Венчурні тренди: метавсесвіт, кібербезпека, Web3 та криптовалюти

Венчурні тренди: метавсесвіт, кібербезпека, Web3 та криптовалюти

Про перспективні індустрії для інвестицій, актуальні оцінки стартапів, метавсесвітів та страхування

Куди інвестують топові венчурні фонди?

PitchBook представив актуальний звіт щодо індустрій, які найбільш популярні серед інвесторів. Щоб отримати цю інформацію, автори використали власну методологію на основі аналізу 195 угод 15 найкращих венчурних фондів світу. Часовий проміжок: останні чотири квартали. Які висновки?

  • Лідирують проєкти у категоріях Web3 & DeFi. Вони зібрали $900 млн.
  • Далі йдуть категорії DevOps ($600+ млн), AI & ML ($500+ млн), Foodtech ($400 млн) та E-commerce ($300+ млн).
  • Також перспективні стартапи з Industrial tech, Climate tech, IoT, Agtech та Insurtech.
  • Якщо брати до уваги кількість угод, то найбільше їх уклали у категоріях Web3 & DeFi, DevOps, Enterprise SaaS, Gaming та Fintech.
  • А от найменше угод уклали в Industrial tech, Insurtech, Stealth, Mobility tech та IoT.
  • 68% угод дісталися Сполученим Штатам.

Порівнявши ці дані, ми можемо визначити найсильніших і найслабших гравців.

2022 Q2 оцінки стартапів

В останньому звіті CB Insights розповідає про актуальні оцінки технологічних компаній за результатами другого кварталу 2022 року. У презентації фігурують різні стадії, ми ж розглянемо лише seed/angel. На цих стадіях чеки становлять від <$2,5 млн до >$7,5 млн (але не більше 10 млн, тоді вже починається раунд серії А).

  • Медіанна оцінка стартапів у Сполучених Штатах зросла на 15% у всіх раундах, якщо порівнювати з аналогічним періодом 2021 року. Інші географії переживають турбулентність в діапазоні від -18% до +51%. Тобто США залишаються для стартапів острівцем (навіть цілим материком) стабільності.
  • Кількість угод на стадії seed/angel у світі складає 2957. Цифра майже не змінилася у порівнянні з попереднім роком. Отже, молоді стартапи продовжують користуватися популярністю.
  • Медіанний розмір угоди становив $2 млн, а середній — $3,5 млн. Жодних аномалій, все в межах норми.
  • Середня оцінка стартапів склала $63,1 млн. Це на 21% більше, ніж у попередньому кварталі. Також зауважимо, що цифра зростає третій рік поспіль.
  • Висновки: ранні стадії залишаються привабливими для інвесторів, і це хороші новини! Ми якраз у них і зацікавлені.

Результати 2022 Q2 для кібербезпеки

Актуальний звіт від CB Insights розповідає про стан інвестицій в індустрії кібербезпеки за другий квартал поточного року. Справи так собі.

  • Інвестори уклали 206 угод на суму $4,4 млрд. Це на 18% менше, ніж за аналогічний період 2021 року.
  • Інвестиції у стартапи продовжують падати вже третій квартал поспіль. На сьогодні рівень фінансування знаходиться на найнижчому рівні з 2020 року.
  • 60% всіх угод належить стартапам на ранніх стадіях. Ця тенденція продовжує зростати.
  • З величезним відривом як за кількістю угод (117), так і сумі інвестицій (3 млрд доларів) лідирують Сполучені Штати. У Європі, наприклад, вдалося залучити лише $0,5 млрд, тоді як Азії $0,7 млрд.
  • Середній розмір угоди склав $30 млн.
  • Ці цифри нас дивують, адже цифровізація, метавсесвіти та Web3 вимагають великої кількості рішень у сфері кібербезпеки. Можлива причина у дефіциті кадрів та компаній.

Назад до метавсесвітів

Метавсесвіти продовжують хвилювати розуми венчурних інвесторів. Сьогодні не втримався написати на цю тему PitchBook, який у своїй аналітичній записці коротко викладає деякі цікаві цифри з індустрії.

