Інвестори розчарувалися у ШІ та обвалили Nasdaq 100 на $1 трлн

Інвестори розчарувалися у ШІ та обвалили Nasdaq 100 на $1 трлн

Інвестори розчарувалися у перспективах штучного інтелекту, що призвело до падіння індексу Nasdaq 100 на $1 трлн

У середу інвестори розчарувалися в перспективах штучного інтелекту, що призвело до падіння індексу Nasdaq 100 на $1 трлн, оскільки виникли питання, скільки часу потрібно, щоб окупилися значні інвестиції в цю технологію.

Індекси Nasdaq впали більш ніж на 3% у найгірші дні з жовтня 2022 року. Список відстаючих склали лідери в галузі технологій штучного інтелекту на чолі з такими напівпровідниковими компаніями, як Nvidia Corp., Broadcom Inc. та Arm Holdings Plc.

Розпродаж був спровокований середнім звітом про доходи Alphabet Inc. у вівторок увечері, в якому було зазначено роздуті капітальні витрати. Акції компанії впали більш ніж на 5%, показавши найгірший результат із січня. Tesla Inc. впала більш ніж на 12% після того, як генеральний директор Ілон Маск надав мізерні подробиці про ініціативу своєї компанії зі створення безпілотних автомобілів.

"Головна проблема - де окупність інвестицій у всі витрати на інфраструктуру ШІ?" - Сказав Алек Янг, головний інвестиційний стратег Mapsignals. «Втрачається досить шалена сума грошей. Можливо, вона окупиться за кілька років. Але я думаю, що інвестори розуміють, що окупність займе час, а доходи гіпермасштаберів у короткостроковій перспективі страждають від того, скільки вони на неї витрачають».

 "У короткостроковій перспективі може виникнути деяка втома від ШІ, просто тому, що деякі з інвестицій великих технологічних компаній в ШІ можуть не окупитися за той період часу, на який розраховували інвестори", - сказав Невілл Джавері, керуючий портфелем Allspring Global Investments.

Розпродаж привів до зниження індексу Bloomberg так званих технологічних акцій Magnificent Seven на 5,9%, вперше з травня опустившись нижче за середню ціну за останні 50 днів. З початку року він лишається на рівні 33%.

У той час як результати Alphabet зруйнували надії на те, що ШІ зробить більший внесок у фінансові результати мегакапіталізованих компаній, інвесторам ще доведеться почути думку інших учасників групи. Microsoft Corp. має відзвітувати 30 липня, а потім цього тижня — Meta Platforms Inc., Apple Inc. та Amazon.com Inc. Nvidia, найбільший бенефіціар витрат на ШІ, звітуватиме останньою 28 серпня.

Читайте також