринку ЄС.

Сергій Войцеховський також представив учасникам зустрічі ПЕРЖАНСЬКЕ РОДОВИЩЕ БЕРИЛІЮ, над розвитком якого працює команда BGV. Наразі компанія проводить гідрометалургійні випробування для отримання кінцевої продукції, а також підтверджує оцінку запасів згідно з міжнародними стандартами. У наступному 2025 році команда BGV планує завершити роботу над попереднім техніко-економічним обґрунтуванням (PFS) для пошуку потенційних стратегічних інвесторів проєкту.

У підсумку представники інвестиційної групи BGV Геннадія Буткевича наголосили, що співпраця з Україною у сфері критичних мінералів може забезпечити для Британії потужну сировинну базу для розвитку низки технологій та інновацій у медицині, автомобілебудуванні, комп’ютерних технологіях, створення лазерних, навігаційних, телекомунікаційних пристроїв, у космічній галузі та багатьох інших. Що не менш важливо: це також допоможе уникнути сировинної залежності європейських країн від китайського видобутку критичних мінералів.

Читайте також