ЄБРР виділяє €182 млн на модернізацію автошляху Львів-Рава-Руська в Україні

ЄБРР виділяє €182 млн на модернізацію автошляху Львів-Рава-Руська в Україні

Фінансування ЄБРР в обсязі €182 млн буде використане для модернізації автошляху від Львову до Рави-Руської на українсько-польському кордоні.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) змінює призначення існуючого суверенного кредиту для Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України, раніше відомого як Державне агентство автомобільних доріг України (Укравтодор). Кошти у сумі €182 млн будуть використані для модернізації ділянки автомобільної дороги між Львовом і Равою-Руською на кордоні між Україною та Польщею.

У грудні 2020 р. ЄБРР погодився надати первісний суверенний кредит у розмірі €450 млн, який мав бути переданий Укравтодору на умовах субкредиту. Ці кошти призначались для фінансування будівництва та покращення транспортно-експлуатаційного стану автошляхів навколо Києва, Одеси та Львова. Вибірка цього кредиту, розділеного на три транші, триває. Співпраця між Банком та агентством має довгу історію – за останні 20 років ЄБРР профінансував проекти ремонту та реконструкції автодоріг на загальну суму €1,2 млрд.

Розв’язана Росією війна в Україні порушила торговельну логістику через українські чорноморські порти і спричинила переорієнтацію вантажопотоків на суходільні маршрути, що йдуть через Західну Україну до Європейського Союзу (ЄС).

У зв’язку з цим Уряд України переглянув пріоритети і звернувся з проханням перепризначити наявні кошти на фінансування ремонту ділянки автодороги M-09 між Львовом і Равою-Руською. Ця дорога є основним маршрутом між Львовом і Варшавою та частиною коридору TEN-T, інтенсивність руху в якому значно зросла після початку війни. Наразі існує невідкладна потреба в покращенні стану цієї автодороги, а також реалізації критично важливих заходів дорожньої безпеки (у тому числі встановленні бар’єрів між автомобільною та велосипедною інфраструктурою для сполучення між населеними пунктами на маршруті) та кліматичної адаптації.

Ремонт цієї автодороги покращить існуюче транспортне сполучення не лише в Україні, а й між Україною та сусідніми країнами ЄС, а також сприятиме зменшенню вантажних логістичних витрат. Покращення стану автошляху М-09 відповідає спільним пріоритетам Уряду України та його партнерів, пов’язаним з розвитком альтернативних транспортних маршрутів для полегшення експортно-імпортної логістики критично важливих товарів (у тому числі сільськогосподарської продукції та критично важливого імпорту) у згідно з ініціативою «Шляхи солідарності» та у рамках реагування на війну в Україні.

Перепризначений кредит для Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України є частиною підтримки реального сектору української економіки, яку ЄБРР надає у п’яти пріоритетних сферах: критично важлива інфраструктура, енергетика, продовольча безпека, торговельне фінансування та підтримка приватного сектору.

Читайте також