Загальні зобов

Загальні зобов'язання та обсяг фінансування ЄБРР в Україні під час війни досягли 4,5 млрд євро

За результатами Конференції з відновлення України у Берліні ЄБРР надасть Україні фінансування та підтримку. Банк також мобілізує інструменти покриття та розподілу ризиків на загальну суму понад ...

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) розширює підтримку України новими зобов'язаннями щодо фінансування. На Конференції з відновлення України (URC) у Берліні 11-12 червня Банк підписав численні угоди про фінансування та попереднє фінансування, завдяки яким загальний обсяг фінансування ЄБРР в Україні під час війни досяг 4,5 млрд євро.

Банк також мобілізував нові інструменти покриття та розподілу ризиків від Європейського Союзу та інших організацій розвитку загальним обсягом понад €600 млн.

ЄБРР, який є найбільшим інституційним інвестором в Україні, значно збільшив обсяги фінансування української економіки після початку російського повномасштабного вторгнення і націлений продовжувати щорічно інвестувати в країну від 1,5 до 2 млрд євро.

Акціонери ЄБРР нещодавно ухвалили збільшення оплаченого капіталу на €4 млрд, яке дозволить Банку продовжувати інвестиції на поточному рівні під час війни з можливим збільшенням обсягу після переходу до відновлення.

Україна наразі є кандидатом на вступ до Європейського Союзу, але конференція у Берліні відбувається на тлі російських обстрілів української енергетичної інфраструктури, які тривають вже багато тижнів і призвели до знищення або пошкодження більше половини генеруючих потужностей у країні, що ставить під загрозу забезпечення багатомільйонного населення України теплом і світлом цієї зими.

Президентка ЄБРР Оділь Рено-Басо під час візиту до Києва минулого тижня підписала з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем меморандум про взаєморозуміння, який передбачає надання екстреної додаткової підтримки для української енергетики обсягом €300 млн. ЄБРР також разом зі своїми партнерами продовжить шукати інші шляхи для спільної підтримки енергетичної безпеки України.

На конференції у Берліні ЄБРР узяв активну участь в усіх чотирьох тематичних блоках: вступ до ЄС, розвиток бізнесу, місцевий/муніципальний/регіональний розвиток і розвиток людського капіталу.

У рамках підтримки вступу до ЄС Європейський Союз погодився надати для України фінансування обсягом €517 млн через програми ЄБРР для підтримки української економіки та відновлення. Відповідні угоди були підписані у вівторок керуючим директором ЄБРР в Україні та Молдові Арвідом Тюркнером і Віце-президентом Європейської Комісії Валдісом Домбровскісом.

У категорії розвиток бізнесу ЄБРР підписав низку транзакцій:

