Через війну Росії проти України в Європі стрімко зростають інвестиції в оборонні технології

Через війну Росії проти України в Європі стрімко зростають інвестиції в оборонні технології

Близько мільярда доларів венчурного капіталу буде інвестовано в європейські оборонні технології у 2024 році, що стане найбільшим показником для Європи та п'ятикратним зростанням порівняно з 2018 роком

У виданні Techcrunch, зазначають, що такі інвестиції - це результат як геополітичних змін, так і жорстокого вторгнення Росії в Україну.

Дані, що містяться в новому звіті Dealroom, показують, що венчурні інвестиції в оборонні технології, випереджають будь-які інші типи інвестицій у країнах-членах НАТО та її союзниках на 25%, і становили $3 млрд.

Венчурні інвестиції в європейські оборонні стартапи

Через війну Росії проти України в Європі стрімко зростають інвестиції в оборонні технології

Основна частина інвестицій направлена на стартапи в Німеччині, Великобританії Франції, на які разом припадає 87%, або $2,2 млрд із загальних $3 млрд.

За останні шість років тільки німецькі оборонні технологічні компанії залучили інвестицій більше, ніж компанії з Північної Європі, Нідерландів, Швейцарії та Великої Британії разом узяті. 

Значна частина цих інвестицій була спрямована в компанії, що базуються в Мюнхені, які очолили список європейських міст у звіті. Левова частина інвестицій у розмірі $487 млн припала на military ШІ стартап Helsing, який закрив раунд у 2024 році.

Брістоль і британський "Кремнієвий Південний Захід", найбільш відомі оборонною та космічною промисловістю, залучили наступні за величиною суми інвестицій в оборонні технології, за ними йде Париж.

Сполучене Королівство, яке має потужну оборонну промисловість, є домом для шести з 10 європейських міст з найбільшими інвестиціями в оборонні технології — Брістоль (2), Лондон (4), Редінг (5), Оксфорд (6), Лідс (8) і Кембридж (9).

В цілому інвестиції венчурного капіталу в оборонні технології в країнах НАТО зросли вчетверо за останні шість років і досягли майже 5,9 мільярда доларів США, в результаті чого загальна сума, зібрана оборонними стартапами в країнах НАТО та її союзниках, досягла 18 мільярдів доларів.

Через війну Росії проти України в Європі стрімко зростають інвестиції в оборонні технології

Крім того, було нараховано 370 венчурних оборонних стартапів у країнах НАТО, загальна вартість яких становить $161 млрд. А оборонні технології складають 1,8% європейського фінансування венчурного капіталу, і ця цифра зросла втричі з 2022 року.

Карта європейських оборонних стартапів

Довгий час оборонна сфера була табу для венчурного капіталу в Європі. Причин для цього було декілька: обмеження, накладені на венчурних капіталістів їхніми партнерами (часто державними організаціями в Європі), і труднощі для оборонних стартапів отримати інвестиції (через неєдиний військовий порядок у Європі).

Це змінилося після вторгнення Росії в Україну, яке повернуло увагу Європи до необхідності обороноздатності та суверенітету. Європейські уряди збільшують витрати на оборону, і було запущено кілька ініціатив для підтримки стартапів і малих і середніх підприємств, таких як Європейський оборонний фонд, яким керує DEFIS, і Інноваційний фонд НАТО.

Зараз багато венчурних капіталістів звертають увагу на оборону. На карту нанесені деякі з найцікавіших стартапів у галузі оборони та подвійних технологій у Європі

Незважаючи на зростання Європи, США залишаються домінуючою силою в секторі оборонних технологій, а 83% венчурних інвестицій приваблюють американські оборонні технологічні компанії.

Географічна структура венчурних інвестицій серед країн НАТО в обороні стартапи починаючи з 2018 року

Через війну Росії проти України в Європі стрімко зростають інвестиції в оборонні технології

І хоча більше половини венчурного фінансування європейських оборонних технологічних стартапів надійшло від інвесторів з континенту, цього року спостерігалося помітне прискорення фінансування з боку американських інвесторів, які забезпечили 66% капіталу для європейських оборонних технологічних компаній.

У звіті «Інвестиції в оборону 2024: створення стійкості в НАТО та Європі», опублікованому на Конференції з питань стійкості, також зазначено, як технології подвійного призначення, які можна застосовувати як у цивільних, так і у військових цілях, викликають помітне зростання інтересу з боку інвесторів.

Відомі європейські оборонні інвестори

Через війну Росії проти України в Європі стрімко зростають інвестиції в оборонні технології

Жаннетт цу Фюрстенберг, керуючий директор і голова європейського відділу General Catalyst, сказала в заяві: «Використовуючи можливості штучного інтелекту, ми можемо не тільки підвищити наші оборонні можливості, але й розробити технології подвійного призначення з більш широким застосуванням для критичної національної інфраструктури. Як інвестори, нами керує місія захисту демократії та створення стійкої обороннної інфраструктури в Європі».

Читайте також