Болгарія хоче відродити проєкт трансбалканського нафтопроводу для постачання неросійської нафти

Болгарія хоче відродити проєкт трансбалканського нафтопроводу для постачання неросійської нафти

Країні необхідно забезпечити нафтою свій єдиний НПЗ у Чорному морі, який контролює російський Лукойл

Президент Болгарії Румен Радєв заявив, що Болгарія хоче відродити проєкт трансбалканського нафтопроводу, щоб забезпечити постачання неросійської сирої нафти для свого єдиного нафтопереробного заводу в Чорному морі, який контролює російська компанія «Лукойл».

Софія веде переговори з сусідньою Грецією щодо будівництва 300-кілометрового нафтопроводу для транспортування сирої нафти з грецького порту Олександруполіс на Егейському морі до болгарського чорноморського порту Бургас.

Болгарія отримала дворічне звільнення від заборони Європейського Союзу на імпорт російської нафти, запровадженої у зв'язку із вторгненням в Україну.

Тим не менш, країні необхідно забезпечити достатню кількість неросійської нафти, щоб продовжувати роботу Чорноморського нафтопереробного заводу потужністю 196 тис. барелів на день після того, як 2024 року закінчиться звільнення від заборони на імпорт російської нафти. НПЗ забезпечує понад 75% палива для місцевого ринку.

У 2011 році Болгарія відмовилася від проєкту нафтопроводу, який тоді був націлений на прокачування до 50 млн тонн російської нафти на рік через її територію до Греції, з економічних та екологічних міркувань. Його орієнтовна вартість тоді становила €1 млрд.

Читайте також