Як відкрити салон краси: підводне каміння бьюті-бізнесу

Як відкрити салон краси: підводне каміння бьюті-бізнесу

Пам'ятка для тих, хто має намір відкрити свій салон краси. Як не наступити на популярні граблі, будуючи бізнес на красі. Як відкрити салон краси у Києві?

Бьюті-бізнес - це красиво і перспективно, зручно і добре масштабується. Сьогодні салони краси різного формату продовжують відкриватися у центрі та на околицях столиці та інших міст. Попит на якісний догляд за собою у різній ціновій категорії залишається високим, а отже, на цьому полі все ще є сенс працювати — як за франшизою, так і запускаючи бізнес із нуля.

Як відкрити салон краси?

У середньому цикл запуску бізнесу в індустрії краси становить 3-4 місяці, і його можна розділити на кілька важливих етапів: опрацювання концепції, пошук приміщення, запуск процесів перетворення приміщення в салон, підбір обладнання і команди, формування пакету послуг і ціноутворення. Для кожного з цих етапів характерні свої ризики.

Які небезпеки та нюанси чекають на того, хто вирішить відкрити салон краси? Основні варіанти такі: недостатньо глибоке опрацювання концепції та доцільності запуску бізнесу, мінімум уваги до деталей, легковажне ставлення до підбору приміщення, до нормативів та регламентів для приміщень та рекламних заходів.

Також для різних форматів бізнесу на красі характерні різні типи ризиків. Розберемося докладніше про те, що варто пам'ятати перед тим, як запускати бізнес у конкретному напрямку.

1. Салон краси вдома

Найекономніший варіант – професійна студія для роботи в домашніх умовах. Цей проект простий і вимагає великих вкладень, але включає безліч нюансів.

Аудиторія

Головний ризик - це звуження цільової аудиторії до клієнтів, які готові обслуговуватися вдома у майстра. Перспектива йти додому може викликати негатив у клієнтів сегменту преміум та вище. Це з питаннями стерильності, професіоналізму, відповідальності, яку нестиме майстер у разі, якщо щось піде негаразд.

Залучатиме клієнтів майстер — він же підприємець — або за рахунок низьких цін на послуги, або за рахунок своєї репутації. Останнє справедливе для перевіреного майстра, за яким його клієнти будуть готові піти хоч на край світу.

Легалізація

Ще один ризик — непрозорість бізнесу, а також можливі скарги сусідів і конкурентів, які можуть спричинити перевірку з усіма наслідками. Часто надомники працюють без оформлення бізнесу, незважаючи на те, що оформити ПП (ФОП) або зробити самозайнятим дуже легко.

Але є й окремі вимоги, наприклад, до нігтьового салону - якщо робота пов'язана з різкими запахами, отже, потрібна установка спеціальної витяжки. Це потрібно враховувати навіть під час облаштування надомної студії.

Відповідальність

Зрештою, ризик відповідальності перед клієнтом за надані послуги — тут майстер повинен мати на чорний день круглу суму, щоб у разі помилки відшкодувати збитки.

2. Нейл-бар

Популярна концепція спонтанного манікюру "на бігу" в торгових центрах існує як у вигляді незалежних салонів, так і у форматі франшизи.

Точка відліку

Основний ризик у цьому бізнесі – неправильне розташування. Щоб цього уникнути, старанно вибирайте торговий центр і завчасно заміряйте трафік. Промоніторуйте конкурентів та виключіть із цільової зони центри, де вже є 5–6 точок манікюру.

Можна відстежувати нові центри на етапі будівництва та дивитися прогнози аналітиків щодо них, щоб заздалегідь застовпити за собою місце, а потім відкрити салон.

Оренда

Ще один ризик - завищена вартість оренди, яка починається від 10 тисяч рублів за квадратний метр. Щоб знизити цей ризик, варто торгуватися за гранично низьку ціну, домовлятися про пільгову ставку на перший рік та орендні канікули.

Франшиза

Якщо й думати про купівлю франшизи, я розглядав би тільки відомі мережі. В іншому випадку овчинка не варта вичинки.

До того ж найчастіше франшиза - це безліч обмежень (наприклад, покупка в головному салоні розхідників та матеріалів) при мінімумі підтримки, довгий вихід на точку беззбитковості та низький прибуток. У випадку зі своїм бізнесом є перспектива вивести його в мережу і успішно капіталізувати.

3. Салон із повним циклом послуг (без апаратної косметології)

Найпоширеніший тип салону краси сьогодні – це салон із повним циклом послуг (нігтьовий сервіс, косметологія, епіляція). Такі салони мають попит і досить швидко виходять на точку беззбитковості, але і тут є кілька нюансів.

Приміщення

По-перше, його потрібно вибирати ретельно, адже 50% успіху цього бізнесу залежить саме від приміщення. Салону краси потрібен гарний трафік. В ідеалі варто брати окреме приміщення на першій лінії, з вітриною та гідною вхідною групою. Хоча це не завжди гарантія чи необхідна умова успіху.

По-друге, переконайтеся, що термін оренди становить не менше 3–5 років, щоб уникнути раптового виселення, а сам контракт віддайте на перевірку юристам на чистоту угоди. Контракти краще укладати безпосередньо із власником приміщення.

