Як індійський мільярдер Гаутам Адані втратив $60 млрд за кілька днів

Як індійський мільярдер Гаутам Адані втратив $60 млрд за кілька днів

Статки одного з найбагатших людей світу Гаутам Адані суттєво скоротилися після звинувачень у шахрайстві та маніпулюванні акціями. Розповідаємо, як і чому це сталося.

Louis Vuitton. Tesla. Amazon. Бізнес, що стоїть за найбагатшими людьми у світі, не потребує представлення. Але минулого року до цього списку потрапив набагато менш відомий бренд.

Новим учасником став індійський конгломерат Adani Group, який контролює порти, вугільні шахти, підприємства харчової промисловості, аеропорти та багато іншого. Астрономічний зліт групи приніс її засновнику Гаутаму Адані статки майже у $120 млрд, поставивши його в один ряд з Бернаром Арно, Ілоном Маском і Джеффом Безосом.

Проте Адані недовго перебував у цій групі. Він все ще залишається неймовірно багатим, але вже втратив $60 млрд. І зараз він переживає, можливо, найбільше випробування у своїй карєрі.

Невелика інвесткомпанія з Нью-Йорка Hindenburg Research звинуватила компанію Адані в «безсовісних фінансових махінаціях, маніпулюванні акціями та відмиванні грошей». Група Adani заперечує претензії Hindenburg.

З моменту публікації звіту Hindenburg конгломерат втратив вражаючу частину своєї вартості — $100 млрд. І крах Адані — він все ще залишається одним із найбагатших людей Азії та керує найбільшим конгломератом Індії — може передбачати серйозні наслідки для країни, яка демонструє активне економічне зростання.

"Він представляє ризик для індійської фінансової системи", - говорить Тім Баклі, аналітик з Австралії, який стежить за бізнесом Адані більше десяти років.

Мільярдер вважає за краще триматися в тіні, навіть незважаючи на те, що є одним із найбагатших людей світу. Адані – послідовник джайнізму, релігії, яка проповідує аскетизм. Він та його сімя жорстко контролюють Adani Group (Hindenburg також критикувала структуру власності компанії).

За кілька місяців до звинувачень Hindenburg запаморочливе зростання акцій дочірньої компанії Adani привернуло увагу. Її трейдингові операції переважно повязані з холдингами, що базуються у податкових гаванях. Через це народилися припущення про можливі маніпуляції акціями, які допомогли збільшити особистий стан Адані.

За даними Hindenburg, протягом останніх трьох років акції семи дочірніх компаній Adani подорожчали більш ніж на 800%.

Як індійський мільярдер Гаутам Адані втратив $60 млрд за кілька днів

Раніше компанія Адані була фігурантом розслідувань за звинуваченнями у порушенні податкового законодавства, повязаного з імпортом вугілля, але зрештою була виправдана. Адані також повязували з аферою з маніпулюванням на індійському фондовому ринку, організованим біржовим маклером із Мумбаї Кетаном Парехом.

У міру зростання своєї бізнес-імперії Адані звертався до іноземних банків для фінансування нових придбань та інвестицій. За словами Баклі, це означає, що діяльність групи уважніше вивчатимуть.

«Велика проблема полягає в тому, що Адані провів останні чотири роки, залучаючи кошти на Уолл-стріт. Якщо ви збираєте гроші в Америці, доводиться грати за американськими правилами», — каже він.

Hindenburg Research має хороший послужний список.

Інвесткомпанія, названа на честь знаменитого дирижабля, відома як активіст та шорт-селер. Вона вишукує на публічних ринках випадки шахрайства та інші порушення, викриває їх та заробляє на цьому гроші. Hindenburg отримує прибуток, коли у компанії, яка часто є публічною, знецінюються акції.

Часто активістів критикують через те, що вони роблять ставки проти бізнесу. Проте, вони стверджують, що допомагають контролювати ринок.

Хінденбург працює всього кілька років. Інвесткомпанія виступила з критикою приблизно 30 організацій і зробила собі імя, досягши ліквідації виробника електромобілів Nikola.

За даними Bloomberg News, після публікації звітів Hindenburg акції компаній падали в середньому приблизно на 15% наступного дня, і на 26% — через 6 місяців.

У випадку з Adani Group засновник Hindenburg Натан Андерсон виглядає як Давид, який бореться з Голіафом. Hindenburg повідомляє, що вивчала бізнес Адані 2 роки, перш ніж опублікувати звіт 24 січня 2023 року. Adani Group пригрозила подати до суду на Hindenburg, який у відповідь заявила, що вітатиме розслідування в США, де змогла б вимагати документи Adani.

Hindenburg також заявляє, що офшорні підставні компанії, якими керує старший брат Гаутама Адані Вінод, допомагали конгломерату маніпулювати цінами на акції. Підставні компанії нібито використовуються для відмивання грошей із приватних компаній до публічних, «щоб підтримувати видимість фінансового здоровя та платоспроможності».

Крім «очевидних порушень у бухгалтерському обліку та шахрайських схем», Hindenburg зазначає ще один підозрілий чинник: у перерахованих компаніях фінансові директори не затримувалися надовго.

Сумнів викликає і якість незалежного аудитора для двох дочірніх компаній, Adani Enterprises і Adani Gas. Співробітники аудитора «по суті, нещодавно отримали диплом і навряд чи були в змозі ретельно вивчати та притягувати до відповідальності фінанси найбільших компаній країни».

Більше того, як зазначає Hindenburg, навіть якщо звинувачення проігнорують, акції Adani Group настільки переоцінені, що можуть впасти на 85%.

Adani Group назвала звинувачення Hindenburg атакою на Індію та її «історію зростання та амбіцій». Гінденбург заперечує: «Майбутнє Індії стримує Adani Group, яка одягнулася в індійський прапор і систематично грабує націю».

Читайте також