ЄБРР перепризначає кредит на €98,8 млн для підтримки «Укрзалізниці»

ЄБРР перепризначає кредит на €98,8 млн для підтримки «Укрзалізниці»

ЄБРР змінює призначення €98,8 млн для забезпечення термінових потреб УЗ в ліквідності на додаток до раніше перепризначених €50 млн

ЄБРР змінює призначення ще €98,8 млн з існуючого кредиту для українського державного провайдера послуг вантажних і пасажирських залізничних перевезень «Укрзалізниці» (УЗ) на додаток до перших перших €50 млн з цього кредиту, що були перепризначені у червні. Ці кошти дозволять УЗ задовольнити критичні потреби в ліквідності для забезпечення подальшої доступності життєво важливих послуг пасажирських і вантажних перевезень для населення та бізнесу, які зазнають впливів війни, розв’язаної Росією в Україні.

Первісний кредит €150 млн для «Укрзалізниці» призначався для модернізації та електрифікації частини залізничної мережі України, але ці кошти не були вибрані. Надавши у серпні €50 млн для підтримки ліквідності компанії, ЄБРР наразі перепризначає ще €73,3 млн з уже зарезервованої, але не вибраної суми кредиту, а також €25,5 млн незарезервованого фінансування з метою розширення екстреної підтримки ліквідності. Державна гарантія для цього кредиту залишається чинною.

Незважаючи на впливи війни, «Укрзалізниця» продовжує вантажні та пасажирські перевезення, хоч і в менших обсягах. Станом на серпень УЗ евакуювала понад 3,8 млн людей із зони воєнних дій та доставила близько 180 тис т гуманітарної допомоги.

Закриття українських портів через російську морську блокаду збільшило важливість залізничних перевезень у логістиці експорту сільського господарства, що є одним з ключових секторів національної економіки. Україна є експортером сільськогосподарської продукції світового значення та відіграє значну роль у забезпеченні глобальної продовольчої безпеки.

ЄБРР пообіцяв інвестувати цього року €1 млрд у підтримку економіки України на основі розподілу ризиків з донорами і партнерами. Передбачається, що до 50% з перепризначених для потреб «Укрзалізниці» €98,8 млн покриватимуться гарантією одного з донорів «Великої сімки». Для перших €50 млн таку підтримку забезпечив Європейський фонд сталого розвитку (EFSD) Європейського Союзу в рамках спільної програми з ЄБРР, спрямованої на забезпечення стійкості муніципального, інфраструктурного і промислового секторів у країнах Східного та Південного сусідства ЄС.

З метою задоволення найбільш нагальних потреб України ЄБРР визначив п’ять пріоритетних галузей української економіки: торговельне фінансування, енергетична безпека, життєво важлива інфраструктура, продовольча безпека (забезпечення через банки ліквідності для фермерів на весняну посівну кампанію, а також для сільськогосподарських компаній та продуктових рітейлерів) та підтримка ліквідності для фармацевтичних компаній. Інвестиції в усіх сферах передбачають розподіл ризиків з партнерами.

ЄБРР негайно засудив російське вторгнення в Україну 24 лютого та пообіцяв стояти разом з Україною. На початку квітня Рада керуючих ЄБРР проголосувала за призупинення на невизначений термін доступу Росії та Білорусі до фінансування і технічної допомоги ЄБРР. Банк вже закрив свої офіси у цих двох країнах.

Читайте також