ЄБРР надав Україні рекордні 2,1 млрд евро  у 2023 році

ЄБРР надав Україні рекордні 2,1 млрд евро у 2023 році

Загальний обсяг коштів, наданих ЄБРР в Україні з початку масштабного російського вторгнення в Україну, сягнув 3,8 млрд евро

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надав рекордні €2,1 млрд в Україні у 2023 році після €1,7 млрд у 2022 році. ЄБРР, який є найбільшим інституційним інвестором в Україні, значно збільшив обсяги інвестицій після російського вторгнення у лютому 2022 року і вже у жовтні 2023 року перевищив свою мету інвестувати €3 млрд в Україні протягом 2022-23 років.

Також у 2023 році керуючі ЄБРР ухвалили рішення збільшити оплачений капітал Банку на €4 млрд до €34 млрд з метою надання подальшої підтримки Україні. Інвестиції в Україні під час війни планується продовжувати на рівні близько €1,5 млрд на рік, при цьому збільшення капіталу дає можливість подвоїти цей обсяг, коли настане час для відновлення.

Протягом 2022-2023 років ЄБРР також вдалося мобілізувати для України близько €1,6 млрд донорських коштів включно з нефінансованими гарантіями. Понад €409 млн з цієї суми було виділено лише у 2023 році. Майже половину донорських ресурсів надав Європейський Союз. Значні внески також зробили окремі донори, у тому числі Канада, Норвегія, Іспанія та Нідерланди.

У 2023 році ЄБРР виділив €1 млрд у приватному секторі, у тому числі €600 млн кредитних коштів через партнерські фінансові установи в Україні та €400 млн у рамках своєї Програми сприяння торгівлі.

«Наближається вже третій рік війни в Україні. ЄБРР продовжує підтримувати економіку і народ країни у ці складні часи. Забезпечення подальшого функціонування приватних компаній та критичної інфраструктури є надзвичайно важливим для спроможності країни вести війну і готуватись до відновлення. Завдяки підтримці своїх акціонерів ЄБРР зможе й надалі активно інвестувати та підтримувати Україну», - сказала Президентка ЄБРР Оділь Рено-Басо.

ЄБРР наразі має 5 пріоритетних сфер інвестицій в Україні: енергетична безпека, життєво важлива інфраструктура, продовольча безпека, торгівля та підтримка приватного сектору. Наприкінці 2023 року на перший план вийшла енергетична безпека. Підписані угоди включали у себе кредит €200 млн для НАК «Нафтогаз України» за підтримки Норвегії та Нідерландів для створення стратегічних запасів природного газу на вже другий опалювальний сезон з початку російського вторгнення, а також кредит €150 млн для НЕК «Укренерго» під державну гарантію за підтримки Норвегії та Італії у складі великого пакету фінансування для забезпечення енергетичної безпеки.

Раніше ЄБРР вже надав за участі донорів €520 млн НЕК «Укренерго» і €300 млн НАК «Нафтогаз України» у складі пакету фінансування €500 млн з донорською підтримкою. У 2023 році ЄБРР також підписав Меморандум про взаєморозуміння щодо надання €200 млн нового фінансування українському оператору ГЕС «Укргідроенерго».

Банк також очолював і реалізовував ініціативи з розвитку ринків капіталу в Україні, підтримки сільськогосподарського сектору та підтримки інфраструктурних інвестицій з метою покращення сполучення з іншими країнами. Загалом в цих інших секторах було профінансовано та підтримано 49 проєктів, 90% яких – у приватному секторі. Крім цього, ЄБРР підтримав 201 транзакцію в рамках своєї Програми сприяння торгівлі.

У сфері життєво важливої інфраструктури ЄБРР підписав кредити на загальну суму €250 млн для «Укрзалізниці» на підтримку діяльності компанії та модернізацію залізничних сполучень з Європейським Союзом.

ЄБРР також сприяє покращенню автомобільного і залізничного сполучення України з іншими країнами з урахуванням спричиненої війною невизначеності щодо функціонування основних маршрутів поставок через такі чорноморські порти, як Одеса. Зокрема, Банк надає €182 млн на покращення експлуатаційного стану ділянки автомобільної дороги між Львовом і Равою-Руською на кордоні з Польщею згідно з ініціативою з розширення автомобільного та залізничного доступу «Шляхи європейської солідарності», в яку ЄБРР також інвестує €300 млн.

У секторі продовольчої безпеки ЄБРР зосередився на покращенні зернових експортних потужностей України, а також забезпеченні доступності фінансування на всіх етапах виробництва харчової продукції та підтриманні джерел засобів для існування. Зокрема, у липні 2023 року ЄБРР надав €9,6 млн компанії «Агросем» на розширення залізничного терміналу поблизу польського кордону і будівництво зерноперевалювального комплексу.

Крім фінансування, ЄБРР продовжує підтримку реформ в Україні, реалізація яких є важливою запорукою не лише подальших інвестицій приватного сектору, а й подальшого руху України до членства в ЄС.

Через Українську архітектуру реформ та Бізнес-омбудсмена Банк продовжував працювати з Урядом та іншими державними органами над питаннями, пов’язаними з євроінтеграцією та виконанням вимог ЄС, тоді як платформа цифрових закупівель ProZorro сприяла підвищенню прозорості та ефективності публічних закупівель.

ЄБРР також допомагає Україні в підготовці до ефективного освоєння величезних обсягів фінансування, які будуть потрібні на етапі відновлення. Разом з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) і Світовим банком ЄБРР допомагає міністерствам та іншим органам розбудовувати інституційну спроможність, а також надає технічну допомогу Державному агентству відновлення та розвитку інфраструктури України для створення ефективного проєктного офісу.

Читайте також