Гірничодобувний гігант BHP Group запропонував викупити Anglo American за $39 млрд

Гірничодобувний гігант BHP Group запропонував викупити Anglo American за $39 млрд

BHP Group заявила, що зробила пропозицію про поглинання всіх акцій конкуруючої компанії Anglo American, оцінивши їх у 31,1 млрд фунтів стерлінгів ($38,9 млрд).

Компанія Anglo American підтвердила, що отримала «незапитувану, необов'язкову і умовну пропозицію щодо злиття», яку, за її словами, вона розглядає з консультантами.

Австралійська BHP, найбільша гірничодобувна компанія, акції якої котируються на біржі згідно з рейтингом компаній Market Cap, заявила, що в результаті операції акціонерам Anglo American буде надано 0,7097 акцій BHP на акцію Anglo American.

У BHP заявили, що об'єднання оптимізує «активи та потенціал довгострокового зростання» Anglo American за рахунок її власних «прибутковіших активів, що генерують кошти, і проектів зростання, а також більших потоків вільних коштів і сильнішого балансу».

Злиття цих компаній створить гіганта у видобутку міді та найбільшого у світі гравця у цій галузі, який забезпечуватиме 10% світового виробництва. Anglo American має величезне підприємство з виробництва міді у Південній Америці та планує виробити від 730 тис. до 790 тис. тон металу у 2024 році. Це можна порівняти з цільовим обсягом виробництва міді BHP в 1,7-1,9 млн за той же період.

Гірничодобувні компанії прагнуть підтримати постачання міді найближчими роками через прогнозований дефіцит та ключову роль металу в енергетичному переході з використанням в електромобілях, електромережах та вітряних турбінах.

Мідь, мабуть, є «головним призом, за який бореться ВНР» через її передбачуваний потенціал майбутнього зростання. Таку оцінку в ефірі CNBC озвучив Тодд Воррен, портфельний менеджер Tribeca Investment Partners.

У 2023 році BHP завершила придбання OZ Minerals, орієнтуючись на портфель міді та нікелю.

За останні чотири роки в гірничодобувній галузі спостерігався сплеск активності злиття та поглинання, оскільки компанії готуються до зміни структури попиту, хоч і не в масштабах потенційної угоди BHP-Anglo.

Інвестиційний аналітик AJ Bell Ден Коутсворт заявив, що гірничодобувний сектор зараз «повертається до старих звичок і женеться за мегазлиттями».

"Anglo American була сидячою качкою після різкого падіння ціни її акцій минулого року", - зазначив Коутсворт, вказавши на зниження її ринкової вартості на 39% минулого року через операційні невдачі, зниження цін на сировину та зниження прогнозів з виробництва.

"Це дало можливість більшому конкуренту накинутися на бізнес, беручи до уваги довгострокову перспективу, що його активи мають значну цінність і будь-які короткострокові операційні проблеми можуть бути вирішені", - додав він, зазначивши, що BHP буде особливо зацікавлена у доступі до «великих, недорогих та довговічних активів» у вигляді залізної руди, металургійного вугілля, поташу та міді.

Угода також збільшить присутність BHP в алмазному секторі з огляду на те, що Anglo American володіє 85% акцій знаменитої гірничодобувної та роздрібної компанії De Beers.

BHP може спробувати відокремити бізнес через нещодавні труднощі з алмазами через зниження попиту на предмети розкоші та конкуренції з боку вирощених у лабораторії діамантів, припускає Коутсворт.

BHP вже заявила, що її пропозиція залежить від відділення Anglo American від своїх акціонерів своїх часток у південноафриканських компаніях Anglo American Platinum Limited та Kumba Iron Ore Limited.

Поряд із падінням попиту на алмази, деякі аналітики називають платину менш привабливим довгостроковим активом через відмову від двигунів внутрішнього згоряння, в яких вона використовується.

У гірничодобувній промисловості вже деякий час відчувається, що «диверсифікація – це головний фактор успіху», вважає Уоррен із Tribeca.

«Але реальність, яку ми спостерігаємо на ринках, така, що хоча різноманітні активи, залежно від того, що це за активи, приваблюють цінність та інтерес ринків капіталу… ці активи, зокрема, більше не цінуються так високо. Це створює опортуністичний вибір часу для пропозиції BHP», – пояснив Уоррен.

У 2022 році BHP об'єднала свій бізнес із подвійним розміщенням в єдину юридичну особу з первинним лістингом в Австралії.

Акції Anglo American зросли більш як на 16% на торгах у Лондоні.

Читайте також