ДТЕК купила права на розробку двох газових родовищ на Полтавщині за 1,3 млрд грн

ДТЕК купила права на розробку двох газових родовищ на Полтавщині за 1,3 млрд грн

Державна служба геології та надр України 29 листопада реалізувала на е-аукціонах три нафтогазоносні лоти. Загальна вартість цінових пропозицій сягнула 1,3 млрд грн при стартовій ціні 104,2 млн грн.

Новостворена компанія ТОВ "Нафтогаздія", кінцевим бенефіціаром якої є Рінат Ахметов, перемогла в аукціоні за 20-річний спецдозвіл на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою та подальшим видобуванням на площі Майоровській у Полтавській області з пропозицією 1,1 млрд грн.

Слід зазначити, що під час торгів площа "Майорівська" викликала найбільше зацікавлення. За неї змагалось п’ять учасників. Під час торгів вартість продажу лота зросла на 2607%. Стартова ціна на родовище становила лише 40,7 млн грн., а найближчий конкурент – державне АТ "Укргазвидобування" – запропонувало за спецдозвіл 225 млн грн.

Майорівська газова площа розташована в межах Полтавського району Полтавської області, за 21 км на північний захід від смт Чутове. Вид корисної копалини - природний газ, конденсат.

Ще одна компанія  ТОВ "Нафтогазрегіон", засновником якої є DTEK OIL&GAS DEVELOPMENT B.V. Ріната Ахметова запропонувала 211 млн. грн. за 20-річну ліцензію на геологічне вивчення з подальшим видобуванням на Бірківсько-Зіньківській площі.

Ця площа розташована на території Миргородського району Полтавської області, за 16 км на захід від м. Зіньків. Вид корисної копалини - природний газ, конденсат.

Як заявили у ДТЕК, обидві ділянки мають увійти до загальної моделі розробки компанією газових родовищ Полтавського регіону. ДТЕК давно вивчала можливість інвестицій у ці ділянки. Загалом вони очікуються на рівні кількох мільярдів гривень.

В ході торгів також було реалізовано площу "Рибницька" у Івано-Франківській області, при стартовій цін у 9 045 600 грн лот отримав виграшну цінову пропозицію 9 145 600 грн. від  АТ "Укргазвидобування".

Інформативно:

  • Нагадаємо, що Україна у 2022 році, за попередніми розрахунками, скоротила видобуток природного газу на 6% порівняно з 2021 роком – до 18,5 млрд куб. м. Це найнижчий показник за останні 20 років. Основна причина скорочення видобутку – повномасштабна війна, яку Росія розпочала в Україні наприкінці лютого 2022 року. Окупація частини території України (особливо Харківської області) негативно вплинула на видобуток газу у цих регіонах та прифронтових зонах.
  • У 2022 році році АТ "Укргазвидобування" (УГВ) залишилося найбільшим газовидобувним підприємством країни. Протягом року компанія видобула 13,2 млрд куб. м газу, це на 3% менше, ніж минулоріч.
  • ПАТ "Укрнафта" у 2022 році скоротила видобуток природного газу на 7% – до 1 млрд куб. м. Основна причина скорочення видобутку – старі родовища та практично відсутність інвестицій у газовидобуток.
  • Приватні компанії за підсумками року показали найбільше падіння видобутку – до 4,3 млрд куб. м, це на 15% менше, ніж минулого року.

 

Читайте також