Щоб убезпечити себе, важливо також перевірити юридичну чистоту, наявність права власності, БТІ, узгодженість планування.

Ремонт

Щоб не переплачувати за простий будинок, що ремонтується, потрібно з самого початку домовитися з власником про будівельні канікули мінімум на 2–3 місяці. Власник повинен стежити за тим, щоб усі ремонтні роботи були належним чином узгоджені, а перебудови завірені уповноваженими органами, — краще витратити на цей час зараз, аніж оплачувати солідний штраф пізніше.

Розробка брендбука та фірмового стилю

Про це треба подбати заздалегідь. Також не варто затягувати з перевіркою логотипу через Роспатент, щоб уберегти себе від раптової та категоричної відмови у реєстрації через дев'ять місяців після подання документів.

Розрахунковий рахунок

Часто цей момент не беруть до уваги, але розрахунковий рахунок організації повинен бути відкритий вже до моменту укладання договору оренди, щоб здійснювати перші платежі.

Підбір команди

Почніть шукати людей для роботи у салоні за три тижні до відкриття. У цьому випадку знизиться ризик того, що найняті дуже рано люди розбігуться по інших місцях або, навпаки, що ви не встигнете їх знайти взагалі.

4. Салон краси з апаратною косметологією

Такий салон відрізняється від попереднього розширеним спектром послуг та ризиками. Крім перерахованих вище ризиків, сюди потрібно додати такі.

Устаткування

Устаткування має мати необхідну сертифікацію, підтверджену документами.

Персонал

У салоні такого класу професіоналізму співробітників надається ще більше значення. Майстерність роботи на апаратах має підтверджуватись сертифікатами та проходженням навчання, інакше користі від дорогих придбань може і не бути. Перевіряйте рекомендації кандидатів на роботу, поговоріть із попередніми роботодавцями.

Сегментація

З салоном такого класу потрібне детальне опрацювання концепції, щоб не промахнутися повз цільову аудиторію: наприклад, не варто відкривати преміум-салон у спальному районі. Також не варто відкриватись там, де ринок перенасичений конкурентами.

Часто при першому дотику до нової локації здається, що конкурентів тут немає, ніхто ще сюди не зайшов. Але буває, що в будівлі вже є кілька салонів краси, які ремонтують приміщення. Варто заздалегідь уточнити це у компанії, що управляє.

Маркетинг

Для салонів такого класу особливо важливою є хороша маркетингова концепція — легенда, унікальна торгова пропозиція і своя, захоплююча фішка.

5. Клініка краси у люксовому сегменті

Такий бізнес-проект вимагає більш суттєвих вкладень (10 млн рублів і вище), але основні принципи роботи та ризики будуть тими самими, що й для салону краси повного циклу. Єдине ключове доповнення - підвищені вимоги до персоналу та обладнання.

Персонал

У таку клініку беруть людей перевірених, які мають в активі не лише профільну освіту, а й, можливо, медичний ступінь, а також мінімум 7–8 років досвіду роботи та підтверджені рекомендації.

Окремим рядком витрат тут іде менеджер-адміністратор, який має вміти працювати з преміальними клієнтами та їх запитами, знає та може застосовувати основи конфлікт-менеджменту.

Устаткування

Оскільки обладнання у такій клініці потребує суттєвих витрат, потрібно дуже чітко прораховувати на вході термін повернення інвестицій по кожному апарату, аби розуміти, який брати. Чи не зайвим буде вивчити конкурентів, щоб зрозуміти, як вони продають послуги на аналогічному апараті.

Як отримати максимум

Робіть максимум розрахунків на вході: бізнес-модель, бізнес-план, дані щодо приміщень, послуг, конкурентів. Уважно вивчайте аналітику, щоб зрозуміти шлях клієнта, середній чек та топові процедури салону. Орієнтуйтесь на цифри та факти, а не на емоції та припущення.
Приділяйте увагу концепції салону, шукайте родзинку, яка виділятиме вас серед конкурентів.

Робіть бренд у довгу, щоб можна було його масштабувати у перспективі. Не факт, що ви використовуватимете цю можливість, але краще мати її в рукаві як запасну.

Якщо Ви вже втомилися займатися салоном краси або він не приносить очікувану прибутковість і Ви вирішили продати салон краси, звертайтесь, ми допоможемо продати салон краси або знайти партнера у бізнес.

 

Як відкрити власний салон краси в Україні. Скільки коштує відкритий салон краси Київ. Відкрити салон краси: поради. Як можна відкрити власний салон краси. Відкрити салон краси як бізнес та хобі. Перукарня як бізнес відгуки власників форуму. Інвестиції в салоні краси. Салон краси під ключ. Як відкрити власний салон краси? Як юридично оформити салон краси? Як відкрити салон краси в Україні? Як продати салон краси? Хочу відкрити перукарню, з чого почати. Хочу відкрити салон краси з нуля. Як розкрутити салон краси з нуля у спальному районі? відкрити перукарню з нуля форуму. Прибутковий салон краси як бізнес. Бьюті салон.

Читайте також