Гарантія ЄБРР дозволить «Укрексімбанку» видавати нові кредити на 40 млн євро

Гарантія ЄБРР дозволить «Укрексімбанку» видавати нові кредити на 40 млн євро

ЄБРР за підтримки ЄС і США уклав нову нефінансовану угоду про розподіл портфельного ризику з українським державним банком "Укрексімбанк"

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надає Державному експортно-імпортному банку України («Укрексімбанк») нефінансований інструмент розподілу портфельного ризику обсягом 10 млн. євро, який уможливить надання у приватному секторі нового фінансування на загальну суму 40 млн. євро в умовах війни, що триває в Україні.

Гарантія ЄБРР покриє до 50% кредитного ризику «Укрексімбанку» за новими субкредитами на загальну суму €40 млн для приватних підприємств, які ведуть діяльність в Україні.

Загальний обсяг нового фінансування, підтриманого ЄБРР за допомогою таких гарантій з початку повномасштабної війни Росії проти України, становив вже близько 900 млн. євро станом на кінець 2023 року.

Гарантія розширить можливості «Укрексімбанку» з надання вкрай необхідного кредитного фінансування українським компаніям, які працюють у таких критично важливих галузях, як сільське господарство, виробництво, будівництво, транспорт і фармацевтика.

Це допоможе бізнесу продовжувати діяльність та забезпечувати джерела засобів для існування, що є критично важливим для стійкості української економіки та успішного післявоєнного відновлення.

Сполучені Штати Америки нададуть через Спеціальний фонд кризового реагування покриття ризику першої втрати для часткового пом’якшення ризику, пов’язаного з новою угодою.

До 20% кредитів, на які поширюється розподіл ризиків, підтримають довгострокові інвестиції мікро-, малих і середніх підприємств (ММСП) у «зелені» технології, що відповідають вимогам ЄС, що сприятиме підвищенню конкурентоспроможності українських ММСП на внутрішньому та зовнішніх ринках. Субпозичальники, які відповідатимуть вимогам, також отримають технічну допомогу та інвестиційні стимули після завершення своїх інвестиційних проєктів – ця складова фінансується ЄС у рамках ініціативи EU4Business.

АТ «Державний експортно-імпортний банк України» є системно важливим банком, 100% акцій якого належать державі. «Укрексімбанк» є третім банком в Україні за розміром активів і має головний офіс у місті Києві, мережу з 50 відділень по всій країні та 2 закордонних представництва – у Лондоні та Нью-Йорку.

З початку війни ЄБРР інвестував в українську економіку понад 4 млрд євро. Стратегічними пріоритетами для Банку в Україні є підтримка приватного сектору, енергетичної безпеки, життєво важливої інфраструктури, продовольчої безпеки і торгівлі.

 

Читайте також

Укрексімбанк  продає спортивно-оздоровчий комплекс в Черкасах

Укрексімбанк продає спортивно-оздоровчий комплекс в Черкасах

14.07.23
855
Укрексімбанк продає виробничо-складський комплекс 3669,2 кв.м в м. Кропивницький

Укрексімбанк продає виробничо-складський комплекс 3669,2 кв.м в м. Кропивницький

17.07.23
855
Укрексімбанк продає Ексімлізинг фокусуючи зусилля виключно на профільній для банку діяльності у військовий час

Укрексімбанк продає Ексімлізинг фокусуючи зусилля виключно на профільній для банку діяльності у військовий час

25.11.22
855