Крах біткоїну. Що чекає у майбутньому основні криптовалюти?

Крах біткоїну. Що чекає у майбутньому основні криптовалюти?

Ринок криптовалют зараз знаходиться у червоній зоні. Як діяти інвесторам? Які причини такого різкого падіння і чи слід очікувати падіння бійкона нижче $10 000?

Що зараз відбувається з головними криптовалютами і в чому причина падіння

Кореляція між криптовалютним та фондовим ринком стає дуже помітною. Куди йде фондовий ринок та світова економіка, туди йде й крипта. Такі інституційні інвестори, як банк Goldman Sachs, починають видавати кредити під криптовалюту, все більше інших інституційних фондів приходять у криптосферу. На кожному з цих ринків є два цикли, які змінюють один одного: «бичачий» і «ведмежий».

«Бичачий» цикл обіцяє інвесторам максимально сприятливі умови. Люди інвестують у ринок, він росте. Наприклад, із 2019 року для біткоїна почався «бичачий» цикл – він тривав аж до 2021 року, вирісши на майже 2000%.

«Ведмежий» цикл характеризується спадом. Такі активи, як біткоїн, втрачають приблизно 80–90% вартості. Зараз ми знаходимось у червоній зоні, але пізніше ціна знову буде рости.

Прихід «ведмежого» циклу був потрібний, щоб розвантажити «надутий» ринок. Він мав настати раніше, але цьому завадила пандемія коронавірусу, яка сильно вдарила по світовій економіці. Відбувся різкий спад усіх активів: падав фондовий ринок, а за ним і криптовалютний, інвестори панікували. Тоді федеральна резервна система США почала друкувати долари у великих обʼємах і заполонила ринок грошима.

Влітку 2021 року ми побачили зростання біткоїна на 140%, так само зростав і фондовий ринок. Однак зараз потрібно погасити інфляцію, адже багато фіатних грошей випустили в емісію і роздали людям. Крім того, нещодавно з’явились новини про те, що ФРС збільшила відсоткову ставку, тобто почала «душити» ринок, що також призвело до настання «ведмежого» циклу, або так званої рецесії.

Біткоїн уже впав на 74% від свого пікового значення, значить, ми недалеко від дна ринку. Після чого почнемо рости. Зараз золотий час, адже інвестори панікують, продають активи, а їх насправді потрібно скуповувати. Через декілька років ми побачимо багато нових криптомільйонерів і криптомільярдерів, які не побоялись інвестувати сьогодні.

Чому політика ФРС США впливає на падіння біткоїну та ефіру

Існує пряма кореляція між фіатним доларом та криптовалютами. Долар вважається найсильнішою світовою валютою. Подивившись на індекс долара, можна побачити, що він ніколи не був таким сильним, як зараз. ФРС США робить усе можливе, щоби побороти інфляцію. Вони обіцяють плавно приземляти ринок, щоб нормалізувати економіку. Однак виникають сумніви щодо їхньої спроможності впоратися з планом без різкої рецесії. На минулому засіданні ФРС підняла ставку на 75 базисних пунктів – уперше за 30 років.

Інвестори панікують, спостерігаючи за фондовим ринком, який зараз знаходиться в червоній зоні, і це впливає на біткоїн, ефір та іншу крипту, оскільки існує кореляція між фондовим ринком та криптовалютним.

Вплив ціни біткоїна на ефір пояснюється інструментом біткоїн-домінації. Він показує, скільки відсотків капіталізації ринку зосереджено саме в біткоїні. Відтік грошей із біткоїна йде в альткоїни. Перший альткоїн – ефір, а далі всі решта.

Які ще є причини падіння основних криптовалют

Усі бачили новини, що Китай або інша країна заборонили криптовалюту – начебто через це ринок падав. Насправді ці новини лише частково пояснювали логіку того, чому ціна на криптовалюту може знижуватись. 

Маркетмейкери почали атакувати ринок через стейблкоїни. Оскільки більшість цих стейблкоїнів є алгоритмічними, в них є недоліки. Наприклад, ситуація з проєктом Luna Foundation і їхнім стейблкоїном Terra (UST). Знайшли вразливість і скамили монету. Почалась паніка серед інвесторів, адже це вперше так обвалюється стейблкоїн – ціна впала на 99% після його відвʼязки від долара.

Усі, хто тримали свої кошти в начебто електронному доларі, почали їх втрачати. Відбувались маніпуляції і з тезером (USDT). Найбільший стейблкоїн моментами просідав на 5%, а це немало. Потім відбулась атака на стейблкоїн трона (USDD). Його власник Джастін Сан заявив, що стейблкоїн буде забезпечений мінімум на 130%. Але, як показує практика, навіть такі стейблкоїни можна атакувати. 

Через такі атаки люди панікують і не знають, у якій валюті тримати активи. Зважаючи на кількість запитів про біткоїн у Google, він викликає надзвичайний інтерес. На це є причини: все більша кількість людей розуміє, що ціни на криптоактиви привабливі, а біткоїн – повністю децентралізована криптовалюта і єдиний на 2022 рік дефляційний інструмент, бо в нього обмежена емісія. 

Що зараз роблять банки? Якщо класти на депозитний рахунок кошти у валюті, вони ще стягують 1% річних. Інфляція долара вже була 8,6%, а це величезні гроші для мільярдерів. Зараз вони думають: куди перенести з фіату свої кошти? А оскільки біткоїн – дефляційний інструмент, то там можна сховатися від інфляції.

Навіть золото має свою інфляцію й ризики. А для знищення біткоїна потрібно, щоби по всьому світу пропав інтернет – для цього має статися апокаліпсис.

