Фінансові організації розвитку та ЄБРР створили платформу для спільних інвестицій в Україну

Фінансові організації розвитку та ЄБРР створили платформу для спільних інвестицій в Україну

ЄБРР і міжнародні фінансові організації розвитку створюють платформу для спільних інвестицій в Україну. Меморандум про взаєморозуміння підписано у Лондоні на Конференції з питань відновлення України.

У контексті активізації підготовки до підтримки відновлення України Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) і фінансові організації розвитку (ФОР) з усього світу підписали Меморандум про взаєморозуміння, який створює основу для співпраці при здійсненні спільних інвестицій в Україні, передусім у приватному секторі.

Підписання цього меморандуму, що відбулося сьогодні в Лондоні на Конференції з питань відновлення України, стало наступним кроком у реалізації домовленості між ЄБРР та ФОР країн «Великої сімки» щодо створення спільної платформи для інвестицій в Україну, про яку було оголошено на зустрічі «Великої сімки» у Токіо минулого місяця. Після приєднання до цієї ініціативи нових організацій вона наразі налічує 19 учасників.

Фінансові потреби України на етапі відбудови будуть дуже значними, а отже вимагатимуть об’єднання зусиль фінансових організацій. Для максимізації ефективності та результативності своєї діяльності партнери України повинні будуть забезпечити ретельну координацію між собою. Надзвичайно важливу роль у відновленні української економіки відіграватиме приватний сектор.

Спираючись на спільну заяву країн «Великої сімки» щодо підтримки України від 19 травня 2023 р., ЄБРР та ФОР, які беруть участь в ініціативі, досягли домовленості щодо того, як вони працюватимуть разом над відновленням України.

Організації, які підписали Меморандум про взаєморозуміння, готові працювати разом над збільшенням масштабів і підвищенням ефективності та якості діяльності з відновлення в Україні та сусідніх країнах, які зазнали негативного впливу розв’язаної Росією війни в Україні.

Мета створення Спільної платформи ЄБРР та ФОР «Великої сімки» для інвестицій в Україну – сприяти співфінансуванню серед організацій, які беруть участь в ініціативі, шляхом посилення співпраці та обміну інформацією в контексті надання допомоги у відбудові України з приділенням першочергової уваги приватному сектору.

ЄБРР є найбільшим інституційним інвестором в Україні, а отже відіграє у ній помітну та важливу роль. Враховуючи наявні у Банку навички, зв’язки та досвід діяльності у регіоні, він діятиме в якості провідної організації для співінвестицій у рамках новоствореної інвестиційної платформи.

Партнери на основі тісних консультацій з відповідними урядами сприятимуть реалізації заходів для усунення дефіциту фінансування для відновлення, працюючи передусім з приватним сектором. Мета їхньої діяльності – зробити внесок у відновлення економіки, промисловості та інфраструктури, джерел засобів для існування населення України, а також стабільності у міжнародній спільноті.

Фінансові організації розвитку та ЄБРР створили платформу для спільних інвестицій в Україну

Меморандум про взаєморозуміння підписали 19 організацій:

- ЄВРОПЕЙСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ

- BRITISH INTERNATIONAL INVESTMENT PLC

- CASSA DEPOSITI E PRESTITI S.P.A.

- DEG - DEUTSCHE INVESTITIONS- UND ENTWICKLUNGSGESELLSCHAFT MBH

- DEVELOPMENT FINANCE INSTITUTE CANADA (DFIC) INC.

- ЯПОНСЬКИЙ БАНК МІЖНАРОДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА

- ЯПОНСЬКЕ АГЕНТСТВО МІЖНАРОДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА

- PROPARCO

- МІЖНАРОДНА ФІНАНСОВА КОРПОРАЦІЯ РОЗВИТКУ США

- БЕЛЬГІЙСЬКА ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ ДЛЯ КРАЇН, ЩО РОЗВИВАЮТЬСЯ

- COMPAÑÍA ESPAÑOLA DE FINANCIACIÓN DEL DESARROLLO, COFIDES, S.A., S.M.E.

- FINNFUND

- ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ФОНД ДЛЯ КРАЇН, ЩО РОЗВИВАЮТЬСЯ

- NEDERLANDSE FINANCIERINGS-MAATSCHAPPIJ VOOR ONTWIKKELINGSLANDEN N.V.

- NORFUND

- OESTERREICHISCHE ENTWICKLUNGSBANK AG

- SOCIEDADE PARA O FINANCIAMENTO DO DESENVOLVIMENTO, INSTITUICAO FINANCEIRA DE CREDITO, SA

- ШВЕЙЦАРСЬКИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ФОНД ДЛЯ РИНКІВ, ЩО РОЗВИВАЮТЬСЯ

- SWEDFUND INTERNATIONAL AB

Читайте також