Інвестиції в сфері генеративного ШІ перевищили $3,9 млрд у 3 кварталі 2024 року

Інвестиції в сфері генеративного ШІ перевищили $3,9 млрд у 3 кварталі 2024 року

Згідно з останніми даними PitchBook, у третьому кварталі 2024 року венчурні інвестори вклали $3,9 млрд у стартапи, пов'язані з генеративним ШІ, уклавши 206 угод

Питання окупності інвестицій у генеративний ШІ залишається спірним, проте дані кажуть, що багато інвесторів вірять у перспективи цієї технології. Згідно з останніми даними PitchBook, у третьому кварталі 2024 року венчурні інвестори вклали $3,9 млрд у стартапи, пов'язані з генеративним ШІ, уклавши 206 угод. Варто зазначити, що ця сума не включає масштабний раунд OpenAI на $6,6 млрд! Основна частина коштів, $2,9 млрд, припала на американські компанії (127 угод).

Деякі з найвагоміших угод третього кварталу: Magic (помічник для програмістів) залучив $320 млн, Glean (пошукова система для корпорацій) — $260 млн, а Hebbia (інструменти бізнес-аналітики) — $130 млн. В Азії також не відстають: китайський Moonshot AI отримав $300 млн, а японський стартап Sakana AI, який займається науковими відкриттями, залучив $214 млн.

Генеративний ШІ охоплює широкий спектр технологій - від створення текстів та зображень до помічників для програмування та інструментів для автоматизації кібербезпеки. Проте ця технологія має і ряд критичних думок. Зокрема жехто ставить під сумнів її надійність, і навіть законність у разі, коли використовуються дані, захищені авторським правом, без відповідного дозволу.

Тим не менш, венчурні інвестори продовжують робити ставки на генеративний ШІ, вважаючи, що він закріпиться у великих та прибуткових галузях, незважаючи на існуючі проблеми. Наприклад, за даними звіту Forrester, 60% скептиків, усвідомлено чи ні, будуть використовувати ШІІ для завдань на кшталт узагальнення даних чи творчих рішень. Даний звіт оптимістичніший за прогноз Gartner, згідно з яким 30% проектів у сфері генеративного ШІ будуть закриті до 2026 року після тестування концепцій.

Генеративний ШІ продовжує привертати увагу великих компаній та інвесторів, незважаючи на численні виклики. За словами Брендана Берка, старшого аналітика PitchBook, корпорації активно впроваджують технології стартапів та використовують моделі з відкритим вихідним кодом. Нові покоління ШІ-моделей показують серйозний потенціал у наукових дослідженнях, обробці даних та автоматизації коду.

Проте однією з головних проблем залишаються колосальні обчислювальні потужності, які потребують дата-центрів гігаватного масштабу. За прогнозами Bain, такі центри можуть споживати у 5–20 разів більше енергії, ніж нинішні. Це створює навантаження на ланцюжки поставок електроенергії та робочі ресурси. Вже зараз попит на енергію, спричинений розвитком генеративного ШІ, продовжує термін служби вугільних електростанцій. За даними Morgan Stanley, якщо тенденція збережеться, глобальні викиди парникових газів можуть потроїтися до 2030 року.

Незважаючи на всі труднощі, інвестиції в генеративний ШІ продовжують зростати. Так, ElevenLabs, відомий інструмент для клонування голосу, планує залучити фінансування при оцінці $3 млрд. У той же час Black Forest Labs, розробник популярного генератора зображень, веде переговори про залучення $100 млн.

Хоча генеративний ШІ стикається з серйозними викликами, венчурні інвестори продовжують робити на нього ставки, розраховуючи на його довгостроковий потенціал, незважаючи на ризики та зовнішні фактори, що виникають.

Читайте також