ЄБРР профінансував на 10,6 млн євро Хмельницьке транспортне підприємство "Електротранс" для придбання тролейбусів

ЄБРР профінансував на 10,6 млн євро Хмельницьке транспортне підприємство "Електротранс" для придбання тролейбусів

Кредит ЄБРР у розмірі 10,6 млн євро покращить доступ до безпечного та надійного транспорту, в тому числі для людей, переміщених через війну

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надає 10,6 млрд євро кредиту «Електротранс», компанії міського транспорту західноукраїнського міста Хмельницький, для фінансування закупівлі нових тролейбусів, а також обладнання для технічного обслуговування та діагностики.

Позика ЄБРР є частиною ширшого фінансового пакету, що включає інвестиційний грант від Інвестиційної платформи сусідства Європейського Союзу в розмірі до 2,75 млн євро та інвестиційний грант у розмірі до 1,7 млн євро від Спеціального фонду кризового реагування ЄБРР, що отримує внесок від уряду Сполучених Штатів Америки.

Проєкт є частиною провідної програми ЄБРР «Зелені міста». Хмельницький є одним із декількох українських міст, що приєдналися до програми розміром 5 млрд євро, спрямованої на створення зручнішого міського простору для понад 280 000 жителів.

«Для мешканців Хмельницького надзвичайно важливі обидва проєкти: триваючий, з покращення управління твердими відходами, та проєкт з придбання нових тролейбусів. Ми раді, що можемо їх реалізувати саме з ЄБРР, нашим довготривалим партнером, незважаючи на війну, спричинену агресією Росії», – сказав Міський голова Олександр Симчишин, який разом із Заступником міського голови Миколою Ваврищуком представляв місто у Варшаві на підписанні з Керуючим директором з розвитку сталої інфраструктури ЄБРР, Нандітою Паршад.

Після того, як Росія вторглася в Україну в лютому минулого року, місто зіткнулося з великим потоком внутрішньо переміщених осіб (ВПО), що створює навантаження на міські служби.

ЄБРР відновив роботу з Хмельницьким у червні, додавши до плану дій з розвитку «Зеленого міста» оцінку потреб внутрішньо переміщених осіб, які наразі шукають притулку у Хмельницькому. Фінансування на оцінку потреб надав уряд Швеції.

Удосконалення тролейбусного парку було визначено пріоритетним завданням при розробці плану дій з розвитку «Зеленого міста». Проєкт також відіграє важливу роль для переміщених осіб та інших уразливих груп, оскільки покращує доступ до безпечного та надійного транспорту.

Згідно з оцінкою потреб внутрішньо переміщених осіб, понад 60 відсотків внутрішньо переміщених осіб у Хмельницькому – жінки, і понад 90 відсотків цих ВПО втратили роботу через війну. У нещодавньому звіті ЄБРР про гендерне насильство в Україні наведено докази того, що жінки-переселенці більш ніж утричі частіше зазнають гендерного насильства та домагань, ніж непереміщені мешканці. Жінки та діти також підпадають під ризики торгівлі та експлуатації.

Кошти кредиту та гранти будуть спрямовані на придбання нових тролейбусів із системами дистанційного моніторингу, запчастин та сервісного обладнання. Модернізація тролейбусного парку підвищить надійність та якість обслуговування користувачів громадського транспорту, а також покращить якість повітря.

Питання безпеки вирішуватимуть шляхом встановлення камер спостереження всередині тролейбусів та модернізації тролейбусних зупинок, вартість яких у розмірі 1,5 млн євро покриє місто разом із модернізацією тягових підстанцій та тролейбусного депо.

Хмельницький приєднався до програми ЄБРР «Зелені міста» у 2019 році. Перший проєкт, підписаний у жовтні 2020 року, стосувався покращення управління твердими відходами.

Програма ЄБРР «Зелені міста» була заснована в 2016 році. Відтоді вона допомогла понад 50 містам на трьох континентах, вирішуючи їх екологічні проблеми та покращуючи якість життя мешканців.

Понад 5 млрд євро наразі спрямовано на підтримку «Зелених міст» від ЄБРР. Програма також мобілізувала значне співфінансування. Це включає 87 млн євро від Зеленого кліматичного фонду і 17,8 млн доларів США від Фонду чистих технологій, що є частиною Фонду кліматичних інвестицій, а також технічну співпрацю від Зеленого кліматичного фонду і низки донорів ЄБРР, що надають допомогу на двосторонній основі.

Програма робить значний внесок у боротьбу зі зміною клімату. Інвестиції – від скорочення викидів від експлуатації будівель до підвищення ефективності транспорту – допомагають заощадити майже 1,4 млн тонн викидів вуглекислого газу на рік, що еквівалентно 296 000 автомобілів.

ЄБРР є найбільшим інституційним інвестором в Україні. Організація взяла на себе зобов’язання надати 3 млрд євро підтримки економіці країни в 2022-2023 рр., зосередивши підтримку на життєво важливій інфраструктурі, продовольчій та енергетичній безпеці, торгівлі та приватному секторі. У 2022 році Банк спрямував в Україну 1,7 млрд євро, а ще 200 мільйонів євро було залучено від партнерських фінансових установ.

Коли дозволять умови, ЄБРР також готовий інвестувати у реконструкцію України.

Читайте також

На Хмельницькій АЕС розпочали підготовку будівництва нових енергоблоків Westinghouse АР1000

На Хмельницькій АЕС розпочали підготовку будівництва нових енергоблоків Westinghouse АР1000

15.04.24
631
Продаж або інвестування у підприємство зі зберігання і перероблення с/г культур, Хмельницька область

Продаж або інвестування у підприємство зі зберігання і перероблення с/г культур, Хмельницька область

15.12.23
631
Продаж промислового майнового комплексу 28 300 м2, Хмельницька область

Продаж промислового майнового комплексу 28 300 м2, Хмельницька область

12.03.24
631