Заблоковано 12 800 рахунків українських інвесторів у цінних паперах на сумму 3,5 млрд грн

Заблоковано 12 800 рахунків українських інвесторів у цінних паперах на сумму 3,5 млрд грн

Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку зупинила дію ліцензій міжнародного брокеру Freedom Finance, який обслуговував 12 800 рахунків українських інвесторів у цінних паперах на сумму 3,5 ...

Freedom Finance потрапила до санкціонного списку РНБО незважаючи на те, що 19 жовтня 2022 року компанія оголосила про продаж російського бізнесу за $33 млн топ-менеджеру компанії Максиму Повалішину, а сам бізнесмен заявив, що відмовився від російського громадянства та розірвав будь-які зв’язки з російським фондовим ринком.

Фрідом Фінанс Україна вийшла на ринок капіталу України в 2017 році придбавши брокера «Укранет» і до сьогодні входила до до трійки найбільших продавців військових ОВДП серед небанківських установ й займала 7 місце у рейтингу брокерів за обсягами угод із цінними паперами. У червні 2020 року Freedom Holding Corp, американська компанія Тимура Турлова, придбала 24,3% «Української біржі».

«Фрідом Фінанс Україна» призупинила діяльність за рішенням НКЦПФР, хоча й зупинка ліцензій не означає їхнє анулювання. Всі активи клієнтів захищені та зберігаються на особистих рахунках клієнтів. 

Проте клієнти «Фрідом Фінанс» втратили одночасно доступ як до паперів, так і до грошей на рахунках. «Навіть якщо ОВДП будуть погашати, кошти заходитимуть на заблоковані рахунки, тож клієнти не матимуть до них доступу», – говорить президент інвестиційної групи «Універ» Тарас Козак. Напередодні арешту рахунків деякі клієнти завели під купівлю цінних паперів кілька мільйонів гривень, але не встигли провести операцію, додає Козак.

Інвестори вкотре відчули себе абсолютно беззахисними перед непередбачуваними рішеннями держави, які зараз панікують і не розуміють, що буде з їхніми активами та грошима.

Поки що не зрозуміло, як саме, коли і за яких умов рахунки «Фрідом Фінанс» можуть бути розблоковані. Ймовірне рішення – передача всіх цінних паперів на рахунок у Національний депозитарій України. Однак не факт, що НДУ зможе швидко обробити рахунки тисяч клієнтів.

 

Читайте також