Сенегал планує інвестувати близько $30,5 млрд у розвиток

Сенегал планує інвестувати близько $30,5 млрд у розвиток

Сенегал, молодий виробник нафти і газу, має намір витратити близько $21 млрд на розвиток протягом наступних п'яти років і прагне залучити ще $9,5 млрд у вигляді приватних інвестицій

Згідно з документом, який все ще перебуває на стадії розробки, державні інвестиції в освіту, енергетичну інфраструктуру та низку інших проєктів, як очікується, збільшуватимуться в середньому на 14,7% на рік у період з 2025 по 2029 рік.

План розробляється новою адміністрацією президента Сенегалу Басіру Діомайє Файє, який обійняв посаду у квітні і пообіцяв боротися з високим рівнем бідності та безробіття. У ньому наголошується, що відсутність прозорості та погане управління державними фінансами загальмували зусилля щодо покращення становища 18 мільйонів людей у Сенегалі, що нерівність у багатстві та доходах між тими, хто живе у столиці та сільській місцевості, збільшилася, а країна має надто велику заборгованість.

«Ми підемо новою економічною траєкторією», — заявив прем'єр-міністр Усман Сонко на презентації плану в місті Діамніадіо в понеділок. «У найближчі 25 років ми очікуємо на новий економічний ландшафт».

За офіційними даними, близько половини населення цієї західноафриканської країни, яке не проживає у великих містах, живе за межею бідності, офіційний рівень безробіття серед молоді у 2022 році становив понад 20%, а п'ята частина дітей, які мають право на отримання допомоги, не відвідує школу.

Уряд має намір отримувати більше доходів від нафти, газу, золота та інших природних ресурсів у майбутньому, одночасно знижуючи свою залежність від кредитів у рамках «розумної, кращої та більш контрольованої політики щодо боргу», йдеться у плані. Він передбачає зниження співвідношення боргу країни до валового внутрішнього продукту до 61% у 2029 році.

Читайте також