На Хмельницькій АЕС розпочали підготовку будівництва нових енергоблоків Westinghouse АР1000

На Хмельницькій АЕС розпочали підготовку будівництва нових енергоблоків Westinghouse АР1000

Після закінчення будівництва 5 та 6 енергоблоків, Хмельницька АЕС стане найбільшою атомною електростанцією в Європі

Про це на церемонії відкриття будівництва розповів президент Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" Петро Котін.

Технологія АР 1000 дозволяє будувати дуже компактні та ефективні енергоблоки. ХАЕС №5 стане першим у Європі атомним енергоблоком, побудованим за американською технологією АР 1000.

На Хмельницькій АЕС розпочали підготовку будівництва нових енергоблоків Westinghouse АР1000

Зазначимо, що для відповідного будівництва було розроблено та затверджено техніко-економічне обгрунтування. Наразі триває підготовка законопроекту для подальшого розгляду Урядом та Верховною Радою України. Технологія AP 1000 ліцензована Комісією з ядерного регулювання США.

Паралельно із початком будівництва п’ятого та шостого енергоблоків добудують третій та четвертий.

"На третьому і четвертому блоках ми будемо використовувати той проєкт, який найбільше знаємо, це радянський. Але будемо додавати експертизи американської компанії "Westinghouse", які зараз проводять аналіз з доведення цього проєкту до сучасних норм безпеки", — пояснив Петро Котін.

Президент Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" зазначив, п’ятий та шостий енергоблоки будуватимуть за технологіями американської компанії "Westinghouse". За подібною розробкою вже ввели в експлуатацію шість енергоблоків на атомних станціях Сполучених Штатів Америки, розповів президент компанії "Westinghouse" Патрік Фрагман.

"Ми дуже пишаємось тим, що будемо долучені до створення нової історії, яку ви творите в енергетичному секторі. Збудувавши ці блоки, ви отримаєте енергію, яка є чистою, доступною за ціною і з використанням економічно-доцільних технологій", — пояснив Патрік Фрагман.

На Хмельницькій АЕС розпочали підготовку будівництва нових енергоблоків Westinghouse АР1000

Міністр енергетики України Герман Галущенко розповів, будівництво на Хмельницькій АЕС — це відповідь України та союзників на систематичне руйнування Росією української енергосистеми.

"Особлива риса американської технології АР 1000 - можливість балансування блоків. Сьогодні ворог б’є і знищує саме балансуючі потужності української енергетики, тому побудова блоків з можливістю маневрування дуже важлива для нас. І це наша відповідь терористам, вони ніколи не позбавлять нас світла, а нові технології дадуть нам змогу вистояти. Зараз ми говоримо про те, що ті потужності, які ми плануємо побудувати на Хмельницькій атомній станції, дадуть змогу Україні зробити найбільше відновлення з часів Другої світової війни", — зазначив Герман Галущенко.

За словами, Патріка Фрагмана, вартість будівництва наразі не називають: "Скільки це все буде коштувати — наступний крок, який ми збираємося обговорювати, щоб планувати нашу подальшу співпрацю".

Нагадаємо, що 2 квітня 2024 року уряд схвалив законопроєкт щодо добудови третього та четвертого енергоблоків на Хмельницькій АЕС та передав його на розгляд парламенту.

За інформацією Міністерства енергетики України, реалізація проєкту здійснюватиметься виключно коштом "Енергоатому" із залученням кредитних можливостей і без використання грошей з державного бюджету України.

Станом на жовтень 2023 року, готовність третього енергоблока становила — 75%, четвертого — 25%.

Будівництво двох енергоблоків на Хмельницькій АЕС розпочали наприкінці 80-х років минулого століття, а припинили в 1990 році через накладений Верховною радою України мораторій.

Читайте також