  • Інвестиція ЄБРР у спільне підприємство з відновлюваної енергетики під керівництвом німецького інвестора для будівництва та експлуатації нових сонячних електростанцій в Україні. ЄБРР також надає позику в розмірі €60 млн для фінансування будівництва приватного проєкту виробництва біопалива в Україні.
  • Дві угоди з місцевими банками: кредит на суму €20 млн у гривневому еквіваленті банку «Львів» та гарантію розподілу портфельного ризику обсягом €50 млн українському «Райффайзен Банку». Ці інструменти посилять спроможність двох банків надавати нові кредити і сприятимуть розширенню доступу до фінансування для українського малого та середнього бізнесу (МСБ).
  • Пре-фінансова угода з «ПриватБанком» про надання нефінансованої гарантії, після підписання якої покриватиметься до 50% кредитного ризику «ПриватБанку» за новими субкредитами для приватних компаній на загальну суму до €400 млн. Це допоможе українським компаніям продовжувати діяльність, забезпечувати джерела засобів для існування людей та інвестувати у проєкти у таких важливих для країни сферах, як виробництво продуктів харчування, енергоефективність та енергогенерація.
  • З метою підтримки зовнішньої торгівлі України Американська корпорація з фінансування міжнародного розвитку (DFC) і французьке агентство розвитку Proparco оголосили про намір узяти на себе частину ризиків за торговельним фінансуванням ЄБРР в Україні наступного року. Кожна з цих агенцій планує надати гарантію покриття ризику на суму до $50 млн з метою підтримки критичного експорту та імпорту в країні. Ця домовленість базується на плані співробітництва у сфері співінвестицій у відновлення України в приватному секторі, який фінансові організації розвитку (ФОР) підготували минулого року.
  • ЄБРР і МФК домовились продовжити спільну оцінку з метою підтримки створення в Україні провідного інтегрованого телекомунікаційного оператора шляхом злиття лідера українського сектору стаціонарних телекомунікацій «Датагруп-Воля» з найбільш динамічно зростаючим оператором мобільного зв’язку «Lifecell». Ця знакова для України угода потенційно передбачатиме спільне фінансування у сумі до $435 млн для підтримки розширення та модернізації телекомунікаційної інфраструктури.
  • Банк також приєднався до ініціативи «Альянс стійкості МСП», яку запустили німецькі організатори конференції.
  • Крім цього, ЄБРР домовився про партнерство з Endeavor Global для запуску Endeavor в Україні. Українська філія організації підтримуватиме high-impact підприємців, пропонуючи їм менторство, нетворкинг та інвестиційні можливості. Ця діяльність має стати каталізатором розвитку підприємницької екосистеми, що є дуже важливим для забезпечення добре функціонуючого приватного сектору і довгострокового економічного зростання.

Для підтримки українських міст і регіонів, які зазнають впливів війни, ЄБРР підписав у блоці місцевого та регіонального розвитку конференції дві муніципальні транзакції і чотири угоди про підготовку проєктів на загальну суму €143 млн, а також меморандуми про взаєморозуміння щодо підтримки регіональної транспортної та водопостачальної інфраструктури.

  • ЄБРР надає фінансовий пакет у розмірі 25 млн євро портовому місту Миколаєву для ремонту водної інфраструктури. Пакет включає грантовий компонент у розмірі 10 млн євро, наданий Данією, та грант у розмірі 5 млн євро від Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та навколишнього середовища (E5P).
  • Також Банк надає кредит €15 млн з компонентом фінансування ЄС місту Луцьку на модернізацію системи централізованого теплопостачання.
  • Друге за розміром українське місто Харків, яке протягом останніх місяців зазнало важких обстрілів з боку Росії, стало одним з трьох міст - разом з Києвом і Кривим Рогом – з якими ЄБРР підписав угоди про підготовку проєктів надання екстреної підтримки ліквідності для продовження надання життєво важливих послуг. Проєкт у Харкові також включатиме у себе складову фінансування ЄС. Четверту угоду про підготовку проєкту було підписано з містом Житомиром у секторі громадського транспорту.
  • З Укрзалізницею та Мінінфраструктури були підписані меморандуми про взаєморозуміння щодо реалізації проєкту потенційним обсягом €300 млн, у рамках якого ЄБРР надасть співфінансування для закупівлі електровозів, а також щодо підтримки сектору водопостачання/водовідведення.
  • Банк також приєднався до Коаліції міст сталого розвитку.

У блоці підтримки розвитку людського капіталу ЄБРР, Міністерство економіки України та шведська Folke Bernadotte Academy (FBA) запустили нову Хартію стійкості людського капіталу, яка передбачає співпрацю з українськими працедавцями для надання працівникам і ветеранам допомоги у подоланні викликів, з якими вони стикаються на ринку праці в умовах війни. ЄБРР також приєднався до Альянсу з розвитку навичок для України та Альянсу з гендерно-чутливого та інклюзивного відновлення.

Крім цього, Банк підтвердив і поглибив партнерство з USAID, підписавши меморандум про взаєморозуміння щодо спільних цілей та підходу до підтримки стійкості та відновлення України, який створює основу для подальшої співпраці між партнерами у таких сферах, як енергетика, інфраструктура та економічний розвиток.

Читайте також