Де зберігати криптовалюту: який краще вибрати криптогаманець

Де зберігати криптовалюту: який краще вибрати криптогаманець

У статті зібрано корисну інформацію про те, де і як краще зберігати криптовалюту. Огляд криптогаманців. Де зберігати криптовалюту? Які є типи криптогаманців?

Криптовалюти впевнено входять у наше повсякденне життя. Після того, як ви придбали ту чи іншу криптовалюту, зазвичай виникає питання: де її краще і надійніше зберігати? І якщо звичайні гроші можна покласти в сейф будинку або в сейфовий осередок у банку, то де варто зберігати криптовалюту, щоб вона не стала легкою здобиччю?

Для зберігання криптовалют зазвичай використовують звані криптогаманці. Вони вважаються найбезпечнішим варіантом для власників криптовалюти.

Криптогаманці допомагають зберігати активи як у цифровому, так і у фізичному місці зберігання. За допомогою таких криптогаманців люди можуть легко керувати своїми блокчейн-активами та запасами криптовалюти.

Хоча деякі гаманці підтримують лише одну криптовалюту, більшість пропонують рішення з кількома активами. З їх допомогою користувачі мають можливість одночасно зберігати кілька криптовалют, таких як Bitcoin, Ethereum, Cardano та багато інших.

Усім, хто працює з криптовалютою, особливо новачкам, слід розібратися, які засоби її зберігання доступні. Гаманці можна поділити на апаратні, програмні та кастодіальні.

Який же вибрати криптогаманець? Ми вважаємо, що на це питання немає однозначної відповіді. Кожен із гаманців має свої переваги та недоліки.

Наприклад, багато наших користувачів віддають перевагу зручності централізованої біржі, тоді як іншим краще підходить автономне рішення, захищене від кібератак — так званий апаратний гаманець.

Чотири критерії вибору криптогаманця

Ми рекомендуємо вам провести власне дослідження і на його основі прийняти рішення про те, як ви зберігатимете криптовалюту. Щоб допомогти вам з вибором, розглянемо чотири ключові фактори, які слід врахувати:

  • Безпека
  • Зручність
  • Сумісність
  • Можливості контролю

Безпека криптогаманця

Перша та основна вимога до рішення для зберігання криптовалюти – безпека. Вибирайте спосіб, який забезпечує збереження ключів і, що ще важливіше, мінімізує ризик крадіжки коштів.

Якщо ви використовуєте кастодіальний гаманець, обовязково проведіть комплексну перевірку та переконайтеся, що компанія, якій ви довіряєте свої кошти, є надійною. Якщо ви вибрали апаратний гаманець, криптовалюта повністю знаходиться у ваших руках, і тому ви несете одноосібну відповідальність за її збереження.

Завжди проводите власне дослідження. Надійну біржу зазвичай відрізняють професійна служба безпеки, наявність відомостей про зберігання активів, суворі процедури верифікації (KYC) та доведений досвід захисту користувачів.

Додаткову інформацію можна знайти у докладному посібнику Binance Academy про те, як захистити свою криптовалюту.

Зручність криптогаманця

Деякі способи зберігання можуть не підійти, наприклад, дей-трейдеру, якому потрібен миттєвий доступ до засобів, або користувачу-початківцю, у якого немає досвіду зберігання власного приватного ключа.

Якщо вам першочергово зручність, ідеальним варіантом буде кастодіальний гаманець. Користувачі Web2 зазвичай добре знайомі з цим рішенням і не готові до переходу на некастодіальний гаманець.

Поки ви памятатимете імя користувача та пароль, у вас завжди буде доступ до свого облікового запису. А якщо ви використовуєте двофакторну аутентифікацію (2FA), яку ми настійно рекомендуємо включити, стежте за тим, щоб не втратити доступ до свого способу аутентифікації.

Сумісність криптогаманця

Оскільки на ринку є безліч криптовалют, перевірте, які токени підтримує ваш гаманець, і переконайтеся, що ви зможете вводити і виводити монети, якими ви володієте або якими хочете торгувати.

Можливості контролю криптогаманця

Ще один вирішальний фактор, який необхідно враховувати при виборі типу криптогаманця, є можливості контролю своїх коштів. Такі рішення, як апаратні та програмні гаманці, дають вам повний контроль над приватними ключами, тоді як, наприклад, біржі зберігають ці ключі за вас.

Якщо ви готові керувати власною криптовалютою, виберіть варіант, у якому приватні ключі зберігаються у вас. Якщо вам важливіше зручність і доступність, можете скористатися надійною біржею.

Вибір криптогаманця: апаратний, програмний чи кастодіальний

Де зберігати криптовалюту: який краще вибрати криптогаманець

Апаратний криптогаманець

З погляду безпеки апаратні гаманці вважаються зразком. Це фізичний пристрій, спеціально розроблений для зберігання приватних ключів - рядків даних, які є доступом до ваших коштів. На відміну від інших способів, про які йшлося вище, апаратні гаманці не вимагають підключення до інтернету, тому вони є невразливими для онлайн-атак.

