ЄБРР та Італія позичають €200 млн «Укргідроенерго»

ЄБРР та Італія позичають €200 млн «Укргідроенерго»

Кредит €200 млн для українського оператора гідроелектростанцій «Укргідроенерго» ннадається для закупівлі критично важливого обладнання для двох гідроелектростанцій, а також підтримки ліквідності

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) підписав пакет кредитного фінансування обсягом €200 млн для провідної української гідрогенеруючої компанії «Укргідроенерго» з метою посилення енергетичної безпеки України в умовах постійних російських обстрілів цивільної енергетичної інфраструктури. Кредит €100 млн від ЄБРР і паралельний пільговий кредит €100 млн від Італії забезпечать екстрену підтримку компанії для відновлення та продовження виробництва електроенергії на необхідному рівні.

ЄБРР, який вже надав €4 млрд в Україні з початку війни, кредитує українські проєкти у тісній співпраці з партнерами. Кошти нового кредиту будуть використані для закупівлі критично важливого обладнання для двох гідроелектростанцій «Укргідроенерго» – Дніпровської та Середньодніпровської, - а також для забезпечення потреб цієї державної компанії у ліквідності.

«Укргідроенерго» є одним з основних постачальників енергії з відновлюваних джерел (ВДЕ) в Україні. Наявність та функціонування достатнього обсягу генеруючих потужностей є важливою умовою стабільного функціонування української енергосистеми у надзвичайних ситуаціях. Компанія також відіграє важливу роль у балансуванні енергосистеми, що є необхідним для використання потужностей ВДЕ, які не можуть працювати у постійному режимі, але мають розвиватися для забезпечення енергетичної безпеки країни та поступового виходу України на вуглецеву нейтральність.

З початку російського вторгнення у лютому 2022 року «Укргідроенерго» зазнала понад 50 обстрілів, внаслідок яких деякі ГЕС компанії були серйозно пошкоджені. Загальний обсяг завданої шкоди вже сягнув близько півмільярда євро, і це без урахування величезних втрат внаслідок руйнування 6 червня 2023 року Каховської ГЕС на півдні України.

«Підтримка генерації електроенергії в Україні, а також ремонтів і технічного обслуговування життєво важливої інфраструктури країни під час війни є одним з ключових інвестиційних пріоритетів для ЄБРР. Цей кредитний пакет сприятиме стабільному, безперервному та надійному виробництву електроенергії, що є основою для функціонування всієї української економіки», - сказала Президентка ЄБРР Оділь Рено-Басо.

«Італія постійно підтримувала Україну з самого початку російської агресії. Сьогодні ми раді надати кредит €100 млн на підтримку енергетичного сектору. Під час головування у «Великій сімці» ми продовжимо мобілізовувати міжнародну підтримку для Києва, у тому числі в цій ключовій галузі», - зазначив Віце-прем’єр-міністр і Міністр закордонних справ та міжнародного співробітництва Італії Антоніо Таяні.

«Ця угода є важливим кроком у напрямку модернізації та розвитку гідроенергетичних потужностей України. Вона свідчить про визнання міжнародною спільнотою важливості наших проєктів для забезпечення стабільного енергопостачання в Україні. Ми вдячні Уряду Італії та ЄБРР за їхню довіру та можливість реалізації амбітних планів для підвищення ефективності наших ГЕС. Це допоможе нам у досягненні наших стратегічних цілей розвитку сталої та ефективної енергетики в Україні», - сказав генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

До російського вторгнення у лютому 2022 року «Укргідроенерго» експлуатувала дев’ять ГЕС на Дніпрі та Дністрі загальною встановленою потужністю 6,1 ГВт. Внаслідок руйнування Каховської ГЕС та зменшення потужності інших станцій загальна генеруюча потужність компанії наразі обмежується 5,8 ГВт.

Фінансування ЄБРР буде використане для заміни чотирьох гідроагрегатів Дніпровської ГЕС, які потребують заміни після тривалої експлуатації та пошкоджень внаслідок ракетних ударів, та двох козлових кранів на Середньодніпровській ГЕС, які є необхідними для ефективного технічного обслуговування станції.

Рада директорів ЄБРР дозволила відступ від вимог Екологічної та соціальної політики Банку, оскільки провести передінвестиційний екологічний та соціальний аналіз в умовах війни було б дуже важко. Незалежний екологічний та соціальний аудит буде проведено протягом 12 місяців після закінчення воєнного стану.

ЄБРР збільшив обсяги інвестицій в Україні у відповідь на війну і вже виділив українській економіці €3,8 млрд протягом 2022-23 років. Ухвалене наприкінці 2023 року Радою керуючих ЄБРР збільшення капіталу Банку на €4 млрд дозволить продовжувати інвестиції на цьому ж рівні в умовах війни з можливим збільшенням на етапі післявоєнного відновлення.

Енергетична безпека є одним з п’яти інвестиційних пріоритетів ЄБРР в Україні (разом із життєво важливою інфраструктурою, продовольчою безпекою, торгівлею та підтримкою приватного сектору), і з урахуванням цього Банк уже надав значні обсяги фінансування оператору системи передачі електроенергії НЕК «Укренерго» і НАК «Нафтогаз». ЄБРР також співпрацює з «Укргідроенерго» у проєкті реконструкції гідроагрегатів ГЕС Дніпровського каскаду, який розпочався ще до війни.

Читайте також