Інвестиції в українські оборонні проекти можуть перевищити $50 млн до кінця року

Інвестиції в українські оборонні проекти можуть перевищити $50 млн до кінця року

За 2024 рік потужності індустрії Defense Tech збільшилися в десять разів.

Київська школа економіки та оборонний кластер Brave1 провели перше комплексне дослідження дронової індустрії за часи повномасштабної війни. Виявилось, що за рік потужності індустрії збільшилися в десять разів.

Йдеться, що за час повномасштабного вторгнення росії Україна перетворилася на сильного гравця на світовому ринку безпілотників, особливо в контексті оборонних технологій.

А створення дієвої екосистеми підтримки відіграло вирішальну роль у сприянні місцевому виробництву, залученні інвестицій і розвитку стратегічних партнерств, необхідних для подальшого зростання галузі.

У дослідженні показують, наскільки зросла сума інвестицій у Defense стартапи. Якщо у 2023 році виробники залучили до $5 млн інвестицій, то у 2024 році ця позначка сягнула $25 млн. І очікується, що до кінця року в індустрію можуть інвестувати понад $50 млн. У 2025 році також прогнозують значне зростання інвестицій.

У звіті наводять приклади успішних українських стартапів, таких як Swarmer. Компанія спеціалізується на розробці ШІ-рішень для роїв дронів, вона змогла залучити $2,7 млн початкового фінансування, «продемонструвавши життєздатність своєї технології у вирішенні реальних оборонних завдань».

Дослідники проаналізували й інвестиційний ландшафт:

  • Якщо минулого року ангельські інвестори були основним джерелом капіталу, то зараз венчурні фонди відіграють усе більшу роль.
  • Минулого року інвестиції надходили переважно з внутрішніх джерел, але зараз кількість іноземних інвесторів постійно зростає.
  • Середній розмір інвестицій у 2023 році був $500 000, а у 2024 році показник піднявся до $1–2 млн.
  • Також зросли й виробничі потужності з приблизно 300 000 одиниць у 2023 році до 4 млн у 2024 році.

Пишуть, що зростання підкріплене досягненнями у сфері автономності, інтеграції штучного інтелекту та ройових технологій, які докорінно змінили військові оперативні можливості.

Також окреслили й проблеми, які можуть стати на заваді прогресу. Серед них — брак фінансування, обмеження на експорт і конкурентний тиск із боку великих міжнародних виробників. Прочитати повний звіт можна за цим посиланням.

Читайте також