ЄС надасть Україні 517 млн ​​євро фінансування через програми ЄБРР

ЄС надасть Україні 517 млн ​​євро фінансування через програми ЄБРР

Кредити ще на 143 млн євро від ЄБРР для українських міст підтримають угоди з ЄС на Конференції з відновлення України

Керуючий директор ЄБРР в Україні та Молдові, Арвід Тюркнер та Валдіс Домбровскіс, віцепрезидент Європейської Комісії, зустрілися на Конференції з відновлення України в Берліні для підписання угод на загальну суму 517 млн євро фінансування від ЄС для підтримки економіки та відновлення України. Фінансування ЄС, у свою чергу, підтримає ще 143 млн євро нових проєктів ЄБРР з українськими містами.

ЄБРР та ЄС рішуче підтримали Україну під час війни, значно збільшивши фінансову підтримку в ключових сферах, щоб допомогти людям і підприємствам, які опинились у найскрутніших умовах.

Згідно з підписаними сьогодні угодами, Європейський Союз надасть додаткову підтримку чотирьом програмам ЄБРР. ЄС надасть фінансову гарантію в розмірі 140 млн євро для Програми відновлення фінансової інклюзивності ЄБРР. А також запропонує змішані гранти в розмірі 30 млн євро та технічну допомогу в розмірі 7 млн євро для Програми конкурентоспроможності та інклюзії МСП в Україні. Обидва підвищать необхідний доступ до фінансування для малих і середніх підприємств в умовах війни.

Ще 150 млн євро фінансової гарантії та 7,5 млн євро технічної допомоги спрямовуються на гарантійну програму Hi-Bar, яка підтримує як нові, так і існуючі технології пом’якшення кліматичних змін, зокрема в енергетичному секторі.

ЄС також надасть фінансову гарантію в розмірі 150 млн євро разом із змішаними грантами в розмірі 25 млн євро та технічною допомогою в розмірі 7,5 млн євро для Програми ЄБРР з підвищення стійкості муніципалітетів, інфраструктури та промисловості, що відповідає потребам у нагальній підтримці та майбутніх зусиллях з реконструкції у різних секторах, включаючи промисловість, транспорт і муніципальну інфраструктуру.

Очікується, що це додаткове фінансування ЄС буде швидко використано, і Конференція з відновлення України вже побачила підписання кількох угод ЄБРР з українськими бенефіціарами.

Україна готується розпочати переговори про вступ до ЄС із детальним планом реформ, необхідних для просування переговорів, викладеним у Плані ЄС щодо України. Фінансові гарантії Європейського Союзу надаються в рамках Української інвестиційної програми.

Серед угод, підписаних у Берліні, були муніципальні позики Миколаєву та Луцьку, підтримані інвестиційними грантами ЄС, що надали двом містам загальну суму 40 млн євро, а також угода про попереднє фінансування муніципального кредитування Харкова.

ЄБРР, який цілісно співпрацює з муніципалітетами, щоб забезпечити як фінансування життєво важливих послуг, так і підтримку у розбудові потенціалу та сприянні відновленню людського капіталу через робочі місця та навчання, підписав угоди про фінансування або попереднє фінансування загалом із шістьма муніципалітетами під час Конференції з відновлення України, надаючи доступ містам України до 143 млн євро.

Підтримка регіонів і муніципалітетів – одна з тем Конференції 2024 року.

Кредитний пакет Миколаєва на суму до 25 млн євро відновить інфраструктуру водопостачання та обслуговування порту та суднобудівництва міста. Вони перебувають у поганому стані внаслідок пошкоджень, скоєних під час війни. Позика ЄБРР забезпечена гарантією від уряду Іспанії та співфінансується за рахунок інвестиційних грантів від уряду Данії та багатодонорського фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та навколишнього середовища (E5P), важливим донором якого є Європейський Союз, поряд із Данією, Естонією, Німеччиною, Ісландією, Ірландією, Латвією, Литвою, Норвегією, Польщою, Словаччиною, Швецією, Швейцарією, Україною та США.

До 15 млн євро буде віділено на підтримку міста Луцьк у модернізації міської системи централізованого теплопостачання, потенційно також за підтримки інвестиційного гранту від Європейського Союзу. Це буде перший новий проєкт з централізованого теплопостачання, який фінансує Банк у воєнний час в Україні, а також перший проєкт ЄБРР в Україні, що включає фінансування теплових насосів. Позика ЄБРР забезпечена гарантією від уряду Іспанії.

Окрім угоди з Харковом про попереднє фінансування, ЄБРР підписав аналогічні угоди з Кривим Рогом і Києвом на загальну суму до 87 млн євро для трьох міст. У них викладені плани з надання екстреної підтримки ліквідності для забезпечення безперебійного доступу до життєво важливих послуг інфраструктури та пом’якшення наслідків війни, включаючи нещодавні атаки на муніципальну тепло- та енергетичну інфраструктуру. Четверта угода про авансове фінансування з Житомиром на суму до 16 млн євро спрямована на підтримку покращення громадського транспорту.

ЄБРР також приєднався до Коаліції за стійкі муніципалітети, яку очолює приймаюча конференцією країна - Німеччина, що добре поєднується з власним підходом Банку. Підписанти зобов’язуються надавати фінансову чи технічну підтримку для покращення доступу муніципалітетів до фінансування, сприяння капітальному розвитку муніципалітетів для відновлення або залучення муніципальних партнерств для відновлення.

Окрім фінансування муніципалітетів, ЄБРР пропонує підтримку регіональної інфраструктури.

На Конференції з відновлення України були підписані Меморандуми про взаєморозуміння як з Українською залізницею, так і з Міністерством інфраструктури щодо потенційного проєкту вартістю 300 млн євро, в якому ЄБРР надасть співфінансування для закупівлі електровозів, а також з Міністерством щодо підтримки регіонального сектора водопостачання.

Ці підписання ґрунтуються на давніх зобов’язаннях щодо регіонального та муніципального розвитку в Україні. Взаємодія ЄБРР з містами, у якій до війни сім українських міст приєдналися до головної програми сталого розвитку міст Банку, продовжилася після вторгнення Росії в Україну два роки тому.

З початку повномасштабної війни у ​​2022 році ЄБРР надав українським муніципалітетам фінансування на суму майже 160 млн євро, у тому числі близько 100 млн євро – виплати для існуючих проєктів. Ключове нове фінансування включає 40 млн євро ліквідності для м. Львів і м. Дніпро та 15 млн євро для оператора громадського транспорту м. Хмельницький.

Загалом портфель муніципальних проєктів Банку в Україні складається з 44 проєктів, які забезпечують фінансування у 955 млн євро для централізованого опалення, водопостачання та очищення стічних вод, управління твердими побутовими відходами, громадських будівель і міського транспорту.

ЄБРР, найбільший інституційний інвестор України, значно збільшив фінансування України після того, як Росія розпочала там повномасштабну війну. З 2022 року Банк надав Україні понад 4,2 млрд євро. Акціонери ЄБРР нещодавно погодилися збільшити сплачений капітал на 4 млрд євро, щоб Банк міг продовжувати інвестувати на нинішньому рівні у воєнний час, з потенціалом збільшення інвестицій, коли почнеться реконструкція.

Читайте також