Україна та Молдова збудують автомобільний прикордонний міст через Дністер

Україна та Молдова збудують автомобільний прикордонний міст через Дністер

Раніше вартість проєкту оцінювалася в 3,4 млрд грн

Прес-служба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури повідомила, що уряди України та Молдови підписали угоду про будівництво автомобільного мосту через Дністер у районі населених пунктів Ямпіль (Україна) – Косеуц (Молдова).

Зазначається, що Ямпільський міст стане альтернативою поромній переправі на прикордонному переході "Ямпіль – Косеуц", яка не працює кілька років. Також міст дозволить розвантажити міжнародний пункт пропуску "Могилів-Подільський — Отач", через який проходить практично весь транспортний потік між Україною та Молдовою.

Міст загальною довжиною понад 1400 метрів матиме дві смуги руху з тротуарами з обох боків.

Про проєкт будівництва автомобільного мосту через Дністер було оголошено ще в середині 2010-х. 2021 року Укравтодор оголосив про початок будівництва Ямпільського мосту на українсько-молдовському кордоні.

Вартість проєкту оцінювалася в 3,4 млрд грн. Основний підрядник – група компаній "Автострада". Міст мали побудувати до кінця 2022 року.

Основні будівельні роботи Автострада розпочала за тиждень до повномасштабного військового вторгнення росії.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков заявив: "Повномасштабне вторгнення внесло корективи у реалізацію проєкту, але критична необхідність розвитку альтернативних логістичних шляхів робить проєкт Ямпільського мосту безальтернативним".

Міністр наголосив, що міст стане ключовою ланкою транспортного коридору між Києвом та Кишиневом. Завдяки мосту українські експортери отримають найкоротший шлях із центру України до країн Центральної та Південно-Східної Європи в обхід окупованого росіянами Придністров'я.

Читайте також