Турецька Onur Group вкладе $50 млн у видобуток графіту в Україні

Турецька Onur Group вкладе $50 млн у видобуток графіту в Україні

Компанія Спис Україна, що входить до турецької групи Onur Group, отримала дозвіл на видобуток графітової руди на Буртинському родовищі у Хмельницькій області

Один із підрядників «Великого будівництва», турецька Onur Group планує інвестувати щонайменше $50 млн у видобуток природного графіту в Україні. Цей графіт може використовуватись для виробництва автомобільних акумуляторів. Окупність інвестицій становитиме 5-10 років.

Емре Караахметоглу, головний координатор Onur Group Ukraine, підтвердив, що українська компанія «Спис Україна», яка входить до групи Onur Group, нарешті отримала спецдозвіл Держслужби геології та надр України на видобуток графітової руди на Буртинському родовищі у Хмельницькій області.

Розробку родовища можуть розпочати через 7–12 місяців залежно від того, коли буде вирішено питання землі, проведено оцінку впливу на навколишнє середовище та погоджено проект промислової розробки.

Озвучені $50 млн інвестицій стосуються поки що лише першої фази розробки родовища. Дозвіл на розробку коштував компанії 44,8 млн грн., що вдвічі більше за стартову ціну.

Загальні інвестиції у розробку подібних родовищ можуть коливатись у межах $60–280 млн.

За даними Держгеонедр, максимальний річний обсяг виробництва на Буртинському родовищі може сягати 55 900 т графітного концентрату. За інформацією агентства Argus, вартість графіту на кінець 2022-го становить $740 за тонну. Таким чином, річний дохід Onur Group може досягати $41,4 млн.

Буртинське родовище може стати найбільшим в Україні за покладами графіту. Тільки на його Городнявській ділянці затверджено балансові запаси графітових руд майже 130 млн т із середнім вмістом графітового вуглецю 5,14%. Цих запасів вистачить на 130 років, підрахували у Держгеонедрах.

Onur Group входить до трійки найбільших підрядників ініціативи Володимира Зеленського «Велике будівництво». У 2021 році компанія виконала 10,2% усіх дорожніх підрядів на 26,7 млрд грн.

Читайте також