Попит на склади: довкола Києва знищено понад 400 тис. кв. м складів найбільших компаній

Попит на склади: довкола Києва знищено понад 400 тис. кв. м складів найбільших компаній

Найбільші компанії України зазнали втрат у логістичній нерухомості, постраждали АТБ, Фармак, Fozzy та інші. Як бізнес виходить зі становища у воєнний час

На початку березня в Стоянці Київської області внаслідок російського обстрілу згорів один із найбільших логістичних комплексів в Україні West Gate Logistic. Це – складський комплекс класу А площею майже 100 000 кв. м, який належить одній із компаній Dragon Capital Томаша Фіали.

Разом із будівлею згоріли товари орендарів – ритейлерів Good Wine та Watsons, великого дистрибутора SAVService, постачальника шин Bohnenkamp Україна, та логістичних операторів Ekol Logistics Ukraine та «Логістик Плюс».

У Dragon Capital припускають, що їхні збитки будуть на рівні €45,8 млн, в Good Wine втрати вже оцінили у €15 млн, Bohnenkamp – у €7 млн.

Усього в Київській області, за оцінками гендиректора Ekol Logistics Ukraine Андрія Голімбовського та директора «Логістикс Плюс» Сергія Єремеєва, знищено або пошкоджено близько 400 000 кв. м складів. Це 20% від усіх складських площ Києва та області.

Зокрема, окупанти знищили під Макаровим неподалік Києва великий логістичний парк «Комодор» (площа 68 621 кв. м), де згоріло на €46,7 млн ліків, сировини для препаратів компанії «Фармак». Збитки решти орендарів ще невідомі. Щоб відбудувати копмлекс, потрібно €43,6 млн, каже його директор Володимир Стременов.

Через те що складські центри зруйновані, оператори вимушені будувати нові логістичні ланцюжки. У Fozzy Group ситуація непроста. В їхній склад під Броварами влучила ракета, там пропала заморожена продукція на €17,4 млн, ще один великий склад у Харкові закритий через небезпеку. Компанія частково децентралізує постачання, шукаючи виробників, які будуть привозити свої товари напряму в магазини.

«З коліс» працює багато клієнтів, підтверджує Єремеєв. «Завезли й розподілили на дистрибутора без тривалого зберігання», – пояснює він.

Найбільші склади, що постраждали від бойових дій (Київська область)

West Gate Logistic (власник: Dragon Capital New Ukraine Fund)

  • Збитки: €45,8 млн
  • Локація: Стоянка
  • Площа: 97 200 кв. м

«Термінал Буча» (власник: БЦ Регіон, підконтрольна Dragon Capital)

  • Збитки: н/д
  • Локація: Буча
  • Площа: 32 000 кв. м

«Комодор»

  • Збитки: €43,6 млн*
  • Локація: Калинівка
  • Площа: 68 621 кв. м

Kuehne + Nagel Україна

  • Збитки: н/д
  • Локація: Гостомель
  • Площа: 15 000 кв.

«Фокстрот»

  • Збитки: €18,7 млн
  • Локація: смт Гостомель
  • Площа: 35 000 кв. м

«Сільпо»

  • Збитки: €17,4 млн
  • Локація: Квітневе
  • Площа: 70 808 кв. м

МХП

  • Збитки: €7,1 млн
  • Локація с. Квітневе

Розетка

  • Збитки: н/д
  • Локація: м. Бровари
  • Площа: 50 000 кв. м

АТБ

  • Два склади. Один повністю знищений, ще один – частково

*Приблизна вартість відновлення комплексу

SAVService, який є дистрибутором в Україні майже восьми десятків брендів (наприклад, Procter & Gamble), переорганізовується в режимі реального часу. «З усіма партнерами ми щодня обговорюємо: що робимо сьогодні», – розповідає гендиректор компанії Роман Веренич. Він втратив 5000 кв. м складської площі, яку орендував у згорілому в Стоянці комплексі.

Приміром, у Миколаєві, де в компанії певний час не було доступу до складу, Savservice запропонував ритейлерам самим забирати товар. У Києві, де товарів потребували Novus та «Велика кишеня», SAVService почав возити зі Львова. «І так у нас зʼявився ланцюжок постачання до столиці зі львівських складів у великих масштабах. Це, звичайно, логістику зробило дорожчою», – розповідає Веренич.   

Трохи помʼякшило ситуацію те, що клієнтів менше, каже гендиректор SAVService. «Але якщо буде відновлення, то пропускна можливість компанії буде не така, як раніше, – пояснює він. – Я вже шукаю склад. Без цієї площі в мене не вийде вести бізнес як раніше». 

Які українські промислові підприємства знищила Росія під час війни

Без доступу до половини розподільчих центрів залишилася корпорація АТБ, у мережі якої до війни було 1316 магазинів. «Чотири склади з восьми не працюють», – говорить начальник управління з корпоративних комунікацій Сергій Демченко. Два в Київській області опинилися під ракетними обстрілами. Два інших – на окупованих територіях або в зоні боїв в інших областях. Повноцінна робота в них неможлива, не можна ні завезти товар, ні вивезти його, пояснює він. 

Fozzy Group також активно шукає складські приміщення. У березні 2022 компанія InVenture допомогла Fozzy Group оперативно зняти вакантний складський комплекс на 15 000 кв. м. у Вінницькій області. Як відомо, InVenture у воєнний час допомагає з релокацією, пошуком та підбором виробничих, складських, офісних приміщень у Центральній та Західній Україні.

АТБ поки що хоче їх тимчасово замінити оперативними центрами комплектування та подальшої доставки продуктів. Ритейлер вже місяць підшуковує приміщення.

Шукати додаткові логістичні площі можна хіба що в Європі. На заході країни вже вільних складів майже немає. «Є дефіцит, – каже Голімбовський. – Ми взяли там два невеликих приміщення». До війни оператор орендував у Київській області понад 80 000 кв. м складів. Половину з них – у згорілому в Стоянці West Gate Logistic

«Ми загубили там багато, згоріли товар, майно, основні сервери. Це буде важко відбудувати», – пояснює Голімбовський. Ще один склад у Гостомелі поки що недоступний, і оцінити його стан неможливо. В Гостомелі згорів і «Фокстрот». Компанія отримала збиток у 600 млн грн, каже співвласник компанії Валерій Маковецький.

Що далі? Складських приміщень на столичному ринку і в межах області не вистачало ще до війни. І зникнення 20% площ – критичне для ринку, але все залежить від того, скільки людей повернеться назад і що буде зі споживанням, каже Єремеєв. Багато клієнтів, за його словами, поки що розглядають як варіант захід України. «Але ракети літають всюди. Все на стадії розгляду, рішень немає, ризик високий», – каже він. 

Читайте також