  • Вперше поняття метавсесвіт озвучив автор науково-фантастичного твору Snow Crash Ніл Стівенсон у 1992 році.
  • На думку авторів, метавсесвіт — це інтернет, побудований на принципах Web3. Крім цього до його характеристик відносяться більший ступінь занурення, за допомогою доповненої та віртуальної реальності, а також всебічне використання відкритих стандартів та блокчейну.
  • З 2010 року у світі налічується 3327 компаній, які працюють в індустрії метавсесвітів.
  • За цей час інвестори уклали 9661 угоду на суму $115,5 млрд.
  • 2021 рік став абсолютним рекордсменом як за кількістю угод (1492), так і інвестицій ($18,1 млрд).
  • За першу половину 2022 року інвестори уклали 815 угод на суму $10,4 млрд.
  • Найактивніші географії не дивують. Лідирують Сполучені Штати (1618 компаній). За ними йдуть Європа (1095 компаній) разом з Азією (991 компанія).
  • Стартапи, що працюють в індустрії метавсесвітів, поділяються на три сегменти: досвід, інфраструктура та доступ.
  • Найбільше грошей дісталося досвіду. Найменше інвестори звертають увагу на доступ.
  • До сегмента досвіду належать такі категорії, як: мистецтво та предмети колекціонування, ігри на блокчейні, децентралізація соціальних мереж, імерсійний геймплей (теж ігри), а також музика, віртуальні заходи та колаборації.
  • Сегмент інфраструктури ділиться на дві частини: Web3 та мережі з обчисленнями. До Web3 відносяться блокчейн, DAO, NFT, цифрова ідентифікація, смартконтракти та децентралізовані фінанси. Мережі та обчислення включають супутниковий інтернет, оптимізацію центрів даних, IoT мережу і фотонні обчислення.
  • В останньому сегменті, сегменті доступу, стартапи працюють над обладнанням для доповненої та віртуальної реальності та голографічними дисплеями.

Блокчейн та страхування

У своїй статті CB Insights розповідає про нові способи застосування блокчейну у сфері страхування. Усього їх шість, розгляньмо докладніше.

  • Виявлення шахрайства та запобігання ризикам. Це досягається шляхом перенесення страхових претензій до єдиного та незмінного облікового журналу, побудованого на блокчейні. У ньому також консолідуються дані від інших страховиків, що допомагає отримати об'єктивну оцінку. Збитки у цій галузі оцінюються у $40 млрд щорічно.
  • Страхування майна від нещасних випадків (P&C). Тут йдеться про аналогічний журнал на блокчейні для зберігання страхових полісів, які оформлюються за допомогою смартконтрактів. Річ у тому, що потрібні дані у сфері P&C розкидані по багатьох місцях, контрольованих різними сторонами. Це робить врегулювання претензій складним завданням. Використання інновацій може зберегти страховикам приблизно $200 млрд на рік.
  • Медичне страхування. У цьому випадку головний козир блокчейну це захист персональних даних. Медичні записи можуть бути криптографічно захищені та передаватися між постачальниками медичних послуг. Такий обмін даними дозволяє страховиками приймати виважене рішення та уникати неаргументованих відмов людям, які страждають на ті чи інші захворювання.
  • Перестрахування. Закріплення договорів на блокчейні за допомогою смартконтрактів спрощує потік інформації та платежів між страховиками та перестраховиками. В результаті така дрібниця, як економія часу, може заощадити до $10 млрд на рік.
  • Страхування життя. Заміна ручної подачі заяви про смерть на автоматичну. Кажуть, що для членів сімей померлого це справжнє полегшення.
  • Страхування туристів. Автоматизація процесів подання претензій веде до більш ефективного обміну інформацією між зацікавленими сторонами. Це значно економить час страховиків та знижує навантаження на туристів.

Web3

У сьогоднішньому дайджесті ми неодноразово згадували Web3. Це останній предмет обожнювання інвесторів та стартапів, які бачать у ньому (і небезпідставно) нову золоту корову. Для новачків нагадаємо, що Web3 є свіжим поглядом на всім звичний інтернет. Його особливість – пошесна децентралізація даних. Тобто монополію на зберігання даних забирають у технологічних гігантів і роздають їх народу. Перш ніж вам спадає на думку більшовицька революція, ми хотіли б запропонувати іншу аналогію — повість про Робін Гуда!

Сьогодні Web3 це лише концепт можливого майбутнього, над яким активно працюють. Практичні кейси обмежуються такими речами, як децентралізовані фінанси (DeFi), децентралізовані ігри та невзаємозамінні токени (NFT). Для тих, хто хоче увійти в курс справи та вивчити тему з нуля, рекомендуємо актуальну статтю від CB Insights.

Що почитати для загального розвитку?

Останні кілька місяців ми часто чуємо про настання так званої «криптовалютної зими», яка повністю накриє світ. Причина — різке зниження вартості світових криптовалютних активів. Було $3 трлн, а стало $1 трлн. Останнє розслідування Bloomberg каже, що «криптовалютна зима» – це міф. Активи ніколи не досягали такої високої оцінки. У кращому випадку їхня вартість на піку становила $841 млрд.

Продовжуючи цю тему рекомендуємо розслідування від Forbes. Аналіз 157 криптовалютних бірж показав, що 51% щоденного обсягу торгів біткоїном, найімовірніше, є фальшивкою. А значить і реальна оцінка глобальних активів є хибною.

Ну і насамкінець — цукор робить нас тупими, повідомляє Neoscope. Доведено експериментами на щурах. Стережіться.

Продовжуємо пізнавати нове з життя стартапів

На черзі причини звільнення. 72% стартаперів йдуть із компаній через низьку зарплату, передає Sifted. 79% не подобається, як рухається їхня кар'єра, а 71% вирішили зістрибнути з корабля через токсичні стосунки з менеджерами. Так ось звідки стільки компаній із продуктами для контролю психічного здоров'я!

Читайте також