Афера десятиліття: голову стартапу Theranos на $9 млрд Елізабет Холмс засудили до 11 років в

Афера десятиліття: голову стартапу Theranos на $9 млрд Елізабет Холмс засудили до 11 років в'язниці

Колись наймолодша жінка-мільярдер водила за носа інвесторів, стверджуючи, що працює над створенням "айпода в медицині"

Учора ввечері федеральний суд Каліфорнії визнав Елізабет Холмс, засновницю компанії Theranos, винною у шахрайстві та обмані інвесторів, засудивши її до 11 років в'язниці.

Компанія Theranos багато років працювала над створенням універсального приладу, який, як запевняли автори, мав по одній краплі крові діагностувати сотні різних захворювань, включаючи рак та діабет. Прилад під назвою "Едісон" Холмс називала "айподом у медицині" і стверджувала, що цей апарат незабаром з'явиться у кожному будинку.

Однак, як встановив суд, цей пристрій виявився пустушкою, а глава компанії усвідомлено вводила в оману інвесторів проекту.

При цьому сама Елізабет Холмс не визнавала своїх дій шахрайськими, а наполягала, що розробки Theranos мали вади. Так, у своїй промові перед судом вона сказала, що «спустошена своїми невдачами» і «шкодує за свої невдачі кожною клітиною свого тіла».

На що суддя зауважив їй: "Невдача – це нормально. Але невдача через шахрайство – це не нормально". Суддя також додав, що випадок Холмса є повчальною історією для інших керівників Кремнієвої долини.

Відбувати покарання Холмс має з 27 квітня. У неї є однорічний син, а зараз вона вагітна другою дитиною. Очікується, що її захист подасть апеляцію на вирок.

До речі, партнера з бізнесу Елізабет Холмс – Ремеша Балвані судили окремо і також визнали винним у шахрайстві, вирок йому буде винесено наступного місяця.

У середині 2010-х стартап Theranos вважався одним із топових проектів Кремнієвої долини, а на піку популярності компанія оцінювалася в $9 млрд.

Серед інвесторів Theranos були найвідоміші політики та бізнесмени США - екс-президент Білл Клінтон, міністр освіти при адміністрації Трампа Бетсі Девос, медіамагнат Руперт Мердок, технологічний магнат Ларрі Еллісон та багато інших.

До ради директорів компанії входили колишні держсекретарі США Генрі Кісінджер і Джордж Шульц, а також екс-глава Пентагону Джеймс Меттіс.

Загалом Елізабет Холмс вдалося залучити понад $900 млн. Свій бізнес вона започаткувала ще підлітком, невдовзі після того, як перервала навчання у престижному Стенфордському університеті на факультеті хімічної інженерії.

Першим, хто звернув увагу на обман Theranos, став журналіст видання Wall Street Journal Джон Каррейра. Він таємно зустрічався з низкою співробітників фірми, деякі з яких були колишніми співробітниками. З їхніх оповідань склалася картина жахливої обстановки, коли людей буквально примушували до підробки, погрожуючи звільненням.

Читайте також