Інвестиції в український IT-сектор можуть зрости в рази, до $15–$20 млрд на рік після війни

Інвестиції в український IT-сектор можуть зрости в рази, до $15–$20 млрд на рік після війни

Після закінчення війни інвестиції в український IT-сектор можуть зрости в рази – до $15–20 млрд на рік – представник асоціації ІТ Ukraine у США Дмитро Овчаренко

Зараз на українському ІТ-ринку зберігається хвиля «відкладеного попиту», багато іноземних компаній не хочуть інвестувати в Україну через ризики війни, але по закінченню бойових дій інвестувати в Україну буде не лише вигідно, на цій хвилі буде можливість зрости в рази – до $15–20 млрд на рік.

«Ми всі чекаємо закінчення війни. Втім для нас важливі безпекові гарантії: вступ до НАТО або інший варіант, який зараз підписуємо з іншими країнами. Закінчення війни – круто, але, якщо в нас будуть підписані безпекові договори – це те, що дасть інвесторам розуміння, що в Україну можна йти. Ми отримаємо величезну хвилю «відкладеного попиту» – інвестувати в Україну буде не лише вигідно. Підтримувати Україну стане модно. На цій хвилі буде можливість зрости в рази – до $15–20 млрд на рік. До цього вже варто готуватися», – говорить Овчаренко.

Зараз нові клієнти в Україну не заходять, вони йдуть в інші локації. Думаю, що будуть підстави не тільки наздогнати відкладений попит, а й наростити ще більший приріст. Треба зрозуміти американських клієнтів. Їм потрібно найняти технічних працівників, розробників. Найняти можна й у США, бо локальні ресурси стали дешевші на 10%. Це відбулося на тлі кризи та пандемії, коли люди з Кремнієвої долини виїхали в Техас, Центральну Америку, що дуже зменшило розмір винагород. Якщо треба ще дешевше, то можна піти в Латинську Америку, Польщу, Румунію, Болгарію, Чехію. Там дешевше на 30–40%, ніж у США, говорить представник асоціації.

«Також можливий варіант – обрати країну, в якій триває війна, ідея в тому, що можна найняти спеціаліста сьогодні, а завтра він може бути мобілізований. Треба зрозуміти їхню психологію: це не означає, що вони не підтримують Україну – лише благодійна організація Nova Ukraine зібрала 4 млрд грн від американців за два роки війни. Але коли справа доходить до бізнесу, їм складно віддати його в Україну за поточних обставин», – пояснив Овчаренко.

Читайте також