Нідерланди та ЄБРР виділяють €25 млн для підтримки безпеки агробізнесу в Україні

Нідерланди та ЄБРР виділяють €25 млн для підтримки безпеки агробізнесу в Україні

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) об’єднує зусилля з урядом Нідерландів для підтримки сектору агробізнесу в Україні та забезпечення глобальної продовольчої безпеки.

Нідерланди, одна з країн-засновників ЄБРР і важливий донор діяльності Банку в Україні, надає фінансову гарантію в розмірі €25 млн для підтримки приватних компаній, що працюють у важливих галузях агробізнесу, чи то сільське господарство, харчова промисловість, транспортування чи імпорт. Минулого року країна надала грант у розмірі €70 млн для підтримки кредита від ЄБРР українській компанії з електропостачання - «Укренерго» для термінового ремонту інфраструктури, яка зазнала тяжких бомбардувань під час війни Росії проти України.

Україна є основною аграрною економікою, яка постачає сільськогосподарську продукцію по всьому світу. Зміцнення продовольчої безпеки під час війни – як на місцевому, так і на міжнародному рівнях – є ключовим елементом плану підтримки Банком реальної економіки України.

Внесок буде спрямований на підтримку продовольчої безпеки та допоможе залучити подальше фінансування ЄБРР в Україні.

Гарантійну угоду підписали сьогодні в Лондоні заступник директора зовнішніх фінансових відносин Міністерства фінансів Нідерландів, Робін Уйтерлінде, та керуючий директор ЄБРР з впливу діяльності та партнерства, Інес Роша.

«Важливо підтримувати економічну стійкість України в цій невиправданій війні. Підтримуючи сектор агробізнесу України, ми також підвищуємо продовольчу безпеку в усьому світі, в тому числі в багатьох країнах, що розвиваються», – пояснив Робін Уйтерлінде.

«Війна проти України ставить під загрозу продовольчу безпеку в усьому світі, оскільки Україна є значним виробником і експортером продовольства. Фінансування підтримає приватні компанії, пов’язані з сільським господарством України, допомагаючи подолати глобальну продовольчу кризу, що насувається», – сказала Інес Роша.

Щоб подолати поточні виклики української економіки, ЄБРР надає пріоритет фінансуванню торгівлі, енергетичній безпеці, критично важливій інфраструктурі та продовольчій безпеці, а також надає підтримку з ліквідності фармацевтичним компаніям. Інвестиції в усіх сферах передбачатимуть розподіл ризиків із такими партнерами, як Сполучене Королівство.

ЄБРР швидко засудив російське вторгнення в Україну, яке почалося 24 лютого 2022 року, і пообіцяв підтримувати Україну. На початку квітня 2022 року Рада керуючих ЄБРР проголосувала за призупинення на невизначений термін доступу Білорусі та Росії до фінансування та експертизи ЄБРР, і Банк закрив свої офіси в обох країнах.

Донорське фінансування є критично важливим елементом підтримки ЄБРР України та інших країн, що постраждали від війни. Окрім Нідерландів, донорами, що наразі зобов’язалися зробити внесок, є: Австрія, Канада, Данія, Європейський Союз, Фінляндія, Франція, Ірландія, Італія, Японія, Норвегія, Південна Корея, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Тайбей, Китай, США Королівство та Сполучені Штати Америки.

Читайте також