Однак апаратні гаманці та інші некастодіальні рішення мають один загальний недолік: якщо ви втратите доступ до свого ключа, то швидше за все ніколи більше не побачите свої кошти.

Тут немає кнопки скидання пароля або служби підтримки, куди можна звернутися, якщо щось не піде. Ви, напевно, чули не одну історію про те, як хтось забув свій пароль, випадково викинув апаратний гаманець або віддав ключі шахраям.

Ще раз нагадуємо, що приватні ключі слід зберігати у надійному місці та ніколи не давати їх іншим особам.

Приклади: криптогаманці від компаній-виробників Ledger, Trezor, CoolWallet, Digital Box, KeepKey та інші.

Де зберігати криптовалюту: який краще вибрати криптогаманець

Програмний криптогаманець

Як випливає з назви, програмні гаманці є цифровими, зазвичай підключені до Інтернету та запускаються на електронному пристрої. До поширених прикладів програмних гаманців належать настільні, мобільні та веб-гаманці.

Біржі та гаманці браузера належать до категорії веб-гаманців. Деякі є кастодиальними (тобто зберігають ключі за вас), інші — некастодіальними.

Настільний гаманець — це програма, яка встановлюється на компютер і, на відміну від веб-гаманців, дає повний контроль над ключами та засобами.

Мобільні гаманці працюють аналогічно настільним з тією лише різницею, що вони встановлюються на мобільні пристрої та дозволяють керувати засобами через додатки для смартфонів. Одним з таких поширених додатків є Trust Wallet — децентралізований мобільний гаманець з відкритим вихідним кодом, який підтримує понад три мільйони криптовалют і близько 60 блокчейн-мереж. Крім інших функцій, Trust Wallet пропонує можливості зберігання NFT, стейкінг у додатку та вбудований DeFi-браузер.

Хоча програмні гаманці забезпечують розумний баланс між зручністю та безпекою, завжди є ризик того, що на ваш пристрій проникне шкідлива програма або вірус.

Приклади: Bitcoin Core, Ethereum Wallet, Exodus, Coinomi, Jaxx та інші.

Де зберігати криптовалюту: який краще вибрати криптогаманець

 

 

Кастодіальний / електронний гаманець

У кастодіальному гаманці приватні ключі зберігаються та управляються третьою стороною від вашого імені. Найпоширенішим прикладом є біржа – сайт, що дозволяє торгувати криптовалютою.

Для значної частини користувачів біржі надають найпростіший спосіб управління криптовалютою: не потрібно запамятовувати приватні ключі, інтерфейс користувача зазвичай інтуїтивно зрозумілий і простий у використанні, а служба підтримки готова допомогти у вирішенні різних питань.

Якщо ж ви використовуєте некастодіальне рішення, то ви самі собі банк, тобто повністю відповідаєте за збереження свого гаманця та коштів.

Якщо ви вирішите зберігати криптовалюту на біржі, переконайтеся, що платформа відповідає місцевим нормативним вимогам і в ідеалі пропонує форму страховки на випадок найгірших сценаріїв.

Наприклад, у Binance є ліцензії, реєстрації та дозволи регулюючих органів у 14 юрисдикціях, а також одна з найсильніших у галузі команд, які відповідають за дотримання нормативних вимог. Ми зберігаємо всі активи користувачів у співвідношенні 1:1, що легко перевірити за допомогою нещодавно розробленої системи відомостей про зберігання архівів (POR) на основі дерева Меркла. А на випадок надзвичайних ситуацій ми маємо страховий фонд захищених активів (SAFU) у розмірі 1 млрд доларів США, який призначений для мінімізації збитків користувачів.

Приклади: Cryptopay, Xapo, Blockchain та інші. А також криптогаманці, що створюються при реєстрації облікового запису на криптобіржах (наприклад, Binance, Bitfinex та інші).

ТОП 10 найкращих криптогаманців 2023

Криптогаманець

Тип гаманця

Активи

Комісія сервісу під час виведення (без урахування зборів партнерів)

Ledger

Апаратний

Більше 5000 монет, токенів та інших активів

Залежить від типу мережі та швидкості операції

Trezor

Апаратний

Більше 1000 монет та токенів

Не має

Atomic

Некастодіальний

Більше 300 найменувань монет та токенів

Залежить від вибраних налаштувань

Electrum

Некастодіальний

Bitcoin

Не має

DeFi (Crypto.com)

Некастодіальний

Понад 25 токенів, сотні стейблкоїнів та 20 фіатних пар

Не має

Binance Chain

Некастодіальний

Ethereum, Binance Chain, Binance Smart Chain та сотні активів

Залежить від активу (поповнення криптовалют безкоштовно)

Trust

Некастодіальний

Понад 4 500 000 активів

Не має

Jaxx

Некастодіальний

Декілька десятків криптовалют

Не має

Coinbase

Некастодіальний

Сотні тисяч монет, токенів та децентралізованих додатків

Не має

Exodus

Некастодіальний

Понад 255 активів

Не має

 

ТОП-8 найкращих криптогаманців за версією фахівців NASDAQ

Найкращим гаманцем для початківців став Coinbase Wallet. Він дає можливість зберігати криптовалюти та NFT в одному місці, а також підтримує сотні токенів. Софт має простий і зручний інтерфейс, що гідно оцінять початківці.

