G7 на чолі зі США обговорюють план допомоги Україні на $50 млрд за рахунок прибутку від заморожених активів росії

G7 на чолі зі США обговорюють план допомоги Україні на $50 млрд за рахунок прибутку від заморожених активів росії

США ведуть переговори з близькими партнерами про те, щоб очолити групу союзників, які нададуть Україні допомогу до $50 млрд

США ведуть переговори з близькими партнерами про те, щоб очолити групу союзників, які нададуть Україні допомогу в розмірі до $50 млрд, при цьому величезні витрати будуть відшкодовані за рахунок непередбачених прибутків від суверенних російських активів, які були заморожені - і за якими нараховуються відсотки - переважно у Європі.

Цей план обговорюється країнами «Великої сімки», при цьому США наполягають на укладенні угоди на зустрічі лідерів «Великої сімки» в Італії у червні. За словами джерел, дискусії з цієї теми були важкими, і досягнення угоди може тривати місяці.

Цей план сигналізує про рішучу демонстрацію підтримки з боку Вашингтона після того, як Конгрес схвалив у квітні допомогу Києву у розмірі $61 млрд, яку відклали на кілька місяців через міжпартійні розбіжності. Цей крок також чинитиме новий тиск на Європейський Союз, щоб той відмовився від своїх заперечень проти використання знерухомлених російських активів.

Представники Міністерства фінансів США та Ради національної безпеки Білого дому відмовилися від коментарів.

Відповідаючи на запитання про такі пропозиції, згідно з якими США або частина країн «Великої сімки» виділять гроші на допомогу, яку ЄС погашатиме, використовуючи заморожені активи, міністр фінансів США Джанет Йеллен відповіла, що «це те, що ми хочемо».

"В ідеалі ми хотіли б, щоб у цьому брала участь вся "Велика сімка", а не просто щоб США робили це поодинці", - сказала вона в інтерв'ю агентству Bloomberg.

Більшість європейських країн виступили проти прямої конфіскації активів і скептично ставляться до пропозицій, які, як вони побоюються, можуть підірвати стабільність євро або зазнати відплати з боку росії.

Згідно з фінансовими результатами Euroclear за перший квартал, заморожені російські активи на суму близько €159 млрд. принесли чистий прибуток у розмірі €557 млн з 15 лютого. З минулого року активи принесли близько €3,9 млрд чистого прибутку.

Тим не менш, досягнення угоди, як і раніше, пов'язане з труднощами.

Угода, якщо її буде погоджено, замінить угоду, розроблену ЄС, щодо передачі непередбаченого прибутку Euroclear, отриманого від заморожених активів з 15 лютого, на підтримку України двічі на рік. За словами деяких джерел, угода щодо цього плану, призначеного лише для ЄС, очікується вже цього місяця.

Читайте також