Чи слід очікувати падіння біткойна нижче $10 000

Корекції на біткоїні завжди варіюються від 80% до 90%. Якщо візьмемо 90% падіння, то ціна біткоїна складатиме $7000. Цей сценарій загалом можливий, але тільки через маніпуляцію «китів». У біткоїна мало шансів впасти до $10 000 і нижче. Така можливість завжди є, але варто розцінювати це як маніпуляцію, щоб «великі руки» докупили біткоїн у «слабких рук» (новеньких на ринку), які будуть скидати криптовалюту.

Так як ФРС США робить правила на фондовому ринку жорсткішими, це призведе до ще більшого падіння всього ринку. Але зони нижче $20 000 є найкращими для накопичення криптовалюти. Після «ведмежого» ринку, який може тривати до кінця цього року, почнеться «бичачий».

Чи означає падіння біткоїну крах всього ринку криптовалют

Побоювання щодо краху фондового та крипторинків є даремними, адже крах приходить спонтанно, як це було з іпотечною кризою у 2008 році. Світова економіка зміниться, вплинувши на біткоїн та ефір.

Ми бачили ситуації з такими проєктами, як Ripple (XRP) чи BNB. Ринок уже має регуляторів – комісію з цінних паперів і бірж США (SEC). SEC зацікавилися тим, чи правильно розподілили кошти на приватному раунді, чи документально все правильно стосовно BNB. Так виявили маніпуляцію у вигляді проливу BNB, коли він різко впав на $200. Потім його швидко відкупили. Із 2020 року SEC ведуть суд проти проєкту Ripple – процес буде тривати ще невідомо скільки, а ціна токена вже впала до менше ніж $1.

Такі маніпуляції відбуваються з усіма криптовалютами, окрім біткоїна. Це пояснюється тим, що кожна криптовалюта прив’язана до засновника. За біткоїном ніхто не закріплений, саме тому він вважається найсильнішою і найбезпечнішою криптовалютою.

95% криптовалют на ринку – нікому не потрібні проєкти, які роздувають інфлюенсери. Тільки 5% дійсно дають рішення певних проблем. Як базові активи рекомендуємо тримати біткоїн та ефір, а альткоїни підбирати дуже ретельно. Якщо, наприклад, біткоїн падає на 30%, то альткоїни впадуть на 60%, а деякі взагалі можуть не витримати цього падіння. Якщо біткоїн росте на 30%, то альткоїни можуть показати зростання в 60–80%. Вони вважаються більш ризикованими, але на них і заробити можна набагато більше, якщо користуватися правилами ризик-менеджменту.

Наскільки знизиться довіра до цифрових активів після стрибків

Такі стрибки є адекватними для крипторинку, але, можливо, через них люди втратять віру в альткоїни. Втратити віру в біткоїн неможливо. Зважаючи на ріст інфляції, тримати кошти у фіаті небезпечно. Для тих, хто заощадив $1000 при інфляції у 8%, згорять копійки. Але якщо мати в активах мільярди, за тих самих умов згорять мільйони.

Чи слід очікувати повернення BTC до позначки $35 000+, а ETH – до $3 000+

На наступному «бичачому» ринку очікуємо біткоїн на позначці до $100 000. Аналогічно очікується значне зростання ефіра, адже це платформа, на якій запускається більшість криптовалют. Це лише питання часу.

Уже зараз, коли біткоїн знаходиться на позначці в $20 000, є панічні настрої на ринку. Якщо він піде нижче, новини будуть переповнені повідомленнями: «криптовалюта заскамиться», «це все була мильна бульбашка».

Це робиться, щоб посіяти паніку. У 2021 році біткоїн сягав $66 000. Ширились повідомлення про зростання курсу до $100 000. Це все робилося для того, щоб люди скуповували біткоїн – у тих, хто купив його за набагато нижчою ціною. Це гра великих гравців на ринку.

Що слід і не варто робити інвесторам у період нестабільності біткоїну та ефіру

1. Не варто дивитися новини.

2. Слід пропрацювати стратегію торгівлі.

3. Розділіть баланс для інвестиції в крипту на декілька частин і використовуйте мірою зниження ціни на криптоактиви.

4. Не сподівайтеся, що зловите дно ринку, адже це питання удачі.

5. Не варто переживати за те, що криптовалюта може впасти і ніколи не відновитись.

Наприклад, я зараз на 30% свого балансу вже в позиціях. Коли біткоїн підійшов до $17 000, я ще докупився на 10%. Коли він дійде до $15 000, закуплюсь іще. Така стратегія є більш вигідною, аніж зайти зараз на всі 100%, коли біткоїн коштує $20 000, адже є шанс того, що він сягне $10 000 або й нижче. Це ризиковано – можуть не витримати нерви.

Називати ситуацію на ринку кінцем епохи біткоїна недоцільно. Ця криптовалюта з’явилась після іпотечної кризи 2008 року і є першим дефляційним інструментом на ринку. Довіра до нього росте, а значить, майбутнє – за цифровими активами, зокрема саме за біткоїном.

Читайте також

Китайська Evergrande втратила $81 млрд у 2021-2022 роках на тлі падіння ринку нерухомості та дефолту за облігаціями

Китайська Evergrande втратила $81 млрд у 2021-2022 роках на тлі падіння ринку нерухомості та дефолту за облігаціями

18.07.23
423
Падіння інвестицій у Китай: чому іноземні компанії знижують свою залежність від азіатського гіганта?

Падіння інвестицій у Китай: чому іноземні компанії знижують свою залежність від азіатського гіганта?

03.05.23
1138
Трейдери поставили $1 трлн на падіння американського ринку акцій і втратили понад $70 млрд

Трейдери поставили $1 трлн на падіння американського ринку акцій і втратили понад $70 млрд

20.06.23
1030