ЄБРР позичає €150 млн українському енергетичному оператору «Укренерго» під час війни

ЄБРР позичає €150 млн українському енергетичному оператору «Укренерго» під час війни

Ризик за гарантованим державою кредитом для «Укренерго» розподілено з Норвегією; Італія доповнить кредит грантом на суму близько €10 млн

ЄБРР надає кредит під державну гарантію на суму €150 млн українському оператору системи передачі електроенергії «Укренерго» у рамках масштабного пакету підтримки енергетичної безпеки України в умовах повномасштабної війни, яку розв’язала Росія.

Це фінансування допоможе «Укренерго» забезпечити безперебійне функціонування інфраструктури передачі електроенергії та українських потужностей генерації, у тому числі в секторі ВДЕ, для забезпечення електроенергією української економіки та населення. Кредит буде наданий у рамках загального пакету фінансування ЄБРР, розмір якого вже сягнув €520 млн з початку російського вторгнення минулого року.

Національна енергетична компанія «Укренерго відіграє ключову роль у забезпеченні функціонування та подальшого розвитку української енергетичної інфраструктури, у тому числі в секторі ВДЕ, що, у свою чергу, є надзвичайно важливим для підтримання енергетичної незалежності країни. Минулої зими внаслідок російських атак було пошкоджено або знищено близько 50% української системи передачі електроенергії. Хоча ремонтні бригади відновили експлуатаційний стан відповідних об’єктів, з настанням холодів російські атаки продовжуються.

Усі інвестиції ЄБРР в Україні передбачають розподіл ризиків з донорами і партнерами, у даному випадку з Норвегією, яка надає гарантію покриття ризику першої втрати у розмірі до 48% суми кредиту через свій внесок до Спеціального фонду кризового реагування ЄБРР. З початку війни Норвегія надала через ЄБРР понад €350 млн донорської підтримки для енергетичного сектору України та інших країн, які зазнали впливу війни.

На додаток до кредиту €150 млн від ЄБРР Італія надасть грант на суму близько €10 млн. Відповідна окрема угода незабаром буде підписана між «Укренерго» та ЄБРР.

У листопаді ЄБРР надав кредит €200 млн українському газовому оператору «Нафтогаз України» (НАК) на створення стратегічних резервів природного газу для проходження вже другого опалювального сезону з початку повномасштабного російського вторгнення у лютому 2022 р. Цей кредит також був підтриманий Норвегією. Як і новий кредит для «Укренерго», цей кредит має на меті посилення енергетичної безпеки країни, що є одним з інвестиційних пріоритетів ЄБРР у підтримці реального сектору української економіки.

Підписання цього кредиту стало реалізацію попередньої угоди між Президенткою ЄБРР Оділь Рено-Басо та Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем, досягнутої у червні на Конференції з відновлення України у Лондоні.

«Ми пишаємося можливістю продовжувати нашу підтримку «Укренерго» у цей важкий час і хотіли б висловити наше найглибше захоплення винятковою працею з забезпечення функціонування енергосистеми в умовах війни після масованих російських атак української енергетичної інфраструктури. Цей новий кредит є частиною комплексного пакету фінансування, який ЄБРР надає з метою підтримки енергетичної безпеки у газовому та електроенергетичному секторах», - сказала Президентка Рено-Басо.

«Сьогодні ми підписали з ЄБРР угоду, яка дозволить нам залучити 150 млн євро для підтримки роботи НЕК «Укренерго» в умовах воєнного стану в цей складний опалювальний сезон. Це значний внесок наших партнерів в українську енергетичну безпеку та стабільне енергоживлення українських споживачів. Також у співпраці з Банком здійснюються проекти комплексної відбудови та відновлення українських магістральних мереж. Ми вдячні ЄБРР, особисто Президенту Оділь Рено-Басо та всім нашим партнерам за таку підтримку, що дозволяє нам давати гідний опір ворогу на нашому енергетичному фронті», - зазначив Прем’єр-міністр Шмигаль.

«Підтримка, яку надають наші партнери, допомагає нам бути сильними і стійкими. Від функціонування енергетики залежить виживання всієї країни. Ми вдячні ЄБРР та усім нашим партнерам за їхню довіру та підтримку нашої компанії у цей дуже складний період», - сказав голова правління «Укренерго» Кудрицький.

ЄБРР є найбільшим інституційним інвестором в Україні. Після більш ніж тридцяти років співробітництва з Україною в реалізації проєктів та сприянні реформам Банк значно збільшив свою підтримку в умовах війни, зосередившись на енергетичній безпеці, життєво важливій інфраструктури, продовольчій безпеці, торгівлі та приватному секторі.

У жовтні цього року Банк виконав свою обіцянку надати в Україні до €3 млрд протягом 2022-23 років. Минулого року обсяг фінансування ЄБРР сягнув €1,7 млрд, тоді як цього року він вже наближається до €2 млрд.

У листопаді директори Банку звернулись до Ради керуючих з проханням ухвалити збільшення капіталу на €4 млрд, що дозволить ЄБРР продовжувати значні інвестиції в Україні з подальшим збільшенням обсягів фінансування на етапі повномасштабного відновлення.

Визнаючи, що підтримка України в умовах повномасштабного російського вторгнення має бути найвищим пріоритетом для Банку зараз і в майбутньому, але також усвідомлюючи, що при цьому ЄБРР повинен мати можливість продовжувати досягнення своїх стратегічних пріоритетів в усіх інших країнах операцій, керуючі приймуть остаточне рішення щодо пропонованого збільшення капіталу найближчим часом.

Читайте також