Найкращим гаманцем для зберігання біткоїнів став Electrum, який з’явився наприкінці 2011 року. Його відмінною особливістю є можливість інтеграції з апаратними гаманцями Ledger та Trezor для холодного зберігання активів.

Найкращим гаманцем для мобільних пристроїв назвали Mycelium. Софт був запущений невеликою командою у 2008 році і вважається одним із найстаріших криптовалютних сховищ. Mycelium відмінно зарекомендував себе з погляду безпеки та функціональності.

Найкращим десктопним гаманцем став Exodus, розроблений у 2015 році Дж. П. Річардсоном та Даніелем Кастаньолі. Софт дозволяє відправляти, отримувати та обмінювати більше 200 криптовалют. Він також сумісний з апаратними сховищами типу Trezor.

Найкращим апаратним гаманцем став Ledger Nano X, який є однією з найдоступніших пропозицій на ринку. Його актуальна вартість складає €149. Гаманець дає можливість здійснювати операції з 5500 монетами та токенами, а також підтримує функцію Bluetooth.

Вибір за вами

На питання про те, як краще зберігати криптовалюту, немає однозначної відповіді. Кожне рішення має свої сильні та слабкі сторони. Одні гаманці пропонують зручність та простоту роботи, інші краще захищені від хакерів та шахраїв. Зрештою, рішення про те, який тип гаманця найкраще відповідає вашим потребам, можете прийняти тільки ви.

Вибір криптогаманця безпосередньо залежить від цілей, які має майбутній власник гаманця. Гарячі «гаманці» набагато зручніші, якщо доводиться регулярно оплачувати покупки або міняти монети. Але вони програють холодним у плані надійності, особливо кастодіальні. Оскільки доступ до приватного ключа має треті особи, власник не може бути впевненим, що його кошти знаходяться в повній безпеці. Не йдеться про те, що сервіс привласнить собі гроші, хоча таке теж не виключено у випадку з маловідомими майданчиками. Просто сховище ключів завжди знаходиться в онлайні, що дає зловмисникам шанси для злому. Але важливо відзначити, що некастодіальні онлайн-сервіси останнім часом стали набагато безпечнішими завдяки сучасним способам захисту.

З холодних криптогаманців краще виглядають апаратні. Вони надійні та при цьому цілком підходять людям, яким часто потрібні монети для транзакцій. Наприклад, Ledger пропонує своїм клієнтам зручну програму, що дозволяє оперативно вирішувати різні фінансові завдання. Єдиним серйозним мінусом є необхідність платити за пристрій. Локальні та паперові сховища обійдуться безкоштовно.

Ще один важливий момент, який не можна ігнорувати, — кількість валют, що підтримуються. Є гаманці, які проводять транзакції лише з одним активом, наприклад, BTC. Якщо доводиться регулярно поводитися з різними грошима, можна використовувати мультивалютне сховище. Всю потрібну інформацію з цього питання легко знайти в описі пропозиції.

В Україні можна використовувати будь-який із видів перерахованих вище криптогаманців. Зокрема, паперові та апаратні криптогаманці можна легко купити, наприклад, у популярному інтернет-магазині Rozetka. Ціни стартують від 490 гривень за паперовий криптогаманець Icynote та до 10 000 гривень за апаратний криптогаманець Trezor Model T.

 

На якому гаманці краще зберігати криптовалюту? Який гаманець для криптовалюти вибрати 2023 року? Де найкраще зберігати крипту? Де краще відкрити криптогаманець? Як і де зберігати криптовалюту? Як купити та де зберігати криптовалюту в Україні. Биткоін-гаманець. Як правильно зберігати криптовалюту? Найпопулярніші гаманці для зберігання криптовалюти. Як вибрати криптогаманець. Найкращі гаманці для крипти. Як вибрати електронний гаманець для криптовалюти? Топ гаманців для криптовалют 2023. Які бувають биткоин-гаманці? Як створити биткоин-гаманець? Де зберігати криптовалюту 2023 року. Як зберігати криптовалюту на флешці. Де зберігати криптовалюту українцям? Зберігання криптовалюти на binance. Де краще зберігати криптовалюту на біржі чи гаманці. Чи можна зберігати криптовалюту на binance. Який криптогаманець вибрати в Україні? Гаманці для криптовалют. Огляд криптогаманців. Криптогаманець в Україна.

Читайте також