Davos Baukultur Alliance: відбудова України під час та після війни

Davos Baukultur Alliance: відбудова України під час та після війни

Уряди, партнери Всесвітнього економічного форуму в Давосі з приватного сектору й організації громадського суспільства підтвердили готовність продовжувати допомогу Україні

Розмір шкоди, завданої Україні росіянами, вже перетнув позначку в $1 трлн. Попри бойові дії тривають роботи з відновлення за участі міжнародних партнерів, серед яких – Davos Baukultur Alliance. Уряди, партнери Всесвітнього економічного форуму в Давосі з приватного сектору й організації громадського суспільства підтвердили готовність продовжувати таку допомогу під час зимової зустрічі в Давосі. 

Війна завдала Україні безпрецедентної шкоди. У березні 2023 року Світовий банк оцінив потребу у відновленні в $411 млрд за 10 років, але ця цифра зростає приблизно на $10 млрд щомісяця. Зараз вона оцінюється вже в $1 трлн.

Ситуація у країні – це повний спектр викликів. У січні 2023 року Київська школа економіки підрахувала, що лише за перші 10 місяців повномасштабної війни понад 149 300 житлових будівель зазнали руйнувань, понад 3000 освітніх закладів пошкоджено, як і 330 лікарень і 600 адміністративних будівель. Потужного удару було завдано по різного штибу комунікаціях: майже половина енергосистеми була пошкоджена чи знищена. Приблизно 20% сільськогосподарських угідь розбиті, а щонайменше 30% території забруднені мінами та боєприпасами, що не розірвалися.

Поки триває війна, розмови про відновлення здаються непотрібними в усьому, що не пов’язано із життєво важливими об’єктами. Натомість кількість зобов’язань та коштів на відновлення зростає, як і мережа партнерів, що збільшується.

Доволі велику роль у цьому відіграє Європейський Союз, який створив на початку 2023 року координаційну донорську платформу, а за шість місяців заснував програму Ukraine Facility, що має на меті забезпечити передбачувану та сталу підтримку країні протягом 2024–2027 років.

Цілісний підхід до відбудови України

Враховуючи обсяги та складність завдання, дуже важливо налаштувати інклюзивний процес для великої кількості зацікавлених сторін, завдяки якому відбудова буде цільовою, сталою і придатною для наступних поколінь. Підхід до відбудови має бути цілісним і враховувати потребу у збереженні спадщини та культури держави.

На щастя, уже існує такий підхід, який розроблений із прицілом на побудову й утримання сталих міст, селищ і регіонів. Він називається Baukultur. Термін розшифровується як «культура будівництва» та передбачає, що дизайн просторів базується на культурних особливостях й економічних засадах.

Під час Всесвітнього економічного форуму 2023 року був створений Davos Baukultur Alliance – спільний проєкт уряду Швейцарії і лідерів державного та приватного секторів з усього світу. Одним із його перших рішень стало створення групи, яка працюватиме над проблемами України: мобілізацією підтримки та наданням експертизи в питаннях відновлення.

«Після війни в Україні обов’язково має бути створено стале, відновлюване й стійке життевє середовище, яке відповідатиме її поточному та майбутньому положенню – сучасної європейської країни», – прокоментував ініціативу Джефф Меррітт, очільник Центру міського перетворення, член виконавчого комітету ВЕФ.

Baukultur: відновлення України, для українців

Членами Davos Baukultur Alliance є міністерства культури, міського планування та довкілля з понад 30 країн. З українського боку до складу увійшла Анастасія Бондар, заступниця міністра культури та інформаційної політики, разом з якої група переконує найкращих світових експертів з відновлення і надавачів фінансування взяти участь у відбудові України.

Серед перших завдань, що поставив перед собою альянс: сформувати бачення того, що насправді відбувається на зруйнованих територіях, допомогти з розбудовою місцевого потенціалу та впровадити кращі практики відновлення і збереження культури, де це можливо.

Водночас виклики не зникають. Найбільшою завадою є продовження руйнувань. Однак другим у списку є баланс між швидкою відбудовою і сталою відбудовою. До того ж найкраще рішення має бути ще й недорогим. За словами пані Бондар, Україна має бути відновленою для українців і зважати на різноманітні культурну спадщину країни.

Через війну понад 6,2 млн біженці покинули країну, ще 5,1 млн стали внутрішньо переміщеними особами (станом на березень 2023 року). Велика кількість із цих людей готові повернутися – але лише в тому разі, коли їм буде куди та заради чого повертатись. Дати їм мету може добре продумане середовище, яке гарно функціонує. Міркування щодо соціальної цінності кожного елемента мають стати частиною планування, дизайну та будівництва, що дозволить скористатися всіма довгостроковими перевагами сталості, циркулярності та довговічної якості.

Партнерство для відбудови України

Партнери й учасники Davos Baukultur Alliance надаватимуть мультисекторальну підтримку, зокрема, бізнесу, громадянському суспільству та владним структурам.

Наприклад, французька будівельна компанія Bouygues, яка очолює «українську групу» в альянсі, зоною відповідальності обрало управління проєктом, данська виробнича компанія Velux зголосилася разом із проєктом Living Places і SOS Children’s Villages International побудувати декілька дитячих будинків із низьким вуглецевим слідом. VELUX працюватиме з місцевими будівельними компаніями та використовуватиме матеріали місцевого походження для створення сталих, доступних будинків.

Всесвітня компанія з надання послуг у галузі нерухомості Avison Young готова поділитися своєю експертизою у створенні ланцюга постачання будівельних матеріалів. Інші учасники та пропозиції щодо відновлення обговорюються, й альянс координуватиме ці зусилля.

Члени з неприбуткового сектору, на кшталт ЮНЕСКО та Міжнародної ради пам’яток і визначних місць (ICOMOS) опікуватимуться оцінкою втрат спадщини за фінансової підтримки Японії.

Водночас Програма ООН із населених пунктів (UN-Habitat) залучить декілька міністерств і муніципалітетів до напрацювання національної політики та спроможності громад, зокрема створивши Міську лабораторію, Urban Lab. Це – фізичний простір, де експерти зможуть зустрічатися з представниками української держави. Європейська рада з територіального планування у вересні 2022 року утворила український осередок, щоб надавати місцевим колегам доступ до готових до впровадження проєктів.

Урядові учасники, як-от Литва, допомагають країні з адаптацією законодавства до європейських стандартів, щоб пришвидшити процес інтеграції в ЄС. Також литовці спонсорують конкурс проєктів нових шкіл. Уряд Естонії влаштував конкурс проєктів будівництва дитячих будинків із використанням принципів Baukultur.

Це все надає Україні можливість – насправді, допомагає з потребою – за участі партнерів і національного уряду та громад побудувати наново стале, стійке й відновлюване середовище, яке стане обличчям сучасної європейської країни.

Читайте також